Pages

Sunday, 8 January 2012

Nasi Ayam

Jom masak Nasi Ayam hari ni... memang dah lama tak masak Nasi Ayam.  Nampak senang nak buat Nasi Ayam ni...tapi remeh gak. Pergi kedai berdekatan dengan rumah, beli bahan bahan terus mula kan projek memasak Nasi Ayam.


Resepi Nasi Ayam

Bahan bahannya:
Beras basmathi di rendam sekurang nya selama sejam
Ayam seekor di belah 4 di bersih kan dan di rebus

Cara-cara (untuk memasak Nasi)
Basuh beras dan toskan.
2 biji bawang besar
8 biji bawang putih
1 inci halia
(semua bahan2 ini di blend kecuali beras)
Tumis bahan yang di blend tadi.  Masukkan sebatang kayu manis dan 5 kuntum bunga lawang.
Masukkan sos tiram dan minyak bijan.  Gaul rata
Sesudah garing, masukkan beras yang di toskan tadi. Gaul rata. 
Masukkan ke dalam rice cooker dan masukkan air rebusan ayam ikut sukatan.
Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan daun pandan yang di pintal.
Dan biarkan masak.

Ni la dia Nasi yang telah siap di tanak.

Sekarang kita sediakan ayam nya pulak yer.

Cara-caranya:
Ayam yang di rebus, di toskan airnya.
Perapkan bersama sos tiram, kicap cair dan minyak bijan.
Biarkan selama sejam.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam.  Jangan lama goreng ayam tu.

Ni la sos yang di gaul dulu sebelum di perap bersama ayam yang telah di rebus tadi.

Ayam yang telah siap di goreng.... eemmm yuuummyy ... hehehehhe

Pasni kita sediakan la ulam ulaman untuk di makan bersama Nasi Ayam ni..

Biasanya ada salad, ada timun ada tomato.  Apa lagi yer...emmmm !!!!!  ikut suka la yer..

Sekarang kita sediakan cili untuk di makan bersama nasi ayam ni.
Cara-caranya:
Rebus cili kering agak agak dua genggam.  Bila sudah kembang toskan air nya dan cuci.
Blend bersama sebiji bawang putih sehingga halus.
Masukkan ke dalam periuk dan masukkan sedikit air dan biar kan cili masak
Masukkan 2 sudu makan gula
Masukkan garam secukup rasa.
Dan perah kan sedikit limau kasturi ke dalam cili tadi.
Sedia untuk di hidang



Sekarang kita sediakan pulak kicap nya.


Cara-caranya:
Masukkan kicap perapan ayam tadi ke dalam periuk.
Masukkan juga sos tiram, kicap pekat manis dan sup ayam.
Biarkan mendidih.  Masukkan sedikit gula.
Dah siap.



Terakhir kita sediakan sup.


Cara-caranya:
Blend bawang putih, bawang besar, halia dan juga kayu manis dan bunga lawang.
Tumis kan bahan bahan ini sehingga garing dan masukkan ke dalam sup ayam.
Masukkan 4 atau 5 biji buah pelaga.
Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan batang saderi yang telah di potong nipis.



Tapi sebelum kita makan.... kita sediakan minuman nya.
Kali ni teringin sangat nak minum Koktel buahan dengan lemon.  Kalau tak suka lemon..jangan la letak yer...


1 tin Fruit Koktel
1 tin susu cair
Di campur kan ke dua bahan ni. dan rasa.  Kalau pekat sangat..tambah kan sedikit air masak.  Kalau kurang manis tambahkan sedikit gula.  Kacau rata. Sejukkan dulu.
Bila nak minum tuang ke dalam gelas..dan perah kan sedikit lemon...fuuhhhh sedaaapppnya..pada yang suka masam la yer..klu tak suka...jangan la campur perahan lemon tadi.



1 comment:

  1. Marvelosss...mmg sedapplah..boleh buka kedai nasi ayam je ni...ada mcm nasi ayam ayamaslah..klu ayam tu di perap ngan black pepper...fuh!!!...lagi ngancamm..thanks 4 da resepi..nak buat juga ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...