Pages

Saturday 8 March 2014

Rendang Udang yang ringkas

Assalamualaikum semua.... 

Apa khabar semua... ?.. Lama mori tak mengapdet kan resepi di blog ..memang kekadang buzy teramat sangat.  Bila ada masa....malas pulak rasanya.  Sekarang nie cuaca terlalu panas kering.... sehinggaa perumahan mori pon turut sama terkena tempias dalam catuan air.  Bila air dah di catu.... baru terasa kepayahannya... tapi kena lah bersabar dengan krisis kekurangan air.... ada tempat lagi teruk rasanya... dengan tak der air berbulan.  Apa pun sempat gak lah mori menadah air untuk simpanan.


Hari nie mori nak syer resepi Masak Rendang Udang Harimau.  Udang nie jauh datang nye dari Tawau Sabah.  Husben mori memang seorang pemancing tegar....baru2 nie dia ngan kekawannya buat trip memancing disana.  Alhamdullilah ada lah rezeki hasil memancing yang di bawa balik.  Cuma udang nie bukanlah hasil tangkapannya.... sebelum berangkat balik dorang singgah kat pasar Tawau untuk membeli udang.  Kat sana murah sikit harga udang.  Alang alang nak pack sekali hasil tangkapan ikan.... so udang ni pun join sekali dalam packaging. Senang gitu kan.


Jom layan resepinya yang mudah.... simple... tapi rasa nya tetap maveles...manis manis gitu rasa udang yang jauh datangnya....nak masak rendang udang... tak sama cam kita masak rendang ayam atau daging.   Udang cepat masak jadi kita letak udang akhir sekali.  

Resepi Rendang Udang Harimau

Bahan-bahannya:
Udang Harimau sederhana besar
(di bersihkan dan di tos airnya)

1 biji bawang besar
10 biji bawang putih
1 inci halia
3 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
(Kisar ke semua bahan sehingga halus)

6 sudu cili kisar 
1 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit di simpul
2 helai daun limau purut
2 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa
1 sudu gula

Cara-carannya:
1.   Tumiskan bahan yang di kisar sehingga terbit bau wangi.
2.   Masukkan cili kisar dan kacau rata sehingga cili masak sempurna
3.   Masukkan santan, kerisik dan juga daun kunyit.  Gaul rata kesemua bahan.
4.  Bila telah mendidih, masukkan udang dan daun limau purut.
5.  Masak sehingga santan menjadi kering dan pekat.
6.  Masukkan garam secukup rasa dan juga sedikit gula.
7.  Bila dah cukup kering santan nya boleh di matikan api dan di hidang.


1 comment:

  1. Assalam
    Apa khabar
    Sama dgn kawasan perumahan sy kena ctuan air
    Tp sempatlah simpan utk kegunaan bila x ada air
    Tergoda tgk udang harimau tu
    Walau sy x mkn udang he heen asben suka sgt ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...