Pages

Sunday, 6 October 2013

Sheperd atau Cottage Pie

Assalamualaikum.... rasanya enjin untuk mengapdet kan blog nie masih slow.....slow betul pickupnyer..... heeemmmm...!!! cam mana nak merajin kan semula nie yer....... sejak dua menjak nie rasa buzy sangat ... macam2 benda lain yang mori buat.... tu yang tertinggal sekejap blog nie...
Tapi tadi... mori paksakan diri untuk mengapdet kan menu yang mori buat hari nie... maveles sungguh... thxs pada mylovelyfamily-ana.blogspot.com for sharing menu yang sedap nie... Sebenarnya dah lama mori intai2 resepi dari blog2 di alam maya nie... tapi cam banyak sangat step dan bahan2nya... tu yang dok tertangguh jer... tapi bila mori terjumpa resepi yang simple untuk sheperd pai dari blog Ana... terus mori cari bahan dan mula kan operasi... dan Alhamdullilah... 1st try... maveles sungguh rasanya.


Intinya mori beli daging cincang yang fresh....beratnya cuma 200 gram. Jadi bahan2 lain mori kurang separuh dari blog Ana.  Kalau nak tengok resepi asalnya boleh jenguk di mylovelyfamily-ana.blogspot.com.
Tak rugi mencuba nya...memang senang dan maveles... 


Resepi Sheperd Pie

Bahan-bahan untuk inti:
200 gram daging cincang
1 biji lobak di potong dadu
2 biji tomato di potong dadu
1 biji bawang holland
2 biji bawang putih di cincang
Sos prego (mori guna separuh botol sos prego)
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
2 sudu butter

Cara-carannya:
1.   Panaskan periuk atau kuali dan panaskan butter sehingga cair.
2.   Tumiskan bawang holland dan bawang putih sehingga wangi.
3.   Masukkan pula daging cincang tadi dan gaul sehingga daging masak.
4.   Masukkan sos prego dan kacau rata.
5.   Masukkan pula lobak yang telah di potong dadu dan juga tomato.  Kacau sehingga masak sempurna.
6.   Taburkan serbuk lada hitam dan juga garam secukup rasa.   Matikan api.

Bahan-bahan untuk pie:
500 gram kentang
1/4 cawan susu segar
1 sudu makan butter
1 sudu teh lada sulah
Sedikit garam.

Cara-carannya:
1.   Kentang di buang kulitnya, di potong dadu dan di rebus sehingga empuk.
2.   Bila kentang dah empuk, toskan dan lenyek sehingga hancur.  Pastikan kentang tidak berketul untuk mendapat tekstur yang licin.
3.   Tuang kan susu sedikit demi sedikit, sambil tuang, gaul kan kentang dan sudu.  Bila rasa kentang dah cukup rasa dengan susu tak perlu habis kan kesemua susu...ikut cita rasa kita.
4.   Masukkan butter, garam dan lada sulah, Gaul ke semua sehingga sebati dan ketepikan.

Keju parut untuk di tabur.


Cara-cara untuk melapis sheperd pie.
1.   Mori gunakan mangkuk yang boleh digunakan dalam dalam oven.  Lapiskan dengan kentang lenyek tadi sehingga rata.
2.   Lapiskan pula dengan inti daging tadi.
3.   Kemudian lapiskan semula dengan kentang lenyek semula.
4.   Akhir sekali taburkan keju parut di atas kentang lenyek tadi.
5.   Bakar dalam oven sehingga perang.  



Sekian dulu

4 comments:

  1. memang sedap sangat ni... anak2 MaDiHaA paling suka juadan savoury mcm ni..

    ReplyDelete
  2. kakkkk........betul2 terliur saya tgk..

    ReplyDelete
  3. Datang sambil hulur pinggan kosong......

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...