Pages

Sunday 18 May 2014

Sotong masak kicap

Assalamualaikumm .....

Dah malam baru dapat nak buat entri.  Lauk sotong masak kicap kali nie.  Biasa mori akan buat sotong masak hitam...guna dakwat dari sotong tu sendiri... tapi maid mori dah bersih kan sotong dan dah buang semua dakwat nyer... jadi kena la ubah menu jadi sotong masak kicap.   Kalau guna dakwat sotong tu sendiri...warna masakan akan jadi lain sikit...walaupun gelap...tapi cam kelabu.   Rasannya manis lagi.  Tak perlu amik semua dakwat sekadar dari 3 atau 4 ekor sotong.  Dan tak perlu letak kicap sebab rasa nya akan lari kalau letak kicap.  
Sotong nie fresh datang nun jauh dari Terengganu.....jauh kan..... husben mori ikut gie mencandat sotong dengan group kekawan nya.. banyak juga hasil nya...Alhamdullilah...rezeki dari Allah.s.w.t.. 

Mori dah buat sambal sotong sebelum nie.....kali nie mori buat masak kicap.  Sedap jugak..dah lama tak makan lauk cam nie.... Resepi nya cam biasa...simple... sebab mori suka yang simple...malas nak remeh temeh nie... tapi janji sedap dan cepat di sediakan.....hehehehe..

Resepi Sotong Masak Kicap

Sotong di hiris nipis atau ikut citarasa sendiri.
(toskan sotong supaya tidak terlalu berair)

* 1 biji bawang besar merah
* 4 biji bawang putih
* 1/2 inci halia
Blend kesemua bahan * ini

1 sudu cili kisar
Kicap Manis secukupnya
1 biji cili merah di hiris kasar
1/2 biji bawang holand di potong baji
Serbuk Lada hitam secukupnya

Cara-carannya
1.   Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
2.   Tumiskan bahan yang di kisar tadi sehingga terbit bau wangi.
3.  Tumiskan pula cili kisar tadi dan gaul sehingga masak.
4.  Masukkan sotong, bawang holland dan gaul rata.
5.   Masukkan juga Kicap manis, cili merah yang di hiris tadi, serbuk lada hitam dan gaul rata kesemua bahan.
6.   Biarkan sebentar sehingga sotong masak sempurna.  Jangan terlalu lama nanti sotong akan jadi liat... agak2 la yer. 
7.  Garam....hemmm...mori tak letak garam...sebab rasanya dah cukup manis.  Tapi ikut la selera...kalau perlu letak garam...letak la sedikit.
8.   Bila dah masak, mati kan api dan sedia untuk dihidang.

Walllaaa dah siap kan...cepat aje masak sotong nie.... 


Sekian dulu dari

3 comments:

  1. assalam kak....pebretsy sotong masak kicap...tpkan...dah banyak bulan x beli sotong..

    ReplyDelete
  2. salam syg mori..lama dh x kemari..mori sihat? rindu dgn hidangan lauk mori .

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas recipenya
    artikel ini sangat bermanfaat

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...