Pages

Thursday, 21 March 2013

Bekal Nasi goreng untuk breakfast hari nie...


Memang setiap pagi en abang akan akan di sediakan bekal makan untuk di bawa ke tempat kerja.  Kekadang mori prepared kan Nasi berlauk atau pun favourite Nasi Goreng merah untuknya.   Boleh di katakan setiap pagi memang dapur mori akan berasap... nasib baik ada pembantu....bole juga tolong apa apa yang kurang... Bab masak memasak mori akan settle kan....bab mengemas....pas kat dia...kihkihkih... kekadang mintak tolong jugak kat dia bila ada masa mori tak sempat.  Kalau nak masak menu yang perlu kan masa yang lebih sikit...mori akan siap kan awal sikit... sebelum masuk tido pastikan bahan2 dah siap dalam peti ais.  Kalau jenis yang bersambal, mori akan tumis dulu sambal, tinggal nak masukkan bahan utamanya aje esok pagi.  Untuk anak pulak....pembantu akan tambah lauk lain.....setiap hari... ada kawan Adda ikut sama sekali balik kerumah ... untuk sambung buat homework atau lepak2... jadi doang lunch together. 


Beberapa hari yang lepas mori sedia kan Nasi dengan lauk untuk en abang dan mori sekali bawa ke ofis.  Memang kat tempat kerja....mori tak amik lunch lagi dah.. sama juga dengan en abang... tunggu minum petang, alas perut dengan secawan air dan sepotong dua kuih.  Nanti balik rumah....mori akan sedia kan dinner seperti mihun goreng, mee goreng, atau apa saje yang bukan nasi lagi.. tu yang kekadang dinner ngan salad pun jadi jugak..hihihihi... Jadi pagi tadi mori masakkan nasi goreng merah pulak untuk di bawa bekal.  Simple jer.... janji sodap dan mengenyangkan.... hehehe...

Resepi Nasi Goreng Merah

Bahan-bahannya:
2 pot nasi di tanak dan di sejukkan semalaman
2 biji telur
Sedikit sayur kobis atau sawi.
Sedikit daun selom
5 @ 6 batang cili api di patah kan
1/2 biji bawang holland di potong kasar
2 sudu cili kisar
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan serbuk pati ayam
Garam secukup rasa

Bahan di tumbuk
5 biji bawang putih
1 biji bawang rose kecil
1 biji bawang merah besar
1/2 inci belacan

Cara-carannya:
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak dan biarkan ianya panas sebentar.
Pecahkan telur dalam sebiji mangkuk dan kacau hingga kembang.
Bila minyak telah panas, masukkan telur dan kacau rata sehingga masak. Keluarkan dan ketepikan.
Masukkan sedikit lagi minyak masak, dan tumiskan bahan bahan yang di tumbuk tadi sehingga terbit bau wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau sehingga masak.
Masukkan nasi yang telah di sejukkan terlebih dahulu.  Kacau rata.
Baru masukkan sayur kobis, bawang holland, cili api dan gaul rata.
Masukkan sos ikan, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.  Gaul rata.
Akhir sekali, masukkan telur tadi dan juga daun selom.  Gaul rata dan matikan api.
Taraaa... simple jer nasi goreng merah untuk di bawa bekal...hehehe... jangan lupa bawang goreng on top yer...hehehe..maveles....


5 comments:

  1. walaupun ianya menu biasa.. tp sentiasa memikat selera kan.. sedap..

    ReplyDelete
  2. huby zila pun sama suka btl mkn nasi goreng..tp mesti lawan dgn telur dadar..bubuh tomato skali dlm telur dadar tue..nampak mori punya nasi goreng..menggoda btl la:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...