Pages

Monday, 27 May 2013

Chocolate Creme Cheese Cake untuk Besday Adda

At last ....dapat juga baked kan besday cake untuk anak mori....hehehe.... Mori pulak dah lama tak kena selsema.... kali nie kena sampai terasa sakit2 kepala.... tapi akhirnya berjaya sudah kan jugak kek besday nya.   Mori layan kan juga letak kan warna bunga pink atas kek besdaynya.  Bab tulisan di atas kek...rasanya dah improve sikit dari dulu...kihkihkih...sikit jer lah... janji bole baca.....  Bila adda tengok kek nya dah siap... tersenyum simpul dia....hehehe...Happy Birthday adda... you are my little angel and no matter how may years pass, you will always be my sweet little angel.


Tahun nei dia dah meningkat 16 tahun.  Terasa masa berlalu begitu pantas sekarang....tup tup.. anak mori dah remaja... dah tak boleh nak timang timang... patah pulak pinggang klu dok buat jugak... Sekarang nie kalau nak peluk dia pun susah... bila peluk jer..."geli la adda mama"... pas tu malu ... Mori baked kan dia just a simple chocolate sponge cake... dengan chocolate cream cheese untuk layer kan between the cake.  Mori tak letak chocolate ganache on top.... krim tu pun dah cukup sedap... Mori nak ucap kan terimakasih pada Azlita ~ Masam Manis for sharing the resepi.  Maveles sungguh.


Resepi Chocolate Sponge Cake
Sumber dari Chef Alex Goh

Bahan-bahannya:
4  biji kuning telur
16 gram gula kastor
1/2 sudu teh vanilla esen
100 gram tepung naik sendiri
1 sudu koko powder (diayak bersama tepung naik sendiri)
40 gram minyak jagung.

4 biji telur putih
100 gram gula kastor

Cara-carannya:

Panaskan oven pada suhu 180 degrees C
Griskan loyang berukuran 7" dan lapikkan dengan baking paper. 

1.   Pukul kuning dan gula sehingga gebu dan ringan.  Ketepikan.
2.   Di dalam bekas yang lain, pukul putih telur sehingga kental (bila kaup dengan sudu, adunan tak jatuh balik),  masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati dan kental.
3.   Dengan perlahan kaup adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan gaul sehingga rata.
4.   Ayak kan tepung dan dengan perlahan masukkan tepung ke dalam adunan dan dengan menggunakan whisk atau spatula gaul rata adunan sehingga sebati.
5.   Akhir sekali masukkan minyak jagung ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
6.   Masukkan adunan ke dalam bekas loyang .
7.   Bakar pada suhu 180 degress C selama lebih kurang 30 minits atau sehingga benar benar masak.
Cucuk dengan lidi halus di tengah kek untuk pastikan kek telah masak dengan sempurna.
8.   Bila kek telah masak keluar kan dari oven dan sejukkan di atas redai.


Krim Keju
Sumber dari dapur Azlita ~ Masam Manis

Krim Keju
200 gram krim keju
1 sudu teh lemon paste
90 gram coklat masakan putih (mori guna yang coklat)
150 gram krim bukan tenusu - Non Dairy Whipping Cream
8 gram gelatin
30 gram air

Cara-carannya:
Cairkan gelatin ~
(tuang air panas dalam mangkuk, kemudian baru taburkan gelatin ke atas air suam panas)
kemudian masakkan secara double boiler untuk cair kan nya lagi.

Cairkan coklat masakan secara double boil jugak.
Kemudian satu kan gelatin cair ke dalam coklat masakan tadi.
Pukul krim keju dan paste lemon hingga lembut.
Tambahkan adunan gelatin dan coklat putih ke dalam krim keju.  Pukul sehingga sebati.
Dalam bekas lain, putar whipping cream sehingga kental.
Satukan dengan whipping cream tadi dengan krim keju secara kaup balik sehingga benar2 rata.
Boleh la di sapu kan pada kek.


Kelmarin bila semua dah nak masuk bilik... mori nak angkat wuduk.....dia terjah bilik mori katanya nak salam... kita pulak dalam bilik air....dengar dia pangil... mama mama... adda nak salam..nak tidur...
Mori pun keluar bilik air... tengok pintu bilik terbuka sikit.... (sekarang nie nyamuk tengah banyak so bilik dah berspray awal2 lagi untuk halau nyamuk)... mori tegur la adda...
"Alaaa adda... naper pintu bilik terbuka... karang nyamuk keluar... "
Adda dengar... punya la mengekek ngekek dia gelak....
"Ok la tu mama ...bagi nyamuk keluar.... haahahahahahha"
Adduhhh!!!! mori tersilap cakap..instead nak cakap nanti nyamuk masuk bilik... mori gie cakap nanti nyamuk keluar... Adda pulak pantang dengar mori silap cakap.. mesti kena tegur nya... 
Sakit sakit perut kami gelak sakan sbb tak mau bagi nyamuk "keluar" dari dalam bilik...  
Itu la jadi nya bila kepala dah weng dengan selsema yang tak berkesudahan nie...hehehe..cakap pun dah tak betul...



5 comments:

  1. salam....
    wah... npak sdap la...

    ReplyDelete
  2. hepi belated besday wat anakanda adda ye..minta choc cake tu sepotong..ada lg x??

    ReplyDelete
  3. puan mori nampak lazat tu..jarang sudah membakar kek cheez @ pun non baking cheez cake...nampak cun tu

    ReplyDelete
  4. Hpy belated bthdy to angel..kek pn chumil Jew Mori.cantik..Dan nmpk kemas.

    ReplyDelete
  5. assalam Mori
    cantiknya kek besday girl, dah remaja kan masa ni zaman paling besttt he heee ingat kita remaja dulu lak
    ok la tu selsema pu mamablh buat kek secantik gini sweett bunga kaler pink
    kek pun nampak sedapp tu
    he heee mesti gelak besar anak beranak ni, biasa ank2 kalu tersilap ckp memang mama kenalahhe hee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...