Pages

Wednesday 23 November 2011

Kuih Ketayap

Tu la dulu, semasa duduk ngan mak mertua, tak mau belajar buat kuih muih ni.   Arwah tu..memang pandai buat kuih muih ni... especially kuih lopis dia.  Sekarang dah tak de mak mertua...kang dah nyosal...padan muko.  Kenapa la dulu tak mau belajar.  Dulu memang tak berapa suka kuih kuih ni.  Tu yang tak heran nk belajar... 

Nak suruh mak sendiri ajar..dia pon sama cam mori..hehehehe... Apa pon mak mori terror bab bab memasak lauk pauk..especially masa lomakcili api udang petai masak bersama tempoyak... perrghhh memang terangkat.  Makkk ooo mak..bila nak masak menu tu..lamo bonar mori tak makan lauk tu...lupo la pulak.. omak tak sihat sekarang...mak.....mori doakan mak cepat sembuh yer....

Dulu adalah jiran mori kasi kuih ketayap ni....sedapp..pandai dia buat... rasa hati nak cuba buat tapi tak de masa...rasa cam susah aje.. pas tu jiran depan lak kasi kuih ni..kali ni dia punyo lain lak rasanya...tapi apa pon jelas dia berani mencuba... walaupon x cantikkk tapi.. air tangan nya yang buat kuih ni... sungguh sedapp... thxs kekawan ku... you'r the best

Resepi ni mori dapat dari blog Masam manis, thxs for sharing the resepi ....

Ada cerita ni...masa tunggu inti ni masak...mori pon sediakan tepung... tetiba hubby panggil, dia bertanya kan something aar..  pastu sambung balik....kena masukkan telur dlm tepung nie.. terus pecah kan telur..tapi instead masuk dlm tepung...mori masukkan dlm kuali yang ada inti kelapa tu....adddddooh ..... nak kata apa lagi...memang tak boleh nak di selamatkan...inti tu tengah mendidih....sedih betul...dah la semangat nak buat kuih nie...tapi apa pun malam tu juga pergi kedai....and repeat balik buat inti nya.....alhamdullilah..semua ok and menjadi.

Bahan untuk kulit:

300 gm tepung gandum
650 ml air pandan
1 sudu teh tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak

Blend semua bahan sehinggan sebati dan tapis.
Tuang sesenduk ke dalam pan leper berbentuk bulat dan dadarkan nipis
Sudukan inti & letak atas kulit kuih ketayap dan gulungkan sahaja.
Siap untuk di makan.



Bahan untuk Inti:

430 gm air
300 gm kelapa parut muda (ambil putihnya sahaja)
150 gm gula merah atau gula melaka
70 gula pasir
1 kuntum bunga cengkih
1 sudu makan tepung jangung di larutkan dengan sedikit air
1 helau daun pandan di siat dan di simpul.

Caranya:

Masak gula merah, putih, daun padan dan air sehingga laurt.
Masukkan kelapa dan kacau rata dan masukkan bunga cengkih, air tepung jagung. 
Masak sehingga adunan pekat dan berkilat.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...