Pages

Sunday 19 January 2014

Lunch hari ini...dengan Ayam masak lemak cili api, Ikan masin gelama bersos ikan, Sawi masak kicap dan sambal belacan limau kasturi

Assalamualaikum.....

Singgah sekejap menjenguk dapur di alam maya... Memang  sekarang kurang menjenguk....dapur Mori's kitchen... Hehehe.. Sibuk uruskan hal2 lain... Hari ni... Mori nak syer kan menu yang mori masak siang tadi untuk lunch kami.  Pilihan hari ni... Ayam masak lemak cili api ikut kehendak anak mori.  Mori sememangnya suka masak lemak cili api.... Dan mori suka gandingkan dengan sambal belacan pedas ... Saing sekali dengan ikan masin gelama jeruk. Maveles sungguh... Berselera... Kena pulak ada nasi baru siap di tanak... Panas panas gitu... Merecik peluh... Kepedasan.. Hihihihihihi... Pilihan sayur pulak... Sawi batang putih masak kicap bersos tiram... Dah lama tak masak sawi batang putih ni... Sekali sekala sedap gak... Bukan favourite vege... Tapi bila di masak kicap bersama sos tiram....dan di renjis sedikit sos ikan.... Dan berencahkan sebiji telur ayam.. Rasanya... Sedap.... 
Ayam Masak Lemak Cili Api

Kali ni mori letak bahan2 lain dalam resepi masak lemak ni.... Biasanya cuma cili api dan kunyit hidup.. Kali ni... Mori ikut cara yang kakak ipar mori ajar masa kenduri tahlil dulu..

Bahan bahannya
Isi ayam yang telah di bersihkan
3 biji ubi kentang di kupas kulit dan di belah 4

5 biji bawang kecil
1 inci kunyit hidup
Segenggam cili api ikut kepedasan yang kita suka
(Kisar kan bawang, kunyit hidup dan cili api).

2 helai daun kunyit di simpul
2 batang serai di ketuk
2 cawan santan pekat
1 cawan air
Garam secukup rasa

Cara caranya
1. Bahan yang di kisar tadi di masukkan dalam periuk atau kuali bersama isi ayam dan juga ubi kentang tadi.  Biarkan mendidih sehingga agak2 kering.  Cara kita nak tau cili tu dan sempurna masak bila bau cili tu sudah tidak menyengat sangat di hidung. 
2. Masukkan air, santan, batang serai dan daun kunyit. Masak sehingga ayam sempurna masak dan kentang empuk. Rajin2 mengacau kuah supaya tidak terlampau mendidih supaya kuah tidak pecah minyak.
3. Masukkan tomato dan kacau sebentar sehingga tomato lembut. Akhir sekali masuk garam secukup rasa.
Siap dah... 

Ikan masin gelama jeruk bersos ikan.

Bahan bahannya
Beberapa ekor ikan masin jeruk gelama
5 biji cili api di ketuk
1 biji cili merah di cincang halus
1/2 biji bawang holland di hiris kasar
Sos ikan

Cara caranya.
1. Gorengkan ikan masin gelama sehingga garing.   Ketepikan. 
2. Dengan baki minyak tinggalkan sedikit dalam kuali dan tumiskan bawang holland yang di hiris kasar.
3. Masukkan beberapa biji cili api yang di ketuk. Masukkan juga cili merah.
4. Masukkan 2 sudu sos ikan dan kacau rata. 
Angkat dan tuangkan atas ikan marin gelama tadi.

Sawi batang putih di tumis kicap

Bahan bahannya
Sawi di potong mengikut size kecil
Batang sawi di hiris halus.
1 biji telur
1 keping fish cake di hiris
4 biji bawang putih di ketuk
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap cair
1/2 cawan air masa
Perasa Secubit rasa. 

Cara carannya
1.  Panaskan kuali dan masuk sedikit minyak masak.
2.  Tumiskan bawang putih sehingga garing dan wangi.
3.  Masukkan fish cake.
4.  Masukkan sos tiram dan juga kicap cair
5.  Masukkan sedikit air masak
6. Pecahkan sebiji telur dan kacau rata. 
7. Masukkan perasa secubit rasa.  Kacau rata. 
8.  Akhir sekali masukkan sayur dan gaul sehingga rata.
Tak perlu letak garam. Sebab kicap cair dah cukup masin.
Bila sayur dah cukup masak. Boleh di angkat dan di hidang. 

