Pages

Monday, 16 May 2016

Popiah Penkek Rangup

Assalamualaikum.... 
Apa yer mori nk citer di sini...hehehe.. mati kutu dah mori... sebab lama sangat tak bercerita di sini...ntah orang nak baca atau tidak... hehehe.  Jom lah kita cerita pasal resepi nie yer... mori dapat resepi nie dari FB... waah!!! sekarang klu tengok fb.. ramai betul share resepi2 yang memang maveles... ada tu dorang kumpul2 semua resepi yang kat google kemudian dorang post di fb.  Ada masa tu mori sempat gak skodeng... hahahaha..tergelak tengok eehhh! ehhhh! resepi kita pon ada dalam nie..la.. happy la jugak hahaha.. tak kisah la kan..nama pon sharing di sini kan.  Ada jugak beberapa resepi yang berjaya mori cuba.. dan salah satu resepi penkek popiah rangup nie...

psstt !! actually mori dah lupa nama resepi nie..hahahaha...kena search balik dalam fb..baru jumpa

Ok!! back to the story... resepi nie dapat dari FB la yer..... nampak menarik... dan pasti ianya simple... 
tapi mori dah berjaya buat dan rasanya memang sedap.  Jom ikut resepi nya di bawah nie..tapi...haa.. ada tapi yer.. mori dah derhaka sikit kat resepi nie.. sebab ikut tekak sendiri la... original owner.. FB Anita Daniel's Kitchen... .


Resepi Popiah Penkek Rangup
Bahan utamanya
Kulit popia size sederhana besar.
Bahan-bahan untuk inti nya

1 cawan isi ayam di cincang halus
2 biji cipi di cincang halus (optional yer... mori nak rasa pedas2 sikit)
3 helai daun bawang di hiris halus
Tepung jagung 4 sudu besar
Garam secubit
Gula secubit
Sedikit secukup rasa
Garlic powder 1 sudu kecil
Telur 1 biji


Gaul kan kesemua bahan inti sehingga sebati

Cara-caranya

1.  Ambil sehelai/sekeping kulit popiah dan letak di atas permukaan rata.  mori guna dulang bakar kuih tu..hahahaha.. ok la kan..
2.  Ambil inti tadi dan rata kan atas sebahagian kulit popiah tadi... seelok nya.. biar rata dan nipis, supaya bila kita goreng, popiah akan garing dan rangup.
3.  Lipat bahagian yang tidak kena inti tadi ke atas bahagian yang berinti.
4.  Tekan2 sedikit bahagian tepi popiah supaya bercantum.
5.  Panaskan kuali dan masukkan minyak masak secukup nya.. kira2 leh tenggelam la popiah tu..
6.  Goreng popiah tadi sehingga garing, angkat dan sejukkan.

Makan dengan cepat .. rasa panas2 suam tu.. sedapppp... berulang kali makan. Sediakn kopi o...teh o ker.. teh tarik ker...apa apa la kesukaan...hahahaha.





2 comments:

  1. assalamualaikum mori
    wah macam sama lah menu kita hari ni
    yg ala-ala pancake gitu
    best jugak kan guna kulit popia ni lebih rangup rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam... tak sangka yer hehehe... memang sedap makan ranggup2 kan...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...