Pages

Monday, 23 January 2012

Pengedil Kentang dengan Ayam

Hari ni public holiday.... tak keluar kemana hari ni... malasnya rasanya...baru balik dari Port Dickson berkelah dengan family....so nak stay home...kemas sana kemas sini..masak memasak... hati teringin nak buat pengedil kentang ngan ayam untuk lunch...makan ngan sup... sedap kan.... yang ini mori sediakan simple aje...makan ngan sup tulang.

Bahan-bahanya:

Cara-caranya:

Biasa kentang mori rebus dulu.  Tapi kali ni nak goreng pulak.  Duk sembang2 ngan kekawan sebelah menyebelah banyak bagi idea masak memasak nie.  Jadi kali ni nak ikut cara jiran sebelah mori.  Dia goreng dulu kentang tu baru lenyek... cara cara lain tu cam biasalah..

Kentang tu mori belah belah kemudian goreng sehingga lembut.  Toskan minyak dan lecek sehingga hancur.
Kemudian masukkan daging ayam cincang ke dalam kentang tadi.  Gaul rata.
Kemudian masukkan daun sup yang di hiris halus, bawang goreng (tapi tadi bawang goreng abis, mori guna kan bawang besar aje) dan cili api yang di hiris halus.
Masukkan juga garam secukup rasa dan juga serbuk lada hitam. Gaul rata.
Kemudian jadi kan bebola.


Pukul telur sehingga kembang bersama secubit garam.
Celup kan bebola tadi ke dalam telur  dan goreng dalam minyak panas sehingga garing.

Sedia untuk di hidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...