Pages

Wednesday, 20 February 2013

Jom berkreatif - Kitchen Towel

Minggu lepas ke Jaya jusco.... shopin barang2 sikit.... termasuk mencari kitchen towel untuk lap tangan.  Cari punya cari... tak berkenan di hati... ada yang murah... tapi kecik dan nipis pulak towel nya... Bila jumpa yang elok tebal dan panjang ..pergggghhh mahal nya harga... berbelas belas ringgit sehelai.  Lama jugak mori membelek belek kat bahagian situ semata mata nak mencari yang berkenan di hati.  At last..jumpa yang berkenan kat rak... tapi malangnya... towel tu tak der tempat penyangkut nya.  Alahaiiii...malas nya nak pikir pikir benda cam nie... mori capai jer...terus gie kaunter dan bayar.  Balik rumah...mori godak dalam laci... mencari bahan2 untuk buat penyangkut.  Guna bahan recycle... butang2 yang tidak lagi di perlukan...mori kumpul... tentu ada faedah nya, riben yang balance balance ada dalam simpanan... ni la masanya untuk kita guna pakai semula.... at last but not least...jarum dan benang... kena lah ada jugak... benang kena la kuat  sikit.  Tu dia...ni la hasilnya....mori buat tempat penyangkut kitchen towel sendiri... kita buat dia kan..bukan dia buat kita... it's cheap... 3 helai towel tu..baru RM9.90.. setiap satu RM3.30 sehelai.  Kalau beli yang ready made... same material...cost lebih kurang RM9.90 sehelai... banyak nya jimat..hehehe....
Nak tengok cam mana mori buat... jom layan... simple sahaja... kalau ada yang lebih kreatif... boleh saja buat... ikut cita rasa masing2...mori suka cam nie...sebab bila nak simpan towel...lipatan nya cantik...tersusun...hehehe...

1.  Kalau ada butang butang baju yang lama.... jangan di buang... simpan dalam bekas...  berguna juga suatu masa nanti... anak mori pernah guna butang baju untuk kreativiti projek sekolah...

2.   Riben2 yang ada dalam simpanan... Kalau pergi majlis kenduri kawin... dapat bunga telur.... kekadang ada riben2 kat bunga telur tu...bole di guna pakai...jangan di buang... hehehe...

3.   Potong riben lebih kurang 5 inci panjangnya.  Lipat dua riben dan silang kan di hujung nya seperti gambar di bawah.
4.   Sediakan benang dan jarum, letakkan riben di hujung towel seperti gambar di atas, dan masukkan jarum dari bawah riben. 

5.   Jahitkan silang pangkah 3 atau 4 kali supaya kuat.
6.   Letakkan butang, dan jahitkan sekali untuk mencantikkan nya.  Kalau tak der butang, pun tak per... 

7.   Akhir sekali, matikan jahitan di butang 2 atau 3 kali. 

8.  Jahit sedikit kat bahagian lipatan riben di penghujung towl untuk mengukuh kan lagi riben.
Akhirnya siap... bole la di guna....

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...