Pages

Wednesday, 17 October 2012

Chocolate Fudge Cake

Dah lama mori mencari resepi kek coklat yang yummmeiies... akhirnya jumpa jugak.....dah banyak kali mencuba...tapi tak berapa menjadi .... lebih lebih lagi Moist Coklat Kek...ntah kenapa... dah berapa kali mori cuba......tapi...emmm gagal.......
Tapi kali nie Alhamdullilah.... menjadi pulak....Resepi nie mori dapat dari majalah Koleksi Kek majalah Rasa Istimewa.  Belek2 dalam majalah tu... ternampak gambar Kek Coklat Fudge....fuuhhhhhh!!! mengacam betul.... tak tahan mori tengok....terus gie mengodak kat dapur...
Resepinya so simple....memang tak di beri tips langsung... tapi hati nak mencuba jugak... sebelum mula...baca Bismillah banyak kali..semuga menjadi kali nie... 
Bila dah siap bakar...addduuhhh tengok luaran cam biasa jer...dalam hati...tertanya tanya cam mana lah bahagian dalam rupanya... Bila dah sejuk jer kek...mori potong dua..... nak menjerit rasanya...yessss....tengok kek menjadi.....hehehehe....
Jom layan resepi nya yang mudah.. 

Resepi Kek Coklat Fudge
Sumber: Dari Majalah Rasa Istimewa Koleksi Kek

Bahan-bahannya:
225 gm tepung  (Tepung Naik Sendiri)*
150 gm mentega (Buttercup)
50 gm serbuk koko
3 biji telur
1 1/2 cawa gula halus (Gula Castor)
1/2 cawan susu UHT (Anchor UHT Full Cream Milk)
2 sudu teh serbuk penaik*
1 1/4 sudu teh soda bikarbonat*
(ayak kan bahan bertanda *)

Cara-cara membuatnya:
1.  Pukul butter dan gula hingga kembang.
2.   Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3.   Masukkan tepung berselang seli dengan susu.
4.   Pukul lagi (slow kan speed mixer)
5.   Masukkan serbuk koko dan pukul lagi sehingga rata.
6.   Bakar pada suhu 160 C selama 45 minit.

(Kalau ikut dalam majalah... bakar suhu 180 C selama 35 minit.  Tapi kali nie mori dah perlahan kan suhu dan lebihkan masa...kek naik cantik dan tak merekah)

(Bahan-bahan yang dalam kurungan dan berwarna oren tu...tu lah bahan2 yang mori gunakan.)
Bila kek dah sejuk boleh la di hias.  Mori potong dua kek tu dan sapu kan dengan coklat ganache. Kemudian mori susunkan hirisan strawberi, baru mori letakkan kek yang lagi satu di atas nya.
Lepas tu baru di siram kan coklat ganache atas kek tu.  

Coklat Ganache nie mori campurkan dengan sedikit chocolate chips... rasanya manis sedikit...tapi sedap.

Resepi Coklat Ganache

Bahan-bahannya:
250 gm coklat masakan
100 gm coklat chips
250 gm whipping cream
1 sudu besar butter

Cara-caranya:
1.   Panaskan whipping cream secara double boiler.
2.   Bila telah mendidih mati kan api dan masukkan coklat masakkan yang telah dihiris.
3.   Kacau sehingga cair.
4.  Masukkan chocolate chips dan kacau lagi sehingga cair.
5.   Masukkan butter dan kacau sehingga sebati.
6.   Bila dah sejuk sedikit baru tuang kan atas kek tadi.
7.   Bila dah siap...simpan dulu dalam peti ais ....untuk sejuk kan ganache tu.

Balik aje keje semalam terus kuar kan kek... snap dulu picture ala kadar....janji dapat potong kek tu..... pastu terus potong... tengok cantik jer bahagian dalam...fuhhhh lega... sronok nya.... sempat lagi bagi rasa kat juri Master Chef Pristana...
Yessssss .... salah seorang juri ...mengatakan yummmyyyyy... sedaappp... yang lain belum bagi komen..tunggu petang karang..hehehehe... 
Tapi Adda kata... sedappp la mama... adda nak bawa gie sekolah...leh tak....
Huh!!!! suspen nie...nak bawa sebiji kek ker nie...nasib baik dia kata sepotong jer untuk kawannya ... 
Sekarang mori nak layan makan kek sambil buat keje...hehehehhe..yummiiieee

5 comments:

  1. wahhh. boleh cuba ni. hehe. mesti sedap ni. thanks kak Mori :D

    ReplyDelete
  2. Tak pernah buat sblm nie asyik buat choc moist jer. Nampak mcm kena try nie.

    ReplyDelete
  3. Coklat chip ngan coklat button sama ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...