Pages

Sunday, 13 October 2013

Sherperd Pai Puff pulak....

As salamualaikum.... 
Esok kita akan menyambut Hari Raya Aidil Adha... tentu ramai yang mengambil kesempatan pulang ke kampung. Mori seperti biasa beraya kat sini saja... Tengahari nanti baru pergi kerumah adik kat KL.... untuk berkumpul kami adik beradik.  Peluang yang baik untuk berjumpa dengan adik beradik serentak..  hehehehe.. Rindu nak jumpa semua.... nak jumpa Abah.. 
Selamat Hari Raya buat semua dan Maaf Zahir dan Batin..


Hari ni mori tayang lagi Shepherd Pie. Dah syok la pulak bila dah reti buat... kihkihkih.. walaupun sheperd pie mori yang simple aje... tapi rasanya Alhamdullilah....  Kali ni mori guna pastri sebagai alas pie... pie tu buat dinner malam tadi... mengenyangkan.... Alhamdullilah.. 
 Mori lebih kan kentang kali ini..... mmg terlebih sudah... jadi mori topping atas inti daging tu dengan kentang sampai tinggi. Pastu letak cheese pulak... bila bakar kalernyer yang browny tu... kecur jap tengok hehehe.....


Resepinya ada di post sebelum ni... boleh chekitout di sini juga... mori ada tambah sikit bahan lain utk memeriahkan lagi intinyer.

Resepi Sheperd's Pie Puff

Bahan bahan untuk intinya.
200 gram daging cincang
1 biji lobak di potong dadu
2 biji tomato di potong dadu
10 biji cendawan butang fresh di potong dadu
1 biji bawang holland di dadu
5 biji bawang putih di cincang
1 botol sos prego
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
2 sudu butter.

Keju parut untuk topping
Pastri jenama kawan

Cara carannya
1.   Panaskan kuali dan cairkan butter.
2.   Tumiskan bawang putih dan bawang holland sehingga wangi.
3.   Masukkan daging cincangdan gaul sehingga masak.
4.   Masukkan sos prego dan kacau rata.
5.   Masukkan lobak, tomato dan cendawan. Kacau sehingga masak sempurna.
6.   Taburkan lada hitam dan garam secukup rasa. Matikan api dan ketepikan.

Bahan bahan utk pie
750 gram kentang di potong dadu dan di rebus sehingga empuk.
1/2 cawan susu segar
1 sudu makan butter
1 sudu teh lada sulah
Sedikit garam

Cara caranya
1.   Kentang yang telah empuk tadi di toskan airnya dan di lenyek sehingga hancur.  Pastikan kentang tidak berketul untuk dapatkan tekstur yang licin.
2.   Tuangkan susu sedikit demi sedikit, sambil tuang gaulkan kentang dengan susu.
3.   Masukkan butter, garam dan lada sulah. Ketepikan.

Cara cara untuk melapis.
1.   Ambil sekeping pastri dan masukkan dalam bekas aluminium foil. Tekan2 kan supaya pastri mengikut bentuk bulat bekas tersebut. 
2.  Lapiskan dengan kentang kemudian intinya ikut dan kentang semula. 
3.   Toppingkan dengan keju parut di atasnya.
4.   Bakar sehingga perang keperangan. 

Sekian dulu dari

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...