Pages

Friday, 16 November 2012

Roti telur berintikan Salmon Fish ball

Petang tadi on the way balik rumah... mori layan mencari idea nak masak apa untuk dinner..hehehe.... At least kalau dah dapat idea senang nak prepare nak masak kan......Jadi tadi mori prepared kan Roti telur berintikan Salmon Fishball .....untuk dinner.... simple dish...tak heavy sangat.  Kekadang buntu gak nak masak apa untuk dinner.... semalam dah hidang oats untuk husben..hehehe... hari nie takkan nak hidang yang sama gak...kena la tukar menu tu... sian pulak kalau hari2 oats...mau jemu nanti...betul kan.

Mori suka tengok rancangan Good Chef Bad Chef with Chef Adrian and Janella.  

gambar ihsan dari google

Cara dorang masak very simple...tapi nampak menarik...nak cakap sedap tu...tak taulah..sebab tak merasa kan.  Tapi setakat nie mori belum pernah lagi mencuba resepi yang dorang buat..tapi one of this day...pasti nak mencuba juga. Tu yang mori mencuba resepi di bawah nie..bukannya dari rancangan doang...cuma mori berkreatif sendiri dengan bahan yang ada di dalam petiais. Komen dari juri master chef dalam rumah mori...masakan ni OK.....hehehehe..

Jom layan resepi yang mori buat tadi.  Simple mimple.... jer.hehehehe...

Resepi Roti telur berintikan Salmon Fishball

Bahan-bahannya:
Beberapa keping roti gardenia yang di potong bahagian tepinya.

10 biji Salmon fishball di hiris nipis.
1 biji bawang besar di potong dadu 
2 biji bawang putih di potong dadu
1 biji cili merah di cincang halus
2 biji cili api di cincang halus
1 sudu teh serbuk secukuprasa maggi
2 biji telur
secubit garam
Beberapa tangkai daun sup di hiris halus.

Cara-carannya:
Panaskan frying pan dan masukkan sedikit sahaja minyak
Tumiskan bawang besar dan juga bawang putih sehingga wangi.
Masukkan cili merah dan juga cili api dan gaul rata.
Masukkan serbuk secukup rasa maggi dan gaul rata.
Masukkan Salmon fishball.  Biarkan seketika sehingga Salmon fishball masak.
Pecahkan sebiji telur dan kacau rata.
Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan daun sup yang telah di hiris dan gaul rata.
Matikan api

Sediakan kuali bersih dan masukkan sedikit minyak.
Sediakan roti sekeping dan letakkan inti tadi di atas roti dan lipat menjadi kan segi tiga.
Tekan sedikit di bahagian hujung roti supaya bercantum.
Celupkan roti dalam telur yang di pukul dengan sedikit garam dan juga sedikit serbuk secukup rasa maggi. Gorengkan sekejap aje.  Angkat dan toskan minyak.
Sedia untuk dihidang.

Kalau nak makan gitu pun bole atau nak cicah ngan mayo dan sos pun bole.


4 comments:

  1. yummyy yummyy safwati....hehehe

    ReplyDelete
  2. Today there is still plenty of activity in all the area mines.
    Approach human resource professionals and companies
    and ask what skills and qualities they look for in staff
    and be able to tick all the boxes before applying.

    Thanks for reading this article about Oregon gem mining on Associatedcontent.

    ReplyDelete
  3. Here author is giving information on DRDO Tenders and ICFRE Tenders for more details visit
    free tenders site. Purchasing used press will also save you considerable amount of money.
    As a whole the paper has some major drawbacks, there are no pictures, essentially no
    world news and the front page contained a spelling error.
    The process of printing conditions requires alteration
    of flow from a fan or pump. This is why various newspapers
    are now helping to find unclaimed property owners by listing their names.


    Feel free to surf to my site :: click here

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...