Pages

Sunday, 4 March 2012

Kerabu Tauge dengan Kerang

Hari nie menu kerabu tauge...dah lama sungguh tak buat.  Malas yang benarnya nak bersih kan tauge tu... buang ekor nya... kupas kerang...tapi nak makan punya pasal...tadi tengok abang pun selera makan tadi...rasanya berbaloi.

Mori belajar buat nie dari arwah mama in law...arwah Cik Mat Akib...Al Fatihah untuknya.  Memang mori dulu duduk dengan mak mertua.  Uuuiii cerewetnya arwah nie... pembersih orangnya... suka kemas aje.  Memula tu susah gak nak serasi ngan arwah nie...lelama ala bisa tegal biasa.  Alhamdullilah .. mori bole la klik ngan mak mertua.

Mori belajar memasak pun dengan arwah nie... Teruk mori kena ngan arwah nie...atau arwah nie yang jenuh nak mengajar mori memasak...hehe..tak tau la yang mana satu...Tapi kini mori tau apa yang dia ajar...apa yang dia tegur...apa yang dia sound..huk huk huk... semua nya untuk kebaikan mori.  


Bila arwah mak mertua makin tua, dia serah kan tugas memasak pada mori..menantu hantunya nie...masa tu la kelam kabut kat dapur... hahaha.. setiap kali nak masak...tanya kat arwah tu.. apa bahan2 nya...hahahaha pas tu takut nak tanya kali ke dua.. kita pun salin la resepinya dalam diari..pas tu sorok diari tu dalam gobok di dapur.....jangan dia jumpa. Malu weeiihhh.  Pecah rahsia ku...


Resepi dari Mori's Kitchen
Bahan-bahannya:
Nama pun dah kerabu tauge kan...so bahan2 utama nya...
Tauge (secukupnya)
Kerang (agak-agak)
Kelapa  (di goreng sehingga perang)
Bawang besar di hiris
Cili Api di hiris halus secukup rasa pedas
Udang kering di tumbuk hancur
Air limau kasturi

Cara-caranya:-
Setelah sediakan bahan2 di atas, satukan bahan -bahan tersebut.  Masukkan garam secukup rasa dan perah kan asam limau.


Tapi kali ni..dapur mori kehabisan limau kasturi... so mori perah kan lemon dalam kerabu tu.. tapi rasanya tetap ok.  Shheddaapp..  Sendiri masuk bakul..sendiri angkat.


Jom layan selera.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...