Pages

Sunday 2 September 2012

Genap minggu ke2 syawal..merajinkan diri ke dapur

Sekejap jer masa berlalu...rasa baru jer abis ramadhan...tapi hari nie dah genap 2 minggu kita menyambut syawal.  Today no open house invitation.....cuma lepas magrib karang nak beraya umah kak ipar... so bole la.. mengemas gemas apa yang patut......bila adda dah sound....dia lapar...baru la teringat nak masak... asik pegi makan kat rumah yang buat open house...sampai terlupa nak memasak kat rumah.....kihkihkih 
Sempat la capture pic menu yang mori masak menu simple tadi... dan merajin kan diri membuka blog yang dah lama bercuti raya.....A lot of pic... nak kongsi.. a lot of stories nak citer.. tapi lom ada kesempatan... 
 Mori masak lomak cili api ikan bawal emas.  Ada stories behind nie... seminggu selepas raya...husband ... terpaksa bersimen kaki bahagian ankle .. akibat terpelecok ...tak perasan yang kaki nya kebas.. terus berdiri.... tetiba jatuh terpelecok...ingat kan muscle torn jer... so doctor cuma bandage kan jer..ni happen sehari sebelum raya... seminggu selepas tu.. masih tak baik... makin teruk.. check ngan panel doctor...x ray..upanya ada fracture... eemmm apa lagi..doctor suruh gie simen ler...dia mana bole duduk diam kat rumah..ada aje xtiviti... bila dah bersimen ...mati kutu ler...tak dapat buat apa...nak kemana mana pun payah.. 
Khamis lepas..kawan dia ajak gie mancing... sanggup datang amik husben dan bawa dia gie mancing.  Boring sungguh....gaknya...dia setuju jer....nie la hasil mancing kat kolam ikan....dia bawa balik 2 ekor ikan ..salah satunya Bawal Mas.  
Besar betul ikan tu... mori kerat separuh dan potong 4 keping untuk kami anak beranak makan.  

Resepi Ikan Bawal Masak Lomak Cili Api.
Ikan bawal yang telah di bersih kan dan di potong kecil.

10 biji cili api
1 inci halia
(tumbuk kedua bahan ini sehingga lumat)

2 batang serai di titik
 2 keping asam keping

1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair

1 helai daun kunyit
Sedikit garam secukup rasa

Cara-caranya:.
Ikan bawal di gaul dengan garam dan kunyit.  Goreng kan separuh masak.
Ni untuk mengelakkan ikan hancur bila masak dengan santan nanti.. Ketepikan

Masukkan santan cair dan bahan yang di tumbuk ke dalam periuk dan didihkan.
Masukkan sekali serai dan juga asam keping.
Biarkan mendidih seketika.
Masukkan ikan dan juga santan pekat.  Biarkan mendidih sehingga ikan betul2 masak.
Masukkan daun kunyit yang telah di pintal.
Masukkan garam secukup rasa.  Biarkan mendidih seketika sambil kacau2 kuah.

Note:  Daun kunyit tu kalau kita beli banyak dan tak abis di guna ... jangan biarkan gitu..cuba simpan dalam plastik dan stor kan di tempat freezer.  Mori dah cuba... ok jer. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...