Pages

Friday 27 July 2012

Begedil Daging dan Sup

Memula plan nak buat begedil ayam.... tapi masa nak mula masak..baru perasan yang mori kuarkan dari fridge pagi tu.. daging bukan nya ayam untuk buat begedil ....cuma ada masa untuk masak aje nie...tak sempat nak defrost lagi.. daging pun daging je lah..... nie aar menu semalam...sup ayam ngan bengedil...kesian kan adda yang tak berapa sihat... ngan selsema nya... demam nya..sakit tekaknya... mori buat kan sup ayam.  Tu yang buat begedil sekali ne.  Ayam ngan daging.. masuk ke...hentam je la...
Kali nie mori follow cara2 buat begedil ni dari dapur yatie... caranya lebih kurang jer..cuma daging tu di masak terlebih dulu. Rasanya tu lebih practikal... jadi tak perlu lama tunggu begedil tu goreng.

Resepi Begedil Ayam (Mori gantikan ngan daging)
Sumber dari yatie

Bahan-bahannya:
1/2 kg ubi kentang (mori guna 5 biji kentang sederhana besar)
200 gm daging ayam kisar (mori guna sekeping daging kisar dlm pek jenama Ramly)
2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat (mori guna yang dh siap dlm botol)
1 sudu besar bawang goreng
2 tangkai daun sup di hiris halus (mori guna daun sup and daun bawang)
1/2 labu bawang besar - di potong dadu
2 biji telur ayam
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya:-
Kupas kentang dan potong sederhana nipis.  Cuci dan toskan.
Goreng sehingga masak, angkat dan toskan.  Lenyek/tumbuk sehingga lumat.  Ketepi kan dulu
Sementara tu tumiskan bawang besar dan masukkan daging ayam kisar dan masak sehingga separuh masak.
Satukan kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
Ambil sedikit adunan dan kepal2 kan.  Bentukkan bulat d leperkan sedikit.  Buat sehingga habis.
Dalam bekas lain, pecahkan telur dan kocak2 kan.  Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu seblum di goreng dengan minyak sehingga bewarna keemas emasan.
Guna api sederhana je.  Bila dah masak, angkat dan toskan.  Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.

Resepi Sup Ayam
1/2 ekor yang yang telah di bersih kan dan di potong kecil dan di toskan.

Bahan-bahan A
3 biji bawang merah di hiris
2 biji bawang putih di hiris
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Bahan-bahan B (dikisar)
4 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia

Bahan-bahan C
1 sudu besar rempah sup (gaul dengan sedikit air)
4 biji buah pelaga
2 batang serai yang dititik
1/2 lengkuas yang di titik

Cara-caranya:
Panaskan minyak dalam periuk.  Mori guna minyak balance goreng begedil tadi.  Lagi sedap jadinya.
Tumiskan bahan A sehingga wangi. 
Masukkan bahan B dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan bahan C dan tumis lagi (sekejap aje)
Masukkan air sebanyak mana yang kita nak.
Masukkan ayam. Biarkan mendidih.
Masukkan lada sulah secukup rasa
Masukkan garam secukup rasa.
Bila ayam dah lembut, tutup api dan taburkan bawang goreng dan daun sup dan daun bawang.

Teringin lak nak makan meehon sup.  Sup dah siap, begedil dah goreng, cili kicap sememang dah ready dalam fridge senatiasa sebab husben suka makan cili kicap ngan salad.  Cili kicap yang mori buat nie paling simple sangat.  Cuma blend aje cili api ngan sebiji bawang putih.  Masukkan gula beberapa sudu. Masukkan kicap pekat dan kicap manis.  Blendkan semuanya.  Ready.. So tinggal celur kan meehoon jer.  Siap.  Opps!! ada kacang dlm mee hoon sup tu... hehehe..  kacang tu balance buat nasi lemak hari tu.... kat rumah nie... yang makan kacang..mori sorang. Yang lain semua pantang kacang.  Aduuhaii..jenoh nak abis kan.

Teh O Lemon... memang kick.... untuk berbuka.
Nak cuba tak mau minum ais untuk sebulan nie... agak2 bole slim takkk.... nescafe pun letak jauh jauh jer...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...