Pages

Monday, 22 February 2016

Ikan Jenahak masak lemak sos ikan


Assalamualaikum semua...  Lama tak bersiaran... memang sibuk sekarang tanpa pertolongan pembantu rumah.  Tujuh tahun dia bersama kami,  terasa juga kehilangan bila dia dah balik ke kampungnya.    Tu yang bertambah tambah sibuk sekarang.  Dulu bangun pagi, dah tersedia minum... sekarang kena buat sendiri...Dulu balik kerja ... ada yang menunggu di rumah... sekarang balik kerja... kena la sendiri bukak pagar..bukak pintu... siram pokok sebelum masuk rumah. Tapi ada yang best nya... terasa seperti bersenam, berpeluh peluh membuat kerja rumah.  Mungkin ada hikmah nya pemergiannya.   mori boleh exersis slimkan semula badan...



Jom ... hari nie mori nak syer resepi yang mori olah sendiri.  Resepi nie guna sos ikan sebagai perasa masam2 nya dan santan untuk rasa lemak2 nya.  Mori suka kan resepi nie.  bila saingkan ngan nasi yang baru lepas masak, masih berwap panas.. memang sedapp betul...tak sedar habis lauk dan nasi dalam pinggan dalam sekejapan masa.  Sebelum nie mori ada masak lauk nie dengan ikan siakap... kali nie mori masak dengan ikan jenahak.

Resepi Ikan Jenahak

Bahan- bahan:

Isi ikan jenahak yang telah di bersih kan.  (Ikan lain pun boleh juga)

4 biji bawang putih di ketuk
1/2 biji bawang merah di hiris
1/2 biji bawang holand di potong baji
10 biji cili api di belah dua (kurang kan cili kalau x tahan pedas)
1 batang serai di hiris nipis
1/2 inci halia di hiris nipis
1 biji tomato
Sos ikan
1/2 cawan pati santan
1/2 cawan air
2 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Cara-carannya
1.   Isi ikan jenahak di bersih kan.  Gaulkan dengan kunyit dan garam.  Goreng kan hingga garing dan ketepikan.

2.   Tinggalkan sedikit baki minyak menggoreng ikan tadi dalam kuali.  Tumiskan bawang putih sehingga wangi.

3.   Masukkan serai, halia dan bawang merah.  Tumis sehingga wangi baru  masukkan bawang merah, holand, cili api dan tomato.  Masukkan juga sedikit air.  Gaul rata.  

5.   Kemudian masukkan sos ikan ke dalam tumisan tadi. Jangan banyak sangat, Sekadar 1 sudu kecil sudah mencukupi. 

6.   Baru masukkan santan, perasakan dengan sedikit garam.  Bila dah mendidih, tuangkan ke atas ikan tadi.

Walllaaa !!! dah siap... 


Selamat mencuba dari saya





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...