Pages

Monday 23 January 2012

Sambal Udang Kering dengan Petai

Maid mori asal dari Medan.  Duduk dekat ngan Tanjung Balai.  Rumah dia betul betul tepi pantai..seminit aje perjalanan katanya.  Katanya... rumah dia...ada jeti tempat turun tangkapan ikan laut.  Hari tu dia balik kampung, apa lagi..kita kirim aarr... udang kering..ikan bilis halus..ikan masin gelama. ffuhhhhhh... fresh tu...
Katanya udang kering ni jemur kat lauk...bukan di daratan.

Apa nak di buat banyak nie....eemm buat masak sayur...jarang2 sekali..hehehe... kat umah kurang sangat makan sayur..kecuali en abang.  Nak cuba aar buat sambal tumis ngan petai.

Macam biasa tumis bawang besar, bawang putih, belacan dan cili kering yang telah di blend halus.
Dah garing masukkan air asam (tapi tadi asam jawa pulak yang habis.. so guna asam keping ler..).
Masukkan gula dan garam secukup rasa (mori masukkan sikit aje sebab udang kering tu dh masin).  Masukkan petai dan gaul rata.
Masukkan udang kering gaul sehingga masak.  Sedia untuk dihidang.
Tak sabar nak makan ngan nasi.  Tunggu abang pulang dari kerja.. baru syok makan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...