Pages

Monday 2 July 2012

Strawberry Filling Muffin Chocolate

Muffin nie....memang penuh rasa chocolate jer... kalau yang minat chocolate... memang sedap la... Mori letakkan filling strawberry jem dalamnya.  Terasa bila masuk ke dalam ...so moist...ngan coklatnya...pas tu ada lak filling strawberi dlm muffin tu....fuuhhh ... bole mengembang badan cam nie... huhuhu...
Nak buat pon tak lama...sekejap dah siap... tak perlu mixer...gaul aje dengan spatula... ataupun senduk kayu.  Mori buat nie masa hari sabtu...tapi masa tengah bakar muffin...kami bersiap siap..nak gie kenduri kawin.  Emmmm siap aje muffin ..kuarkan dari oven.. sejukkan atas rack.  Bila balik rumah dh malam lak...sbb lepas kenduri gie shopin sikit... pas tu plan ngan jiran depan...makan sate kat Sate Hut Tanjung Karang.  Besar betul sate tu... sorang makan 4 cucuk pon dh memadai...mengah rasanya.... Jadi keesokkannya la baru mori shoot kan gambarnya.
Resepi Strawberry Filling Muffin Chocolate

Bahan-bahannya:
200 gm tepung gandum
100 gm gula kastor
1 tsp serbuk penaik
1 biji telur gred A
140 ml susu segar
1 tsp vanila ekstrak
80 ml mentega cair
250 gm coklat yang di cairkan...(double boil)
Secubit garam.

Filling : Strawberry jem.

Cara-caranya:
Sediakan paper cup dlm acuan dan panaskan oven.
Masukkan tepung, gula, serbuk penaik, dan garam ke dalam bekas adunan.
Gaul kan adunan sehingga menjadi sebati.
Masukkan telur, susu segar, vanila ekstrak, mentega cair dan coklat yang telah di cairkan.
Gaul kan sehingga adunan sebati dan menjadi lembut.
Masukkan adunan ke dalam acuan paper cup lebih kurang 1/3 bahagian saja.
Masukkan 1tsp strawbelly filing. Kemudian tambahkan lagi adunan ke dalam paper cup.  Jangan penuh sangat. 
Bakar dengan suhu 180 C. lebih kurang 20 ke 25 minit.
Yummmiieeess Liccccouuussssss

1 comment:

  1. Assalamualaikum kak . nak tnya sikit . kalau guna kiraan resepi ni . berapa biji boleh dapat muffin ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...