Pages

Monday, 23 December 2013

Kari Kambing

Assalamualaikum...

Pagi ni cuaca sejuk dan hujan... Memang sedap kalau dapat tarik selimut dan sambung semula tidur.   Tapi...cuti dah habis.... Kena redah jua ke opis.  Beberapa minggu ni cam malas sikit nak update blog...mungkin mood nak mengapdet blog masih bercuti..... Hehehe.. Konon nak sambung citer kat NZ... Tapi rasa beratj jer nak cari2 gambar yang sesuai..  Apa nak jadi ni yer... 
Pagi ni mori merajinkan diri sikit... Nak share kan menu kari kambing favourite husben mori... 
Anak mori pon sekarang dah pandai makan daging kambing.... Lebih2 lagi kalau di buat BBQ.... Mori pulak suka makan dengan roti canai atau cicah dengan roti biasa.  Memang maveles...


Mori beli daging kambing biri2 (lamb) untuk dimasak gulai kari ni.  Daging lamb lebih lembut isinya dan cepat di masak.  Biasa mori akan cari daging ni kat tesco atau kat giant.  Cara mori masak kari kambing ni sama cam mori masak kari daging lembu... Cuma kentangnyer mori masuk kan awal bersama dengan isi daging.  Jom ... Mori share kan resepinyer disini.

Resepi Kari Kambing(Lamb)

Bahan bahan nya

1 kilo isi daging kambing (lamb) di potong2 kecil
3 Biji ubi kentang di belah 4
1 Biji tomato di potong dadu
4 sudu rempah kari kambing 
1 sudu makan asam jawa digaul dengan secawan air
 
Bahan di kisar
5 Biji bawang putih
5 Biji bawang kecil rose
1 inci halia

Bahan di tumis
5 Biji bawang putih di hiris
1 Biji bawang besar di hiris
1 inci halia di hiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Cara-carannya.
1.   Perapkan isi daging lamb tadi bersama rempah kari, bahan kisar, tomato yang didadu dan juga ubi kentang.  Gaul rata dan biarkan sebentar.
2.   Panaskan periuk atau kuali dan isi kan minyak masak.
3.   Tumis kan bahan yang ditumis sehingga wangi. 
4.   Masuk kan isi daging lamb tadi dan masak sehingga rempah kari pecah minyak.
5.   Bila rempah kari dah pecah minyak, masuk kan air sehingga isi daging tenggelam. 
6.   Masuk kan juga air asam jawa dan masak sehingga daging dan ubi kentang empuk. 
7.  Bila daging dan ubi kentang dah empuk masuk garam secukup rasa. 


Sekian dulu

1 comment:

  1. sedapnye.....mkn ngan nasi...cicah roti atau lempeng...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...