Pages

Sunday 24 June 2012

Udang masak lemak cili api dan Petai Rebus cicah sambal belacan

Ni la dia udang yang husben bawa balik dari gie mancing... kat Melaka.   Tapi udang nie dia pancing guna umpan duit kertas yang wana wani tu..hehehehe... Sebenarnya, husben baru aje balik dari trip memancing ajuran Bank.  Maaf yer husben bukannya orang bank...tapi menyelit yelit aje... hehehe..kebetulan kawan dia yang bekerja ngan bank...ajak dia join skali... apa lagi..kawan nie..pucuk di cita ulam mendatang la...bagai orang ngantok disorong bantal... terus la dia setuju... 
Ni bukan pertandingan memancing.... tapi memancing catch and release... klu ikan jenis spesis yang hampir pupus... terpaksa di lepaskan balik... Jadi tak lah banyak sangat ikan yang di bawa balik... cuma ikan grut grut dan ikan merah.  Udang nie pulak dia beli kat nelayan yang baru punggah hasil tangkapan.... 
 Kali nie mori masak lemak cili api... permintaan si nelayan.... hahaha...

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api

10 ekor udang besar yang telah di bersihkan
15 biji cili api kampung
1 inci kunyit hidup
(kedua bahan ni di tumbuk lumak)
2 batang serai di titik
1 asam keping
3 biji bawang kecil yang di hiris halus
1 helai daun kunyit yang di simpul
3 helai daun limau purut yang di guting halus
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekak
Garam secukup rasa

Cara-caranya:
Bahan yang di tumbuk dan serai di masukkan ke dalam periuk bersama santan cair.
Biar kan mendidih seketika.
Masukkan asam keping, bawang kecil dan udang.
Gaul rata.
Masukkan daun kunyit dan biarkan masak seketika
Masukkan santan pekat
Masukkan daun limau purut
Masukkan garam secukup rasa.
Kacau sentiasa supaya tak pecah minyak
Rasa garam nya ...kalau ok...tutup la api...
Kebetulan semalam adik singgah umah anta barang... ternampak lak ada seikat petai atas kerusi kereta... tetiba teringin... dia bagi mori 3 papan petai... Apa lagi...hari ini mori rebuskan petai tu dan buat sambal belacan... mori memang tak leh makan petai sangat.... sbb bila makan x hingat....bertambah... tapi kali nie dah pandai kontrol... tak cam dulu..bertambah tambah..... smp badan pun naik kedaboomm.. Mori buatkan sambal belacan simple aje...tak campur apa apa.  Aduhhh sedaapnnya... smp abang komen ngan adda.. mama tu dah makan petai...karang penuh angin satu badan... kita lak dengar masuk telinga kiri kuar telinga kanan... sebab tengah menikmati..... hahahaha.. tu la sbb nya mori jarang makan petai....

Resepi Sambal Belacan

3 batang cili merah yang sedang besarnya
15 biji cili api kampung
1 inci belacan melaka yang di bakar
Secubit garam.
Perahan Limau Kasturi

Tumbuk semua bahan di atas kecuali limau sehingga lumat.
Perah kan limau dan gaul rata.

Dah siap... paling senang dan mudah... agaknya ada tak yang reti buat sambal belacan ker... hehehehe  mori dah jumpa kawan sorang x reti buat sambal belacan ....tapi sekarang dia dah pandai..hehehehe
Lunch tengahari.... Alhamdullilah... 

1 comment:

  1. first click dah jatuh chenta ngan blog mori.. :) food photography sangat cantik2, makanan nampak sangat menyelerakan.. aduhai.. *kruk-kruk-kruk perut dibuatnya*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...