Pages

Wednesday 22 May 2013

Apam Beras Tradisional

Salam sejahtera semua.....
Ini lah kali kedua mori buat kuih apam..... 1st time.... mori buat apam mekar.... kembang betul apam mekar tu... ada rupa cam alien pun yer jugak...hahahahahaha... tak berani mori nak post kan dalam blog nie... karang tak pasal2 ada yang terkejut tengok gambar apam mekar tu..... serius giler ... mekar betul apam tu... tak tau la kat mana yang terlebih sudah... Kalau bab2 mengukus kuih muih nie... memang mori surrender betul.... ada aje yang tak kena.... hehehehe... arahan dah ikut step by step seperti dalam resepi..... naper orang lain buat canteek jer.... yang kita punyer jadi cam alien...kihkihkih... tapi rasanya Alhamdullilah sedap... cam kek gebu pun ada jugak.....


Apa pun ..mori lom serik lagi mencuba... kali nie mori mencuba apam beras tradisional dari resepi CT Delima.   Terimakasih bebanyak CT for sharing..... Tapi warna apam beras.....tu dia.... hijau ada biru pun ada...warna lain tak der.. sebab kehabisan pewarna.... nak berlari ke kedai.. mengah la pulak... bantai jer la pewarna yang ada....  hehehe yang coklat tu kaler asal adunan apam tu...hehehehe.... klu kaler hijau hijau lumut gitu... kawan depan umah suka sangat... katanya cam english kaler...muahahahaha...


Pada mori resepi nie memag sedap.... tapi kena praktis lagi...untuk dpt lebih cantekk... hehehe...
Adunan di bawah nie...memang dapat kuantiti yang banyak ....dapat gak lah bagi rasa kat jiran2... maveles....
Resepi Apam Beras Tradisional
Sumber: CT Delima

Bahan-bahannya:
2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis kering - mauripan

pewarna makanan.
Kelapa parut putih dikukus - gaul dengan sedikit garam.

Cara-caranya:
1.   Blend nasi dan air sehingga hancur.   Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnnya dan belnd sehingga sebati.
2.   Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.   Kacau rata.
3.   Masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung.   Kacau sehingga sebati.
4.   Perap selama 3 jam.
5.   Didihkan air dalam pengukus dan balut penutupnya dengan kain bersih.
6.   Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
7.   Ambil sedikit adunan ke dalam mangkuk kecil.   Masukkan beberapa titik pewarna yang digemari dan kacau rata-rata.
8.   Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 mnit dengan api besar.
9.   Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.



5 comments:

  1. owhh.. apammmm.. sedap ni cicah nyior tu.. masin2 manis gitu.. sedappp!!

    ReplyDelete
  2. Assalam Mori
    TQ, alhamdulillah
    dan insyaallah terima apa jg ujianNya dgn redha
    sedapnya apam, skrg mkn dah kena jg he hee x blh mengelat lg

    ReplyDelete
  3. Sedap..zilapn ada buat ari sabtu lps..mmg gebu guna resepi ne..rasa pn lembut..rajin mori wt warna warni..cntik jew..

    ReplyDelete
  4. Apam ni mmg sedap sangat...dah jd resepi ulangan..

    ReplyDelete
  5. salam perkenalan...

    Cantik warna apam beras tradisional ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...