Pages

Tuesday 25 October 2011

Puding Cendol

Masa syawal baru baru ni cari idea nk buat dessert untuk jamu kekawan.  Search tenet... jumpa resepi Puding Cendol dari blog kak Hanieliza. Thxs kak hanieliza.  1st time buat... alhamdullilah menjadi... seronok rasa ..ni la dia hasil nya...skrg ni dh rajin buat menu ni..dan jamu kekawan waktu petang.  Ada juga yang minta resepi ni..apa salah nya berkongsi ...lagipon resepi ni pon dapat dari tenet...



Resepi Puding Cendol

Bahan bahan :
1 paket agar agar
1200 ml air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 paket cendul
1 cawan gula merah

Cara caranya
1. Rebuskan agar dengan air sehingga mendidih.
2. Masukkan gula dan biarkan mendideh lagi.  Tapiskan.
3. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
4. Bahagian 1/3 di panaskan dan masukkan gula merah.
5. Kacau rata dan biarkan mendidih dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan keras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. 2 bahagian lagi di panaskan dan masukkan susu cair dan cendul.  
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan lahan atas adunan gula merah dan sejukkan.
9. Hidangkan.

Tips ..kalau adunan agar yang ada gula merah dh keras...coret2 permukaan agar dengan garpu...seblum menuang agar cendol .

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...