Pages

Sunday 21 October 2012

Sup Tulang

Tak tau nak masak apa tengahari tadi..... bukak fridge berulang kali... tapi still buntu... dah la badan rasa tak sedap jer... buat kan mood rasa cam tak best jer.... sebelum tu..masa bekfast pun cam tu gak... tak tau nak masak apa.... husben nak beli kat luar..tapi mori risau kan...makanan yang di beli tu...berminyak... risau kan dia yang benarnya..... so mori goreng kan mihun jer... 
Akhirnya...terjumpa satu bekas berisi tulang daging  (bole terjumpa ke dalam fridge kat umah sendiri..hahaha ..watever la mori)....apa lagi...terus buat sup jer la... dengan cuaca yang sejuk...memang sedap makan panas2.
Mori gading kan ngan ikan pari bakar ala Thai... sedappp yummy.... tapi tak sempat nak snap gambar....cik abang dah lapar...hehehe..terus jer la hidang...ikan bakar nie kena hidang panas panas..baru sedapp kan....resepi yang mori dapat untuk ikan bakar dari All My Recipe...from tenet... memang sedap..may be next time mori buat lagi..hehehe  
Jom layan resepi nya yang simple jer....

Resepi Sup Tulang

Bahan-Bahannya:

Tulang yang telah di bersihkan.

5 ulas bawang putih yang di kisar halus
2 batang kayu manis
5 kuntum bunga lawang
1 inci halia yang di hiris
1 inci lengkuas yang di titik
1 sudu bawang goreng (mori goreng sendiri)
5 ulas biji pelaga
Garam secukup rasa
Daun sup yang di hiris

Cara-carannya:

Rebus tulang di dalam periuk sehingga empuk.
Masukkan halia, lengkuas dan biji pelaga

Panaskan kuali dan masukkan sesudu minyak masak.
Tumiskan bawang putih sehingga garing, kemudian masukkan kayu manis dan bunga lawang.
Setelah naik bau wangi, masukkan bahan tumisan tadi ke dalam periuk rebusan tulang daging tadi.
Biarkan mendidih.
Masukkan bawang goreng, garam secukup rasa.
Bila dah cukup empuk dan cukup rasa garam matikan api dan taburkan daun sup.

Masa merebus tulang tadi ada lemak2 terapung apung di bahagian atas rebusan... mori guna kan penapis kecil untuk buang kan lemak2 tu.  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...