Sambal belacan dengan hirisan limau kasturi.

Rasanya semua orang tau kan buat sambal belacan...... Hehehe... Mori suka buat sambal belacan limau kasturi.... Cili nya... Mori campur sekali... Cili hidup dan cili api sekali. Mori akan perahkan jus limau kasturi ke dalam sambal yang telah ditumbuk bersama belacan bakar.  Kulit limau tadi mori akan hiris dan gaul sekali bersama sambal. Perggghhh... Memang menitik peluh... Kepedasan.. Hehehee... 


Sekian dulu dari

Wednesday 8 January 2014

Ikan Siakap Goreng ala Thai

Assalamualaikum ..... hampir 2 minggu gak tak mengapdet... hehehe... bukan malas.. cuma sibuk sesgt.  Bila jenguk blog kita, dh bersawang.. berhabuk...huhuhu...  Dalam sibuk2 gitu... tau2 dah masuk tahun 2014.  Cepat masa berlalu... masa yang dh terlepas... memang tak dapat nak berpatah balik...bukak buku baru dan terus kan buat yang lebih baik dari sebelum ini.
Tahun ini... rasanya lagi kurang la berblogging.  Tahun ni kena lebihkan masa bersama anak... sebab tahun ni terakhir dia berada di sek men .... Insya Allah.... bermakna tahun ni.. dia akan menghadapi exam spm.  Karang klu mori leka asik berblogging... dia pon join jugak leka.... hehehe..
Tapi hari ni dapat lah mori mengapdet kan menu yang dah tersimpan lama dalam grobok ipad mori... huhuhu.. kamera mori ada prblm... so amik gmbr guna ipad jer la.   Hari ni kurang sikit kerja ofis... so bole nk layan sekejap. 
Bila hari cuti... biasanya mori akan masak someting nice untuk famili... so kali ni mori guna pak google utk mencari resepi ala thai untuk ikan siakap yang husben mori dpt dari memancing.  Mori jumpa satu resepi ni Pan Fried Fish Thai... tapi mori x berani nk ikut caranya... sebab dalam resepi tu ada sebut rasanya yang agak2 masam.  So mori olah la resepi nya untuk ikut kesesuaian tekak memasing.. hehehehe...... mori salin kan resepinya di sini... rasanya... ala2 tomyam tapi berlemak santan... maveles... mori suka.. my daughter pon suka... my maid pon suka but husben mori kata ok la... hehehe... Dia bukan pengemar masam2 ni... hehehehe... dia kari punya orang... 
Resepi Ikan Siakap Goreng ala Thai

Bahan-bahannya
1 ekor ikan siakap yang telah di bersihkan. 

1 biji bawang holland di potong kasar
3 biji bawang putih di ketuk dan dicincang
1 biji cili benggala merah di dadu
2 batang serai di hiris halus
1 inci halia di hiris mancis
5 biji cili api di ketuk
2 sudu makan sos ikan
1 cawan santan pekat
1/2 biji jus lemon
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Daun ketumbar

Cara carannya
1.   Gaul ikan bersama garam dan kunyit. Goreng sehingga garing dan ketepikan.
2.   Tumis bawang putih sehingga wangi.  Masukkan bawang holland, serai, halia dan gaul rata.
3.   Masukkan santan pekat bersama sedikit air.  Agak2 banyak mana kepekatan dan kuah yang kita nak la yer. 
4.   Masukkan cili api, cili bengala, sos ikan, jus lemon, garam dan juga gula. Perasakan semua bahan cukup masam, manis dan masinnya. 
5.   Akhir sekali masukkan daun ketumbar yang di kerat kasar ke dalam kuah. Biarkan mendidih.  Bila semua sudah cukup masak. Mati kan api.  Tuangkan kuah tadi ke atas ikan siakap.  Siap untuk di hidang.
Mori saing kan sekali dengan sayur brokoli with mushroom dan juga batang saderi...
Rasanya mori dah pernah post resepi sayur campur ni... very simple... mori campur isi ayam sebagai rencah. Cuma guna bawang putih dan bawang holland sebagai bahan menumis. Renjis kan sedikit sos ikan.. minyak bijan... dan juga secubit rasa sebagai pelengkap.  Bahan2 sayur yang mori masukkan... sudah tentu brokoli... mushrom.. saderi... cili bengala aneka warna.  kalau nk tambah yang lain pon bole jugak.... ikut citarasa memasing.. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...