Pages

Saturday 1 December 2012

Cream Puff with a cup hot chocolate

 Having a cream puff with a cup of hot chocolate... (Milo la tu..drama lebih sikit) .. sitting around got nothing to do....watching the rain falling down... and I wonder....hehehehe.. mana pulak sesat nya ayat nie..muahahaha.. sebenarnya masa nak menaip entri sambil dengar lagu Yellow Lemon Tree.......hehehe...

Actually hari tu kawan mori post dalam  FB gambar K rim Puff yang dia buat..... syok nya tengok.... tu yang terasa nak buat nie.  Krim Puff one of my favourite.....pernah oder dari office mate... berkali kali... 
So tadi mori surf resepi dan dapat resepi dari My resepi... salin cepat2...terus gie dapur dan mula kan projek  buat krim puff... ni la hasilnya..hehehe.. tapi bentuk puff nie tak sama cam orang lain..hehehehe naper yer... kena belajar lagi... tapi rasanya alhamdullilah... so yummmyyy gebuuuuusssssss...hahahaha
Izinkan empunya resepi dari My resepi untuk mori salin di sini untuk rujukkan di kemudian hari.


Resepi Krim Puff
Sumber : My Resipi aisyaalaziz@myresipi.com

Bahan-bahan
1 cawan air
1/2 cawan mentega atau marjerin
1 cawan tepung gandum
secubit garam
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara-carannya:
1.  Dalam periuk masukkan air dan mentega, panaskan sehingga mentega larut dan tutup api.
2.  Kemudain masukkan tepung gandum dan kacau sehingga tepung menjadi doh dan tidak melekat pada periuk.  Keluarkan dan masuk dalam bekas lain.
3.  Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam bekas berisi kan doh tadi dan kacau sehingga sebati sehingga habis kesemua telur.
4.   Masukkan esen vanila dan kacau sebati sehingga likat.
5.  Setelah selesai masukkan bahan PUFF tadi ke dalam piping beg dan picitkan ke atas dulang pembakar yang di alas dengan kertas baking.
6.   Picitkan dalam kaedah meninggi.  Jika melebar, setelah masak puff itu akan menjadi leper.
7.  Masukkan ke dalam oven, dalam suhu 200 c selama 20 minit, atau sehingga kelihatan perang dan mengembang.
8.   Setelah PUFF masak, keluar dan sejukkan sebentar.  Belah di tengah PUFF separuh sahaja dan picitkan  krim kastard di dalam PUFF tersebut menggunakan piping beg.


Sos Kastard:

Bahan-bahannya:
1 cawan susu cair
1 sudu besar tepung kastar
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan gula makan (mori guna gula melaka)

Cara-carannya:
Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau sehingga likat.


psst!!!..pssst!!!...hehehe sebenarnya resepi suruh guna gula makan dalam resepi sos kastard...  tapi mori pi salin tulis gula melaka... hahaha ...bila mori check balik resepi..upanya guna gula makan.... sakit sakit perut mori menahan gelak... kesilapan mori sendiri.... tapikan... sos kastard tu tetap sedap ... cuba la kalau tak cayooo... cuba tengok gambar tu..sajer jer mori pipe kan sos tu terkeluar...mengancam...yyuummyyy...


2 comments:

  1. suker cream puff..sedapp tp blm rasa inti coklat
    mesti sedap jg kan

    ReplyDelete
  2. mama sara nur... kesilapan yang menjadi...hehehe try la..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...