Pages

Sunday 14 October 2012

Ikan Pari Bakar

Resepi nie asal nya dari kawan mori sebelah umah...Ila namanya....  sedap.... memang yummyy.. 1st time mori rasa masa dia bagi untuk berbuka puasa tahun lepas kalau tak silap.  Dia bakar ikan ni dalam aluminium foil yang di bungkus.  Rasanya memang sedap ...ada rasa macam asam pedas gitu dan berkuah.  Selain ikan... dia masukkan sekali sotong dan udang.  Dah beberapa kali mori ulang buat resepi dari ila nie... cuma kali nie...mori cuma bakar ikan pari saje dan menggunakan daun pisang.
Rasanya tetap sedap...dan aroma dari daun pisang menjadi ikan bakar tu bertambah sedap.

Resepi Ikan Bakar Pari

Bahan-bahannya:
Ikan pari 2 keping yang telah bersih kan.
1/2 biji lemon

5 Biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji buah keras
Sedikit belacan
1 batang serai yang di hiris
1 batang bunga kantan yang di hiris
(Kisar semua bahan-bahan ini)

2 sudu makan cili kisar.
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-carannya
Perah kan lemon ke atas ikan pari tadi dan biarkan perap.
Sementara tu... panaskan kuali
Tumiskan bahan2 yang di kisar tadi sehingga naik bau wangi.
Masukkan cii kisar dan tumis sehingga cili masak.
Bila cili dah masak...masukkan sedikit garam dan juga gula.
Tutup api.
Gaul kan bahan tadi ke atas ikan tadi sehingga rata.
Balut dengan daun pisang dan bakar.
Tak perlu nak buat cicah asam ke... atau cili kicap.... makan gitu aje dah cukup sedap... tapi terpulang lah kalau nak buat cicah nya...ikut selera memasing. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...