Pages

Monday 22 October 2012

Roti Jala dan Kari Daging

Mori nie bukan lah peminat tegar roti jala... memang tak pernah makan pun... tapi husben ngan adda suka betul... dulu arwah MIL...memang suka buat roti jala.  Bila arwah tu buat roti jala....mori jeling sebelah mata jer tengok...nak belajar menjala pun tak mau..hehehe.. baik nya menantu kan.
Tapi ntah cam mana... masa buat makan makan untuk kekawan datang beraya hari tu.. bole teringin pulak nak buat roti jala untuk jamu kat kekawan.. ...memang tak der pengalaman lansung...cari la resepi ...jumpa resepi dari blog Azlita Masam Manis... confident jer nak buat kan... masa nak bancuh.. tetiba tengok..salah satu ingredients nya... ada susu segar... tak baca abis resepi tu... kan ada tulis optional kat situ...tu la kan..bila dah kelam kabut.. semua nya terlepas pandang.. mula la panic..betul ke letak susu segar.. call la kawan sebelah umah.. dia lak tak tau.. tapi dia pi tanya kawan yang lain lak.. kawan tu lak..baik hati.. pi datang umah kita..tolong bancuh kan...pas tu dia tolong jala kan lak...kih kih kih... addduuhhh termalu pun ada gak... tapi terimakasih la... kat kawan tu..Ita and Ila..yang datang membantu..hehehehe.. memang the best...
Tapi kali nie nekad gak nak buat sendiri... berpandu kan dari resepi blog Azlita Masam Manis... mori cuba sekali lagi... tapi memang mori tak letak susu segar aar... Alhamdullillah success... menjadi... Mori tuang kan bancuhan tepung tu dalam botol yang ada 2 muncung tu..beli kat pasaraya berdekatan umah.. cari botol yang 3 muncung tu tak jumpa.... sampai ke Daiso mori mencari...kehabisan stok...eemmm popular gak eekk.... Sekarang dah pandai buat kan.. naik seronok lak menebar jala.. tapi tak la secantik cam dlm bog Azlita tu... tersusun susun jala nya..yang mori nya...mori putar putar kan bila menjala dalam kuali.. hehehe.. cam bentuk bunga...hehehe.. tapi bila gulung...nampak gak la.. jala tu..... Dah syok lak buat roti jala nie... dah berapa kali repeat..hehehe.. tapi mori masih lom cuba makan lagi..huk huk huk... janji husben and adda suka... hahahahha.. jom layan resepi yang mori ikut nie.. memang senang rupanya buat roti jala...
Resepi Roti Jala
Sumber dari Masam Manis
Sumber dari Adnan Ibrahim

Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar ~ optional, kalau tak nak susu letak air.(Mori letak air)
2-3 titik pewarna makanan kuning
1 biji telur
3 camca besar mentega air atau minyak zaitun (Mori letak minyak masak)
Secubit garam

Cara-carannya:
Satukan semua bahan2 di atas.
Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi.
(Mori blend kan kesemua bahan2 nie)
Panaskan non-stick pan.
Lenser dengan sedikit minyak .
Bila panas, paip kan adunan yang telah di isi dalam acuan botol sos bermuncung secara zig-zag.
Kemudian buat kaedah sama kali ini bertentangan jaluran tadi.
(Mori buat putar putar kan dalam frying pan tu.)
Masak dengan api kecil, bila permukaan roti jala nampak pucat
Kemudian dari pangkal, gulung perlahan2 hingga ke hujung.
Kemaskan dan alih dalam pinggan.
Buat kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap.
Hidang kan bersama sos kegemaran atau sambal tumis.
Mori buat kan kari daging sebagai pencicah untuk Roti jala nie...

Resepi Kari Daging

Bahan-bahannya:

1/2 kilo daging yang telah di hiris nipis dan di bersih kan.

Bahan A
5 ulas bawang putih,
5 ulas bawang merah ros,
1/2 inci halia
 (Kisar bahan-2 ni)
4 sudu rempah daging.

Bahan B
5 ulas bawang putih,
5 ulas bawang merah ros,
1/2 inci halia
(Bahan-bahan ni di hiris)
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan C
Ubi Kentang yang di belah ikut banyak mana kita nak
Beberapa biji pelaga
Santan secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara-carannya:

1.   Perap kan daging dengan bahan A.  Biarkan seketika.
2.   Tumiskan bahan B sehingga terbit bau wangi.
3.   Masukkan daging yang di perap tadi dan tumis sehingga rempah kari masak.
4.   Bila rempah dah masak, masukkan sedikit air (agak2 daging tenggelam jer)
5.  Biarkan sehingga daging agak lembut.
6.   Bila daging dah agak lembut masukkan kentang, biji pelaga dan masak sehingga lembut.
7.   Masukkan santan pekat secukup rasa.
8.   Masukkan garam secukup rasa.

Bole la di hidang.... nak makan ngan nasi pun bole... tapi kalau nak sedap lagi.. masa menumis daging tadi ... masukkan sekali tomato yang di potong dadu.  Rasanya akan bertambah sedap lagi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...