Pages

Sunday 30 September 2012

Lauk sambal and sambal untuk lunch ...

Jom tengok menu lunch mori masak tadi....kali nie mori masak untuk kami bertiga jer...untuk mori, adda and maid.... husben lak...dia kuar ngan jiran depan..gie pertandingan memancing... ngan kaki bersimen dan bertongkat...dan jantung yang baru di isi belon.... tawakkal jeer la... dah kata..dia memang tak leh duduk diam kat umah...ada aje xtiviti....tapi dah pesan kat kawan tu.. tolong tengok2 kan.. dan ingat kan dia supaya makan ubat.... kena harap orang lain jadi nurse kat dia..kalau di rumah kita jadi nurse dia...siap kan segala galanya ....manja tu...hehehe...
 Ingat kan kami bertiga jer yang akan menghadapi hidangan tengah hari ni nie....tapi alkisahnya...jiran depan yang husben dia gie sama memancing ngan husben kita ....datang umah...dok lepak...tapi kita nie lak..jenis tak leh nak duduk jer...mesti nak buat something..... gie la ke dapur masak untuk lunch..
abis memasak mori pun shoot la masakan hari nie...dah anak dia terliur...mori pelawa ..jom makan sama.. apa lagi...... tunggu la kita abis amik gambar...nak join sama makan....maknya bising2 gak..hehehe..bising di mulut jer... tapi lepas tu...dia join sama makan... jadi kami berlima la makan sama... tengahari nie... eemmm bertambah tambah sedap la makan sebab ramai.... siap bertambah lagi.... kena lak ngan nasi yang baru jer lepas masak....panas panas gitu...fuuhhhh... kecur air liur...ngan sambal belacan dan ikan pekasam...
 Menu nie ....mori tanya kat adda dulu..apa yang dia nak makan for lunch...dia teringin kan ayam sambal.... aarhh senang...hehehe... so for me... sambal belacan ngan ikan pekasam...dah ok... for adda nie ayam sambal...dan mori buat satu lagi dish... ubi kentang goreng ngan ikan bilis dan petai...sat..lagi mori post...
so nie resepi untuk ayam sambal yang very de simple....

Resepi Ayam Sambal

Bahan-bahannya:
Beberapa ketul ayam (anggaran 6 ketul)

1 biji bawang besar
6 biji bawang putih
1 inci halia
(kesemua bahan ini di kisar)

3 sudu makan cili kering yang telah di kisar.
Garam secukup rasa
Gula sebagai penambah perisa

Cara-caranya:
Gaul ayam dengan garam dan goreng kan separuh masak dan ketepikan.
Tumiskan bahan yang di kisar sehingga naik bau wangi.
Masukkan cili kisar dan masak sehingga garing.
Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biarkan masak seketika.
Bila ayam dah masak, masukkan garam dan gula secukup rasa.
Tutup kan api dan sedia untuk dihidang.

 Kali nie mori buat sambal belacan perah ngan air limau nipis jer...dah cukup menambat selera...
Pekena lak ngan ikan pekasam yang beli kat di Pasir Penambang Kuala Selangor hari tu... kali nie mori cuci ikan yang bersalut ngan garam dan beras tu.... biarkan kurang masam masin nya...
Kecur air liur tadi...tak sabar nak makan....tunggu nasi tanak dulu.... makan panas panas... perghhhh ... 
Tu yang kawan tadi... tengok sama terliur....akhirnya dari tak nak makan....dia pun join sama...hehehe.
Enjooyyyyy

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...