Pages

Tuesday, 1 December 2015

Ikan Dory masak Halia Sos Ikan


Assalamualaikum semua....

Hari nie mori nak syer something different dari dapur mori.  Bila dah buntu tak tau nak masak apa...mori akan modified apa yang ada di dapur untuk di jadi kan hidangan..hehehehe....Janji apa yang di hidang kan tu boleh di makan la..... kang konon nak masak sesuatu yang lain dari lain...tapi tak leh telan...kan haru tu...
Sebenarnya dah beberapa minggu mori masak lauk nie... hari nie baru jumpa masa sikit untuk mengapdet kan dalam nie...hehehe..cian kan.  Ikan nie mori beli frozen kat pasar raya...mori akan potong kecil2 dan simpan dalam freezer dulu.  Bila nak masak, baru mori keluarkan dari freezer. Senangkan gitu.... Biasa mori akan goreng aje ikan dory nie bersama tepung... atau pun mori akan masak masam manis...  tapi kali nie mori masakkan ikan dory nie dengan halia dan sos ikan.  Rasanya sedap.. ala ala thai sikit.. tapi mori guna kan halia yang banyak untuk mengimbang kan rasa sos ikan dan ikan dory tu.  


Cara memasaknya sungguh simple... mori tidak menggunakan tepung kali nie.  kali nie ikan tu mori celup dalam telur dan sedikit black pepper dan terus di goreng.  Rasanya sedap ... seperti celup tepung jugak... jom layan resepinya di bawah nie..

Ikan Dory masak Halia Sos Ikan

Bahan-bahannya

Ikan dory dalam paket (ada 2 keping)
Telur 2 biji
1 sudu makan black pepper
Secubit garam
Minyak Masak untuk menggoreng

Bahan-bahan untuk menumis
Minyak Masak (baki dari menggoreng tadi)
5 biji bawang putih di ketuk dan didadu
1 biji bawang holland di potong baji
1 biji bawang besar di potong baji 
10 biji cili api di belah dua
2 inci halia di hiris seperti mancis
1 batang serai di hiris nipis
Sedikit daun bawang
Sedikit bawang goreng
1 sudu makan sos ikan
1 cawan air


Cara-caranya

Ikan dory di potong kecil (lebihkurang 2 inci lebar)
Pecah kan telur dalam mangkuk dan masukkan juga garam dan juga black pepper.  Pukul sehingga kembang.
Celupkan semua ikan dory tadi ke dalam telur tadi.
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
Goreng kan ikan dory tadi sehingga kuning keemasan.  Ketepikan.


Untuk menumis sos nya

Panaskan kuali tadi, tinggal kan saki baki minyak menggoreng tadi dalam kuali.
Tumiskkan bahan2 yang di hiris tadi, seperti bawang putih, bawang holland, bawang besar, halia dan serai sehingga terbit bau harum wangi.  
Bila dah agak2 wangi, masukkan sos ikan tadi dan juga secawan air.
Biarkan mendidih sebentar, Masukkan garam jika perlu, mori tak letak garam sebab rasa dah cukup masin.  Masin tu datang dari sos ikan tadi.  
Akhir sekali masukkan daun bawang dan gaul rata.
Mati kan api.  Tuangkan kuah sos tadi ke atas ikan dory tadi.  Taburkan bawang goreng.  
Walaaa... sedia untuk di hidang.


Selamat mencuba,  Insya Allah sedapppp... pekena dengan nasi panas2, saing dengan sayur campur brokoli, kubis bunga, carrot... memang maveles.  Tips, semasa menggoreng ikan dory, pastikan api tidak terlalu besar biar sederhana, kita nak ikan tu masak sempurna di dalam nya.  balik balik kan sentiasa semasa menggoreng dalam kuali supaya rata masaknya.


(psstt... pssttt ... lawan tak apron baru mori..hehehe)

Sekian dulu dari saya,

1 comment:

  1. memang terbaekkk...kalau dapat ni makan tak henggat...kuikuikui

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...