Pages

Tuesday 30 October 2012

Lempeng Sardin

Balik kerja petang tadi....perut dah nyanyi lagu rancak....lapar nya.....cuaca sejuk...hujan renyai2 buatkan perut rasa lapar... dah la lunch tak makan... tea time kat ofis...cuma makan pisang goreng 3 ketul... tapi punya la kecik pisang tu...kalau kita sambung2 kan..bole jadi sebiji pisang. Tapi boleh aar buat lapik perut untuk makan di rumah.  On the way balik... sangkut jem... sempat berangan nak masak apa yer untuk dinner...
Sampai jer umah.... Adda dah bukak kan pagar...sayang upa nya dia kat mama nya... hehehe...Pastu tanyakan abahnya pulak..... tengok husben cam mengah jer... eemmm tengah suffering angin banyak sangat dalam perut.  Asik bersendawa jer kuar angin.... Katanya terlewat amik medication selepas lunch.  Mungkin perut dah kosong semula...pi makan ubat...jadi rasa tak sedap badan... rasa sakit kat tulang belikat....Tu yang buat mori start worry.... makan ubat tak ikut masa...
Sekarang mori cam polis pencen... bila balik aje kerja...pasti akan question husben ... dah makan ker... apa yang di makan... lapar ker.. rasa cam mana.... ok ker.... sihat ker....tapi soalan di tanya in gud manner la... not bertubi tubi...cam peluru berterabor...hahaha... Today husben amik lunch awal sikit..so mori assume dinner kena la buat something yang mengenyangkan.... tapi tak heavy sangat... jadi mori decide nak buat lempeng berinti kan sardin.... tak lah heavy sangat...tapi bole la mengenyangkan hehehehe...

Resepi yang senang... bole di makan bila2 masa aje... lebih2 lagi kalau tak mau makan berat untuk dinner. 
Rasanya ok....nama pun lempeng...apa yang di harap kan sangat....cuma ada rasa sardin dalam lempeng tu yang buat rasanya berbeza....hehehehe


Resepi Lempeng Sardin

Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 sudu teh garam
(kisar ke semua bahan2)

Intinya:
1 tin sardin kecil
1/2 biji bawang besar di dadu nipis
1 biji cili merah di dadu halus
1/2 sudu garam
sedikit lada sulah2 
(masak kan kesemua bahan2 inti tanpa menggunakan minyak)

Cara-caranya:
Panaskan frying pan dan oleskan sedikit minyak.
Tuangkan adunan tepung dalam agak2 2 senduk.
Ratakan dalam kuali dan biarkan masak.
Terbalik kan sebelah dalam dan biarkan masak.
(Mori akan cuba buat senipis mungkin)
Kemudian terbalikkan semula dan sapukan inti sardin di tengah tengah lempeng.
Biarkan sebentar. Angkat dan letak dalam pinggan. 
Gulung kan lempeng yang berisi sardin tadi.
Sedia untuk di makan.


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...