Pages

Thursday 6 December 2012

Icecream Sandwich Cake

Ulangtahun perkahwinan mori bersama suami jatuh pada 4hb Dec.  Takder lah celebrate sangat... tapi ada lah wish each other happy anniversary...hehehehe.. not so romantic kan.  Keluar juga gie makan2 anak beranak jer.  Anniversary kali nie  jatuh pada hari kerja...jadi mood nak kuar celebrate tu tak der lah beria sangat....   Nak di jadi kan citer masa mori baked cake untuk niece mori ...si khaisya... husben igat mori bake cake tu untuk our anniversary... alamak sori la yang.... ni untuk si khaisya... sian dia... kita punye esok mori bake yer... dah tak larat nak buat 2 biji cake in 1 nite.  hehehehe.. Tu la semalam...after siapkan dinner untuk husben... terus membaking la kat dapur..tapi mori tak ingat cam mana nak buat kek iskrim nie... rasanya dulu pernah buat sekali... luper betul.  Nak google..adda guna laptop... nak surf guna handphone.... line susah sikit... so mori buat ikut suka hati mori hehehehe... so ini lah hasilnya.


Mori baked dulu Vanila sponge cake untuk di jadikan base dan topping.  Bahagian tengah mori letak kan icecream dan topping kan dengan chocolate ganache yang pekat... Itu la sebab nya mori panggil Icecream Sandwich...sebab icecream tu di apit oleh kek cam roti sandwich.  Tapi tu la buat kek nie...kena cepat cepat letak dalam freezer....untuk di bekukan..klu tidak lekas la ianya cair...

 Ni resepi Sponge cake by Alex Goh Baking Codes... mori suka kan resepi nie...dah banyak kali mori buat...kek nie memang sedap dan cantik.   Mori copykan resepinya di bawah ..

Resepi Vanila Sponge Cake
 
Bahan-bahannya:
4 telur kuning
16 gm gula castor
1/2 sudu kecil vanilla essence
100 gm Plain Flour (I used Self Raising Flour)
50 gm minyak jagung.
4 telur putih
100 gm gula castor

Cara-carannya:
1.   Panaskan oven.
2.  Whisk telur kuning dan gula sehingga ringan dan gebu.  
3.  Masukkan esen vanila dan teruskan pukul sehingga adunan kembang dan ringan.
4.   Di dalam mangkuk lain, pukul telur putih sehingga menjadi lembut dan kental, masukkan gula dan terus pukul sehingga adunan menjadi kental.
5.   Dengan perlahan, masukkan adunan putih ke dalam adunan kuning tadi gaul rata.  Mori masukkan dulu 1/3 dari adunan putih dan gaul rata guna spatula.  Kemudian mori masukkan yang baki adunan putih dan gaul kesemuanya sehingga rata.
6.   Masukkan tepung perlahan lahan dan menggunakan whisk atau spatula dan gaul adunan hingga menjadi sebati secara kaup balik.
7.   Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul sehingga sebati.
8.   Tuang kan adunan ke dalam loyang 8" spring .  Bakar dalam suhu 160 deg C selama 35 minit.
9.   Bila telah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.

Bila dah sejuk bahagikan kek kepada 2 bahagian.  Masukkan satu bahagian ke dasar loyang spring tu semula. Dan sejukkan sebentar dalam petiais.  Keluarkan aiskrim dari freezer dan kaup aiskrim ke dalam loyang.  Mori letak satu bekas aiskrim perisa vanila.     Buat dengan cepat.  Takut nanti aiskrim cair.  Mori buat waktu malam sebab cuaca sejuk.  Tutupkan dengan satu lagi bahagian kek sponge ke atas aiskrim tadi dan simpan dalam peti sejuk.  Biarkan beberapa jam supaya aiskrim keras semula.  Bila nak makan curah la coklat ganache di atasnya.  Mori buat coklat ganache tu pekat sikit heehehhe... saje jer tu...

Next time mori nak lapik bahagian tepi loyang dengan plastik keras supaya bila keluarkan kek dari loyang.. aiskrim tak melekat pada loyang...hehehe tu yang tak tunjuk kek aiskrim sebiji... sebb bahagian tepi nya tak berapa cantek...kantoi la pulak kan...


4 comments:

  1. kek aiskrim tu betul2 menggoda...terasa kt anak tekak nih..

    ReplyDelete
  2. salam adda syuhada... terkejut jap tengok nama nie... sama pulak dengan nama anak mori...hehehe.. kek tu yummyy... try la...

    ReplyDelete
  3. sedapnya ..nanti zila nak cuba jugaklah nampak menggoda sangat tue:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...