Pages

Saturday, 28 January 2012

Asam Pedas Ikan Siakap

Lauk nie untuk abah sebenarnya...memang masak untuk dia...semalam lepas solat magrib...tetiba teringatkan abah ngan mak... sihat ke dorang...dah makan ... tengah buat apa... terus capai handphone call abah... tanya khabar dia... sayu nya hati... dapat cakap ngan abah..naper yer..tetiba bergenang air mata nie...  abah"..esok mori turun KL... nanti mori jumpa abah... abah nak makan asam pedas tak..mori masak kan.,..tu yang pagi tadi pergi Pasar Tani cari bahan2 untuk buat asam pedas... dan untuk mak kesayangan... mori buat kan asam rebus ikan kembung.... mak tak bole makan ikan bersisik cam siakap ....mak dalam pantang berubat... mori buat kan masam masam sikit untuk mak... lidah mak dah kelat..sebab makan ubat banyak sangat...
Tunggu ye abah...mak... petang kang mori datang... mori nak tunggu abang siap kan kerja dia sikit lagi.....


Mori belajar buat asam pedas ni dari arwah mak mertua... pas tu ada la tokok tambah sikit...belajar dari kakak ipar... belajar dari kawan kawan... 


Macam biasa...kita blend dulu bawang besar, bawang putih, buah keras, belacan dan halia sedikit.
Tumis kan bahan bahan yang telah di kisar halus sehingga garing.
Masukkan cili kering yang telah di kisar halus.
Masukkan sebatang serai yang telah di ketuk dan tumis sehingga garing.
Setelah garing, masukkan air asam jawa dan gaul rata. 
Masukkan sayur bendir, dan bunga kantan yang telah di belah dua.
Setelah lembut, masukkan ikan, tomato dan juga daun kesum.

daun kesum

Masukkan garam secukup rasa... dan tabur kan sedikit serbuk lada hitam.  Sedia untuk di hidang.



1 comment:

  1. Wow! Asam pedas mori nampak memberangsangkan,rugi tak sempat nak Cuba ngan abah tadi selepas kekalutan yang terjadi kat rumah mak tadi,tapi Lola tau mesti sedap sebab mori memang pandai masak memasak..
    Sayu pulak hati Lola lepas baca ni..
    Sabar ya mori.. Lola faham perasaan mori..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...