Pages

Wednesday, 23 January 2013

Bercuti ke Saigon (Ho Chin Min City) Part 1

Kali nie tak der resepi nak di entri...... so mori syer kan gambar masa bercuti ke saigon bulan December yang tahun lepas.  Dasat tu...dah setahun baru nak entri gambar.  Kalau makanan kira dah basi kan..hehehe.  Bukan destinasi pilihan percutian mori sekeluarga sebenarnya....tapi atas kesibukan masing2... rancangan percutian ke tempat yang di idamkan terpaksa di bekukan buat sementara waktu.   Tak per lah kan...insya Allah ada rezeki tahun nie....sampai la mori ke negara yang mori idam kan untuk menjelajah. 

 Ke saigon dengan flight MAS dan tiba di airport HCM... mori rasa cam terkejut sikit.  Kakitangan imigresen yang kurang mesra.... bahasa yang menyukarkan untuk berinteraksi.  membuat kan mori rasa kurang yakin untuk membuat sesuatu yang mengudang masaalah.  Sampai kan...mori tak berani nak amik gambar... atau pun ada papan tanda kata tak boleh amik gambar....tak berapa ingat. .. tak kisah lah kan... Tapi one thing for sure.... mori tengok...ramai betul rakyat malaysia yang sama join mori beratur menunggu passport di chop.  Di kiri kanan mori semua nya orang Malaysia.  hehehe... 
 Hotel dah di booked oleh kawan yang dah tiba lebih awal dari mori.   Hotel kami mengadap betul betul simpang nak ke Ben Than Market yang popular untuk tourist yang ingin shopping dan sudah tentunya untuk rakyat malaysia yang ingin berbelanja di sana.  Pasar Ben Than memang terkenal dengan barangan nya yang murah.  Tapi bila dah berada di sana....mori rasa cam berada di Petaling Street jer.   Masa di imigresen ada masalah bahasa....tapi di pasar Ben Than... senang pulak untuk berkomunikasi.  Mungkin peniaga disitu sudah biasa dengan rakyat Malaysia yang rajin datang untuk bershoping....sehingga dorang boleh bertutur dalam bahasa kita.  Bahkan kita bole menggunakan currency malaysia untuk membayar barangan.  Cuma kena pandai buat kira kira cam mana nak congak currency.  So jangan risau kalau duit dong yang kita tukar kehabisan.... bole guna duit RM...hehehe..itu mori tujukan pada yang shopin sakan.  En abang tukar duit ke dong.... mori pulak berbelanja ngan duit RM...hiihihihi..kira betul betul tau... mana lagi jimat...hehehe.. dan yang pasti ...bila membeli mesti buat tawar menawar lebih dari separuh.  Convert duit dong ke USD kemudian convert ke RM..hehehehe... baru la bayar... Kalau dah jumpa sesuatu yang berkenan beli jer lah terus.... buat lah tawaran yang terbaik.  
Selepas settle kan hotel dan relaks sekejap...(makan dulu ...solat)... kami dah mula kan menapak kat sekitar area Ben Thanh.  Jumpa sebuah kedai menjual baju kurung yang beraneka jenis.  Tokey kedai nie boleh berbahasa kita dengan fasihnya....dasatkan.  Cuma hati mori belum terbuka untuk memborong baju kurung yang dah siap terbentang....hanya menunggu kita pilih yang mana menjadi pilihan.  Mori paling cukup risau...bila beli baju kurung yang ada banyak sangat.  Pernah mori gie majlis kenduri... terjumpa orang yang sama kain nya ngan mori....hukhukhuk...nasib baik sempat melarikan diri....bukan sekali tau.... rasanya dah 3 kali... dan baju yang berbeza.  Stress betul di buatnya.  
 Makanan halal... memang ada di sekitar Ben Than.. cuma kena pandai mencari.  Di atas ni salah satu kedai yang meletakkan logo halal.  Cuma harganya mahal la sikit.  Nak menyediakan makanan halal payah sikit kat sana.  Jadi paham2 jer lah yer..bila nak makan tu...tengok dulu harga nya.  Mori bawa stok ready dari rumah...hehehe dah biasa buat cam tu ...kena rajin google tenet bila nak ke luar negara.  Mori suka bawa brand Tesco yang dah siap dalam packing.  Rasanya lebih sedap.  Tapi ada masa kami beli juga makan dari restoran halal.  Mori cari lauk ikan jer...hehehe and telur dadar.  2 ekor ikan kembung goreng sambal dan telur dadar dalam harga RM20 lebih.  
 Cuaca hari tu panas dan kering.  Kat malaysia hujan jer kan....kat sana kering berdebu.  Ready kan air sentiasa dalam beg.  Kesian tengok kawan yang ada bawa anak kecil..mori pi masuk dalam kedai Adidas nie...hehehe... konon nak membeli..  tu dia... En abang punya berlakon nak membeli....tapi yang sebenarnya bagi peluang kat anak kawan nie rehat dalam kedai yang beraircon nie..hehehehe...shhhhhh!!! jangan citer ngan orang...kantoi nanti...kihkihkih.
Akhirnya keluar dari kedai...tanpa membeli apa2 pun..hehehe... dan anak kawan tu ...dah puas rehat....  

