Pages

Monday, 22 July 2013

Ikan Tilapia Bakar dengan Kerabu Daun Salom


Assalamualaikum semua...

Sejak beberapa hari nie... selera mori dah berkurangan.  Tak tau kenapa... mungkin penat kot balik kerja rushing nak elak jem... pas tu sampai aje rumah...sinsing lengan baju... nak masak.   Itu yang kekadang untuk membangkit kan selera... mori suka sangat bakar ikan.  Pekena pulak masa berbuka, makan ikan baru angkat dari tempat membakar... panas panas gitu...perggghhh... memang maveles... Pas tu di joint kan sekali dengan ada nya kerabu... tak kisah lah kerabu mangga ke...kerabu salom ke... kerabu urap tauge ker... memang kena sangat.  Memang tak toleh kiri kanan lagi dah... hehehe...laju jer...
Resepi ni dah banyak kali mori buat... memang suka sangat.. simple dan ringkas.... cepat di masak hehehehe...


Mori bakar ikan tilapia merah kali nie.... nak tukar selera... memang sedapp ....lembut aje isi nya.  Masa nak bakar ikan.... mori balutkan dengan daun pisang... membuatkan aroma nya bertambah wangi.hehehe.. tak caya leh cuba ...

Resepi Ikan Tilapia Bakar Bersambal

Bahan-bahannya:
4 ekor ikan Tilapia yang telah di bersihkan

1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 batang serai
1 inci kunyit hidup
(kisar kan semua bahan ini sehingga hancur)

3 sudu makan cili kering kisar
Garam secukup rasa
Gula sesudu teh

Cara-caranya:
1.   Gaul bahan yang di kisar bersama cili kering kisar sehingga sebati.
2.   Panaskan kuali dan masukkan minyak masak secukupnya.
3.   Tumiskan bahan2 tadi sehingga masak.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4.   Bila telah masak matikan api dan biarkan sejuk.
5.  Angkat sambal tadi dan gaul kan bersama ikan sehingga rata.
6.  Boleh lah di bakar bersama dengan daun pisang sehingga ikan masak sempurna.
7.  Sediakan air cicah asam untuk di cicah bersama ikan bakar.


Resepi Air Asam

2 biji cili merah di cincang halus
5 biji cili api di cincang halus
4 biji bawang kecil di hiris halus
1 helai daun limau purut di hiiris halus
1 batang serai di hiris nipis

Sedikit belancan
1 sudu makan asam jawa
1 cawan air masak.
Garam secukup rasa

Cara-caranya
Gaulkan belacan, asam jawa, garam dan air sehingga sebati.
Buang kan biji asam jawa... karang tergigit haru pulak hehehe
Masukkan bahan yang dicincang dan dihiris tadi ke dalam air asam.
Gaul rata.  Siap untk dicicah.


Resepi Kerabu Daun Salom

Bahan-bahannya:
2 ikat daun salom di bersihkan dan di toskan.
(Mori amik daun dan bahagian batangnya yang lembut saje)
1/2 biji kelapa parut di goreng ke perangan
2 sudu makan ikan bilis
1 biji limau nipis
3 biji cili merah
3 biji cili api
3 bii bawang kecil
1/2 inci belacan bakar
Garam secukup rasa.

Cara-caranya
1.   Hiris kasar daun salom dan ketepikan
2.   Dengan menggunakan lesung, tumbukkan cili merah, cili api, belacan, bawang kecil dan juga ikan bilis hingga hancur tapi kasar sikit. Masukkan juga sedikit garam.
3.   Gaulkan bahan yang di tumbuk tadi bersama kelapa yang telah di goreng keperangan tadi.
4.   Kemudian gaulkan kesemua bahan bersama dengan daun salom.  Perahkan jus limau nipis tadi dan gaul sehingga rata. 




3 comments:

  1. assalamualaikum maori..
    datang tengok ikan talapia bakar..
    asben saya suka talapia.. tapi isteri tak makan.. :D hehehe.. tapi kadang2 saya buat juga utk suami dan anak2 saya.. walaupun saya tak makan.. sedap bakar cicah air asam tu.. nampak menyelerakan.. :D

    ReplyDelete
  2. salam
    amboiii...sedapnye kak mori ikan talapia bakar tu..suka ratah2 mcm tu pun sedap..

    ReplyDelete
  3. Syok ni kak...ratah je pun laju je ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...