Pages

Monday 17 December 2012

Ikan Siakap Pedas

Famili mori (adik beradik) memang suka lauk yang pedas pedas.  Ikan di goreng dengan cili api memang favourite kami sekeluarga.  Pedas pedas giteeww... yummmyy.... Cuma husben and daughter mori aje lom sampai ke tahap makan pedas cam famili mori..hehehehe... jadi mori jarang masak masakan yang menumis menggunakan bahan seperti cili api yang di blend atau di tumbuk.  Setakat goreng sebiji sebiji buat tabur kan atas lauk...tu biasa lah... bukan doang kutip makan pon...hehehehe..doang tolak tepi pas tu transfer ke pinggan mori...hehehe...
Mori nak kongsikan  resepi ini yang mori makan kat sebuah restoran sekitar perumahan mori.  Kita bole pilih beberapa jenis ikan yang kita suka...dan mori pilih ikan siakap pedas.  Bila sampai aje lauk tu....peewwwhhh memang pedas kaw kaw masakan nya... masakan orang Patani, Thailand.  Bila tengok dia serve ikan tu dengan bawang holland yang kekuning kuningan tu.... adduuhh berselera nya.  Merecik peluh makan lauk hari tu..heheheh tak senonoh kan..hehehehe...almaklum la...restoran tak der aircon.  Mori yang tahan pedas pun terpaksa order segelas air lagi.  
Rasa rasanya mori bole agak bahan2 yang di gunakan...simple jer... mori cuba la... dan rasanya hampir sama... memang lah tak leh sama kan.... lain tangan yang memasak nya...lain lah rasanya kan... hehehe..
so ini lah hasil nya.  Close enough... pedass pedas....tapi tak sepedas yang mori makan kat restoran tu. 


Resepi Ikan Siakap Pedas

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar di bersih dan di kelar.

6 biji bawang putih
10 biji cili api
1 biji bawang besar merah
1/2 inci kunyit hidup
(tumbuk kasar bawang putih, cili api, kunyit dan bawang merah)

1 batang serai yang telah di titik
1 biji bawang holand yang di potong memanjang.
10 biji cili api yang di belah dua
2 helai daun limau purut yang di hiris halus
1 sudu sos plum atau sos ikan
Garam secukup rasa
Sedikit gula.

Cara-caranya:
1.  Gaul kan ikan siakap dengan garam dan kunyit.
2.  Goreng kan ikan siakap tadi sehingga garing dan ketepikan.
3.  Asingkan minyak goreng ikan dan tinggal kan sedikit dalam kuali.
4..  Tumiskan bahan yang di tumbuk sehingga wangi.
5.  Masukkan serai yang telah dititik dan kemudian masukkan bawang holand, cili api dan gaul semuanya.
6.  Masukkan sos plum dan juga garam secukup rasa.
7.  Masukkan sedikit gula.  (sedikit aje supaya masakan tak terasa manis).
8.  Taburkan daun limau purut dan matikan api.
9.  Tuangkan kan bahan tumisan tadi ke atas ikan.
10.  Sedia untuk di hidang.


Kalau nak rasa masam masam sikit....perah la sedikit limau nipis.

2 comments:

  1. sedapnye...ayah akak suker sgt ikan siakap ni

    ReplyDelete
  2. ikan nie masak apa pun sedap... kari, asam pedas, goreng.. masak lemak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...