Pages

Saturday 23 March 2013

Kek Pisang Gebu


Mori buat kan kek pisang untuk minum petang hari nie.... cuma kali nie nak mencuba resepi lain kat pak goggle...  Dalam mencari resepi...jumpa Kek Pisang Gebu yang tengah popular di kalangan blogger masakan.... ramai rupanya dah mencuba... tengok cara2 penyediaan senang dan simple... 
Hasilnya...kek nie memang gebu giler dan yang pasti... ianya senang sangat untuk di sediakan dan take much less time to bake.


Resepi Kek Pisang Gebu
Sumber: Masam Manis ~ Azlita

150 gm pisang di lenyek (lebihkurang 180 gm) mori guna pisang berangan
200 gm tepung gandum
160 gm gula kastor
3 biji telur
120 ml minyak masak
1 sudu besar ovalatte
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder (serbuk penaik)

Cara-carannya:
Panaskan ketuhar pada suhu 170 C
Sediakan loyang berukuran 8 inci
Sapukan sedikit butter pada loyang dan lapik dasar loyang dengan kertas kek.

Satukan ke semua bahan dan bekas mixer dan pukul sehingga adunan menjadi pekat.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit ~ 1 jam bergantung pada ketuhar masing masing.


4 comments:

  1. salam kak,dah pernah cuba buat kek ni 2 tahun lepas,tapi tak masuk n3 sbb masa tu kelam kabut nak hidang kat tetamu terus..sedapkan...mmg gebu gebas..

    ReplyDelete
  2. assalam Mori
    cantik dan memang gebusss
    sedap utk makan petang2 kann, akak x penah wat resepi ni, kenalah cp ni he hee

    ReplyDelete
  3. assalam Mori, lepas makan mihun, pekena kek pisang lak :)

    ReplyDelete
  4. salam kak..
    alahai.. sedapnya tgk kek pisang tu.. mmg nampak sgt kegebuannya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...