Pages

Thursday 25 October 2012

Steamed Fish with Lime and Chillies

Resepi ni mori dapat dari blog My Small Kitchen.  Nampak sedap pulak tengok gambar nya... Kebetulan mori memang mencari resepi lain untuk stim ikan.  Husben pun kata sedap.  Bole repeat lagi resepi nie next time.... Tq Hazila for sharing.  

Resepi: Steamed Fish with Lime and Chillies

Bahan-bahan:

1 keping isi ikan merah - cuci dan toskan
1/2 sudu teh lada putih
Garam secukupnya
1 tangkai daun ketumbar di hiris halus
1 tangkai daun bawang di hiris halus
1/2 biji limau nipis
3 biji cili padi
1 inci halia di hiris nipis
2 kuntum cendawan sheitake di hiris nipis
1 sudu teh minyak bijan
2 sudu makan kicap cair

Cara-cara
1.   Lumur ikan dengan lada putih dan sedikit garam.
2.   Letak ikan di dalam pinggan untuk mengukus.
3.   Susun kepingan limau nipis, halia, daun bawang, daun ketumbar dan hirisan cendawan shiitake di atas kepingan ikan.
4.   Kukus ikan hingga lebih kurang 8 minit atau sehingga ikan masak. (Mori cover dengan aluminium foil).
5.  Discard (buang) air kukusan ikan dari piring pengukus. (Mori tak buat yang ini)
6.   Campurkan minyak bijan dan kicap cair dan tuang kan ke atas ikan.
7.   Hias dengan hirisan daun ketumbar dan daun bawang.
8.   Enak di nikmati bersama sama nasi putih.

Resepi nie mori salin dari blog My Small Kitchen.  Mori tukar sikit cara mengukus.
Nota: cara no. 4 ~ Sebelum mengukus...tutup kan pinggan kukus tu dengan aluminium foil.
cara no. 5 ~ Jadi tak perlu buang  air kukusan dari piring pengukus.


Makan panas panas... dengan nasi putih...memang mabeles...hehehe...


Salam Hari Raya Aidil Adha dari Mori sekeluarga...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...