Pages

Tuesday 23 October 2012

Kek Krim untuk majlis pertunangan Norsaley

Ahad lepas anak buah husben bertunang.  Dengan keadaan husben yang kaki nya bengkak.... ingat kan tak jadi pergi ke majlis pertunangan.  Tapi dari tak pergi langsung...biarlah pergi lambat pun tak per kan.  Tak tau apa nak di bagi sebagai buah tangan...tengahari tu.... mori pun bakar la sebiji kek sponge.. tapi kali nie mori buat perisa coffee.  Resepi asal Alex Goh... tapi sumber tu mori dapat dari blog Hearty Bakes.
Mori tukarkan perasa orange kepada coffee oil.  Mori bahagi kan kek kepada 2 bahagian dan letak filing krim coklat dari resepi Azlita Masam Manis.   Memang sedap filing krim coklat.  Rasa cam aiskrim.
Tapi mori tak dapat buat banyak sebab bahan yang ada tak mencukupi.  Jadi untuk krim bahagian luar mori guna kan resepi buttercream.  
 Ni kali kedua mori baked cake sponge nie... Kek ni gebu dan lembut...
Mori double kan resepi di bawah nie.  Memang senang membuatnya.  Tak rumit.  Ringkas dan Alhamdullilah... menjadi jugak....Mori bakar dalam loyang berukuran 9" .

Resepi Coffee Sponge Cake
Sumber: Alex Goh Baking Codes - Orange Sponge
Sumber: Hearty Bakes

Ingredients
4 yolks
16 gm sugar castor
1/2 tsp vanilla essence
3 tbsp of fresh orange juice (I substitute with 1/2 tsp coffee oil)
Orange zest from 1 big navel orange (I omitted this ingredients)
100 gm Plain Flour (I used Self Raising Flour)
50 gm Corn Oil

4 whites
100 gm sugar castor

Method:
1.   Whisk yolks and sugar till light andd fluffy.  Add in the vanilla essence and coffee oil essence and continue whisk till pale in colour and ribbony stage.
2.   In another bowl, whisk whites to soft peak and in the sugar, continue whsk until stiff.
3.   Gently fold in the whites mixture with the yolks mixture until well-blended.
4.   Sieve in the flour and gently fold in using a whisk or spatula until batter is well-combined.
5.   Lastly, fold in the corn oil until well incorporated.
6.   Pour batter into a 7" square tin.  Bake at 160 deg C for 35 minutes.
7.   Remove cake when baked to cool down.
 Mori kena perbaiki lagi tulisan di atas kek.  Dah lama tak menulis atas kek...rasa kekok..

Resepi Ganache Coklat
Sumber dari Azlita Masam Manis

Bahan Ganache Coklat
300 gm krim tenusu ~ dairy whipping cream (Ita guna Anchor)
30 gm sirap glukos ~ dapatkan di kedai jual bahan kek
500 gm coklat gelap ~ hiris halus

Cara-carannya:
Didihkan krim dan sirap glukos.
Tuangkan dalam bekas yang berisi coklat gelap
Kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya
Ita tambah sedikit paste vanila untuk bau yang lebih harum

(Mori buat separuh aje dari resepi di atas)

Resepi Krim Coklat

180 gm Ganache coklat di ambil dari adunan di atas.
150 ml krim putar bukan tenusu - non dairy whipping cream

Putar whipping cream sehingga kembang dan ringan.
Campurkan Ganache Coklat dan kacau rata.

Krim coklat nie sebagai filing di tengah kek.  Bila dah sapu krim dan lapis kan dengan sebiji kek di atas nya. Mori sejukkan sebentar dalam fridge supaya krim keras sedikit.

Resepi Butter cream
Olahan: maorisaid

250 gm cream well
250 gm shortening cream
100 gm butter

150 gm gula icing
250 gm susu pekat manis
50 gm golden syrup
1 sudu teh esen rose untuk perasa

Cara-carannya:
Pukul creamwell, shortening dan butter sehingga kembang dan putih.
Masukkan gula icing dan terus pukul lagi.
Masukan susu pekast manis dan pukul sehingga kembang.
Masukan esen rose.

Hias la ikut kreativiti. 

P/S:  Pada Norsaley.....Semuga pertunangan ni sampai ke jinjang pelamin... Insyallah. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...