En abang nie.... kalau gie jalan jauh2... suka menyinggah kat R n R yang jual buah buahan tu. Sat lagi... dia akan calling2 kita... nak ke nie...nak ke tu... Jumaat yang lepas dia ke Pulau Pangkor atas urusan seminar dan balik hari Ahad. Pagi ahad dia dah call...bagi tau yang dia akan check out tengahari...so by that time... mori tak boleh lekang dengan hp. Bila bila masa dia akan call. Dah paham sangat... dia akan call kita berulang kali.... Kali nie...dia call mori tanya nak tak jagung manis. Mori ok jer...tapi pesan ...jangan beli banyak banyak sangat.... kita nie tak ramai orang... hehehe.. Karang membazir... Bila sampai ke rumah.... tengok dia bawa balik jagung selonggok.. ada lah dalam 6 biji... syukur la tu...cukup kami sekeluarga...hehehe..
Apa yer nak buat dengan jagung nie... dalam pikiran kena masak cepat jagung ni...kalau di biarkan nanti tak sedap dah. Mori dok pikir nak kukus jer lah..cam yang jual kat pasaraya dalam cawan2 kecik tu. Sedap jugak tu kan... Petang tu jugak ...mori mula beroperasi. Cuaca lak sejuk...hujan. Makan panas panas jagung kukus ... tentu sedap kan... Mori cuma buat 3 ketul aje... selebih nya simpan untuk esok resepi lain pulak...
1. Kupas kulit jagung sehingga bersih.
2. Guna kan pisau...potong isi nya. Sambil tu ngup ngup masuk mulut sikit...memang sedapp..manis..
3. Masukkan dalam bekas penapis, cuci kan dan buang kan segala bulu2 jagung yang masih melekat. Lerai lerai kan isi jagung yang masih bercantum.
4. Kukus kan isi jagung tadi sehingga agak2 lembut. Tidak terlalu lembut sangat. Bila gigit jagung tu bole terasa krup krap keranggupnnya.
5. Bila sudah agak2 lembut, masukkan kan ke dalam bekas kecil. Mori masukkan dlm periuk kecil. Konon konon cam kat gerai yang jual jagung kukus nie...hhehehehe
6. Masukkan satu sudu planta ke dalam isi jagung tadi.
7. Masukkan juga 1/2 sudu teh garam halus.
8. Masukkan juga 1/2 sudu teh susu pekat manis. Gaul kesemua bahan sehingga rata.
9. Akhir sekali masukkan ke dalam mangkuk atau gelas. Boleh la di ngup ngup ngup...hehehe..
Makan panas panas...memang maveles...kena buat cepat cepat..supaya panas nya tak hilang.
nyum!nyum!
ReplyDeletehmmmm sedapnye jagung rasa lemak manis disukai ramai ^_^
ReplyDelete