Pages

Tuesday, 30 June 2015

Sup Tulang Daging

Assalamualaikum ....

Alhamdullilah, hari nie,,, rajin sikit nak menaip resepi di sini.  Walaupun dah jarang2 mori syer resepi disini... tapi dapat gak la selit satu atau dua dlm setiap bulan..hehehe.. tahap kemalasan sekarang dah semakin menjadi2.   Sebelum tu....masih sempat kot mori wish Salam Ramadhan pada semua.  Hari nie yang ke 13 hari kita umat Islam berpuasa, dah hampir separuh bulan Ramadhan.  

Ok jom,... kali nie mori nak syer resepi masak sup tulang daging.  Husben mori memang suka makan sup tulang, atau sup ekor.  Mori pun suka sup juga.... ianya salah satu dish yang mori suka... tapi minta maaf la yer...  mori tak suka sup ekor... hahahaha..terbayang ekor lembu dok melibas.  Oooo ye... perut lembu pun mori tak reti makan.. tapi pernah sekali husben mori beli kan sup daging campur dengan perut lembu yang di potong kecil2... mori makan aje.. sbb tak tau masa tu yang tu bukan daging tapi perut lembu... lepas dah hbis makan baru husben bagi tau.... nasib baik tak keluar balik isi perut.. tahan nafas jer la.  Sejak tu mori berhati hati kalau suruh husben beli sup daging di luar.  Jom, kita tengok resepi nya di bawah nie.


Resepi Sup Tulang Daging

Bahan-bahannya:

1 kg tulang daging yang telah dipotong kecil dan di bersihkan

Bahan-bahan yang di kisar
2 biji bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia

Bahan-bahan untuk menumis
2 batang kulit kayu manis
3 kuntuk bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 inci lengkuas yang di ketuk

Bahan-bahan sampingan
1 biji bawang holland di hiris baji
Beberapa biji cili api yang di ketuk
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng (lagi sedap yang di goreng sendiri)
1 sudu kecil rempah sup

Cara-caranya
1.   Rebus tulang daging di dalam periuk bersama air secukupnya. Rebus sehingga agak empuk.  Mori rebuskan tulang daging ni agak lama jugak sebab nk betul betul lembut sehingga isi nya boleh luluh dari tulangnya)
2.  Sementara menunggu daging empuk, naik kan kuali atas dapur, dan tumis kan bahan2 yang di kisar tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan juga lengkuas sehingga wangi dan keperangan.
3.  Masukkan sesudu kecil rempah sup dan gaul rata.  Matikan api.  Kemudian tuang kan sesenduk atau 2 senduk air rebusan daging tadi  ke dalam kuali.  Kacau rata, Kemudian tuang kan ke semua bahan ke dalam rebusan daging tadi.  Biasanya mori akan buat nie...bila daging agak2 dah nak lembut.  
4.  Masukkan juga bawang holland dan juga cili api.  Biarkan daging masak betul2 lembut.  
Kalau air rebusan semakin surut.  Tambahkan sedikit air lagi.  
5.  Bila daging dah empuk baru masukkan garam secukup rasa. 

Senang kan. 
Macam masak tumis darat jer.  Rasanya mcam kat kedai bila en husben order sup ekor. hehehehe..pekena pulak dengan cili kicap.  perggghh!!!! merecik peluh


Selamat mencuba

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...