En abang shopin raket badminton jenama yonex...hehehe...murah lerrr..rugi tak beli.... kat sana..beli dulu...pastu bayar ....jangan lupa amik resit...petang datang collect balik raket yang dah siap pasang talinya.  
Kalau terlupa... minta maaf jer la yer...nak datang balik sini...jenuh.
Jalan jalan sekitar kedai kedai di Ben Than.  Minat tengok baju baju kebangsaan dorang yang cantik... hati dok berdetik ..cam nak beli..jer...tapi tak beli gak..hehehe..mungkin dok pikir... bila masa la nak pakai baju glamer camnie... Amik gambar aje dah la kan..hehehehe
 Suka tengok buah buahan tempatan nya..hehehe besar besar......  Tengok buah ciku nya yang besar...sampai  en abang....  beli sekilo....bawa balik kat hotel makan.  Tak cukup.... beli satu kotak..bawa balik malaysia....hahahahaha... kat malaysia tak der buah ciku...besar cam tu ker..hehehehe...dah la nak bawa balik satu hal la pulak .... 
 Haaaaaa ... ni dia...buah yang mori suka... beli sekilo...mori makan sorang jer...hehehehe.. en abang ngan adda tak reti makan... mori sukaaarr loooorrr....makan bagi perabih... esok repeat lagi...kenyang makan tu jer...lama sungguh mori tak makan buah nona...
 Hari yang sama tiba Saigon... waktu malam keluar lagi berjalan jalan kat pasar Ben Than... pukul 7 baru pasar Ben Than mula beroperasi.  Waktu siang hari... cuma jalan raya yang biasa jer.... Kalau gie awal....belum ramai lagi orang berjalan jalan di sekitar pasar Ben Than ... tunggu lewat sikit....kita akan rasa cam berada di Petaling Street jer..atau di Pasar Malam TAR.  Ramai cik kak cik kak...macik macik dari malaysia bershopin.  Serius mori citer nie... mori tak berani la snap gambar doang...karang kena marah lak..kan...hhehehe... Bila dah ramai sangat jumpa rakyat jelata kat sana... bila bertembung tu...dah tiada senyuman lagi kat bibir masing2.  Masing2 sibuk mencari apa yang nak di beli.  Kita orang berjalan cuci mata jer....kena berhemah nak shopin nie....pastikan bila bawa balik...kita tak menyesal beli terlampau banyak sehingga kan kita terasa membazir...hehehe 
Tengah jalan....terbau haruman yang wangiiii menusuk hidung.... bila mencari....ternampak nyonya jual pulut bermacam macam warna.... sorry la...tarak berani mau beli...hehehehe.. 
 Ni la dia pasar Ben Than...masa nie lom ramai orang lagi...cuba tengok sebelah kiri gambar tu...tu la dia...pulut yang berbagai warna ..... Kat sini kalau shopin kena pandai tawar menawar.... berjalan kat sini cam jalan kat pasar malam jer....
  Penat berjalan..berpeluh peluh..muka memasing semua dah penat... bayang kan dari Malaysia...keluar waktu pagi selepas subuh...tiba airport... boarding flight... tiba HCM... beratur kat imigresen yang panjang menjela... pas tu naik teksi..gie hotel... petang tu bole keluar berjalan ..balik hotel...mandi...solat...lepas magrib..bole gie jalan pasar Ben Than... cam mana muka tu tak letih giler.... baru berbaloi kan..gie negara orang takkan nak duduk hotel jer kan....kena la jelajah tengok apa yang ada kat negara orang...
Pekena Kopi Vietnam....perrgghhh kow kow pekat giler...sampai tak tertelan....heheehehe..kena tambah gula lagi...kena tambah air kosong pulak....pekat betul....
 Tapi Kopi susu vietnam nie la yang buat mori tiap tiap hari pi pekena...naik ketagih tu....heheheh mahal lak tu.... satu gelas 50 dong.... lebih kurang RM5 kot...tak hingat la.... tapi ada tempat jual lagi murah... dah minum tempat lain....tapi kat kedai nie jugak la yang paling sedappp...hehehe... kedai tu halal yer....kat situ la kita orang jumpa dengan orang dari Parit Buntar yang dah kawin dengan orang Vietnam.  Dan dia menjadi tour guide kita orang kat sana..... 
 Hotel hotel di sekitar jalan Ben Than.  Hotel nie berdekatan dengan kedai yang kita orang lepak minum kopi.  Dekat dengan kedai tu ada sebuah kedai makanan islam....Kedai Basiroh....yang menyajikan makanan halal.  Ada nasi lemak jual kat situ... Goggle je kat tenet nama nama hotel nie...pasti jumpa.... cuma kat dalam tu..tak tau la cam mana rupanya... Alhamdullilah....hotel kami selesa... untuk kami bertiga walaupun pintu toilet nya.... di perbuat dari kaca....hehehehe...nasib baik kaca jenis kabur tu.... tak lah berapa nmpk sangat aktivit dalam toilet tu..hehehee.

Sekian dulu.... Bahagian ke 2 akan menyusul nanti.

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

  2. A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:majidvijahlending@gmail.com


    LOAN APPLICATION FORM.

    (1)Full Name:
    (2)Country:
    (3)State:
    (4)Address:
    (5)Sex:
    (6)Occupation:
    (7)Amount needed:
    (8)Loan duration:
    (9)Loan purpose:
    (10)Telephone

    Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...