Selamat Hari Perkerja semua..... rasanya masih belum terlambat untuk mori ucapkan. Walaupun hari ini cuti umum..... kerja umah tetap kena teruskan.... non stop.... kalau stop... alamatnya... bertimbunlah esoknya. So pepagi tadi.... selepas en abang pergi kerja.... hohohoho.. kena pergi kerja juga walaupun cuti hari pekerja....... sebab ada kapal yang aog... aog tu ialah aircraft on ground... terpaksa aar...dia kena gie kerja.
Mori amik peluang untuk bergardening sekejap kat kebun kecil mori .....berpeluh peluh la jugak melayan kan pokok pokok baru nak bercambah.... tapi dah mula ada alien alien yang nak makan daun daun muda. Tapi yang bestnya ..... pokok kemboja yang mori tanam dah mula mengeluarkan bunga....
Bila masuk tengahari... dok pikir nak masak lunch... terus mori capai kunci kereta dan ke kedai...untuk mencari lauk. Tengok ada ikan tilapia merah....cantek2...mori sambar 2 ekor...besar2 jugak...pastu ternampak ada siput sedut....favourite en abang dengan adda nie. Tapi mori cukup malas sikit masak siput sedut....sebab nak kena potong muncung belakang siput tu. Kenang kan dah lama tak masak.... mori amik jugak la siput sedut tu untuk di masak.
Mori amik peluang untuk bergardening sekejap kat kebun kecil mori .....berpeluh peluh la jugak melayan kan pokok pokok baru nak bercambah.... tapi dah mula ada alien alien yang nak makan daun daun muda. Tapi yang bestnya ..... pokok kemboja yang mori tanam dah mula mengeluarkan bunga....
Bila masuk tengahari... dok pikir nak masak lunch... terus mori capai kunci kereta dan ke kedai...untuk mencari lauk. Tengok ada ikan tilapia merah....cantek2...mori sambar 2 ekor...besar2 jugak...pastu ternampak ada siput sedut....favourite en abang dengan adda nie. Tapi mori cukup malas sikit masak siput sedut....sebab nak kena potong muncung belakang siput tu. Kenang kan dah lama tak masak.... mori amik jugak la siput sedut tu untuk di masak.
Ikan tilapia nie....mori goreng kan garing garing dengan garam dan kunyit.... pas tu.... tumiskan cili api yang di hiris halus dengan bawang di potong kasar. Mori masukkan juga sebatang serai yang di hiris halus kedalam tumisan. Untuk sedapkan lagi...mori masukkan sedikit sos ikan.... bila dah cukup garing.. taburkan aje atas ikan....memang maveles.
Ikan tilapia kalau nak dibersih kan kena rendam sekejap dengan jus limau nipis dan juga garam kasar.
Biasanya mori akan rendam lebihkurang setengah jam gitu. Kemudian basuh bersih ...barulah di masak. Sebelum di goreng.... kelar kelar dulu badan ikan supaya bila di gaul dengan garam dan kunyit akan sedap kan lagi.
Siput sedut nie memang favourite suami dan anak mori. Cuma mori jer yang kurang nak makan. Sebenarnya malas nak menyedut...kihkihkih.... karang tersedak.... haru di buatnya... biarlah en abang yang melayan anak nya makan siput sedut.
Siput sedut nie sebelum di masak kena di bersih kan dengan betul..... hujung belakang siput harus lah dipotong sedikit. Kemudian harus lah di basuh dengan bersih....kalau tidak masa makan kita akan terasa pasir nya. Jadi kena lah bilas berkali kali. Mori rendam kan juga sedikit garam kasar. Akhir sekali barulah mori bilas bersih kemudian di toskan air nya.
Siput sedut nie sebelum di masak kena di bersih kan dengan betul..... hujung belakang siput harus lah dipotong sedikit. Kemudian harus lah di basuh dengan bersih....kalau tidak masa makan kita akan terasa pasir nya. Jadi kena lah bilas berkali kali. Mori rendam kan juga sedikit garam kasar. Akhir sekali barulah mori bilas bersih kemudian di toskan air nya.
Resepi Siput Sedut
Bahan-bahannya
Siput sedut yang telah di bersihkan
Siput sedut yang telah di bersihkan
Cili api secukupnya.
Mori guna cili api kampung. Dalam segenggam la jugak... biar pedas baru ngam.
Mori guna cili api kampung. Dalam segenggam la jugak... biar pedas baru ngam.
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 kotak santan
air secukupnya.
Cara-carannya:
Cili api di tumbuk dengan kunyit hidup sehingga lumat.
Masukkan ke dalam kuali dan 2 cawan air.
Masukkan juga serai yang telah di titik.
Biarkan mendidih sehingga cili masak betul.
Agak agak kalau kuah dah kering, masukkan sedikit lagi air masak dan biarkan mendidih.
Agak agak kalau kuah dah kering, masukkan sedikit lagi air masak dan biarkan mendidih.
Masukkan siput dan juga santan. Kacau sentiasa.
Lebih kurang 10 minit gitu, masukkan garam secukup rasa dan juga daun kunyit yang telah di pintal ke dalam kuali.
Lebih kurang 10 minit gitu, masukkan garam secukup rasa dan juga daun kunyit yang telah di pintal ke dalam kuali.
Kacau rata...bila daun kunyit telah layu.... matikan api.
Nak makan siput nie.... kena berhati hati... semasa menyedut. Siput nie ada seperti piring di dalam isinya. Jangan tertelan isinya sudah lah. Dan jangan tersedak juga...hehehe... karang terkejar kejar mencari air.
Tapi bila makan nie.... memang happening...mau berpeluh peluh... sebab kepedasan nya... hehehe...
En abang kata .... sedapnya lauk hari nie...memang kena masak lemak nie dengan ikan tilapia... .berpeluh peluh dia makan.
wow kak...cukup2 menyelerakan hidangan ni..
ReplyDeletemmg berselera rohah... bepeloh2 makan...hehehe
Deletesedapnya... kalau ikan talapia tu feveret asben saya..
ReplyDeletekalau siput belitung tu lak.. feveret saya.. fuhhh sedapnya.. sruuutt sruuuutt..
siput sedut tu...tu dipanggil siput belitung yer...hehehe..nmpk sgt mori x tau... hehehe...
Deletekecur air liur tgk juadah mori buat family... sedapnya!
ReplyDeletesekali2 yang simpel tu menyelerakan... hehehe
Deleteassalam mori
ReplyDelete2 menu best feberet asben akak
ikan talapia merah memang sedap goreng garing2 kan pastu simbah sambal he hee
rindu lak tgk ikan tu teringat2 ikan kat kolam ayah di kg tu,dah tak terjaga
memang penuh kat kolam
waalaikum salam mama sara nur..wasshh besst nyer ada kolam ikan sendiri...
DeleteHAI MORI...SEDAPNYA MENU INI...BOLEH TANYA MORI NI TINGGAL KAT NER...
ReplyDelete