Pages

Monday 28 January 2013

Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal dan kawan2nya


Beberapa hari lepas, sibuk membuat persiapan untuk majlis tahlil dan bacaan yasin untuk arwah mak.  Sehingga mori tak sempat nak tengok blog atau jenguk ke dapur blogger lain mencari resepi baru untuk di cuba.  Alhamdullilah kali nie...majlis tahlil untuk arwah mak berjalan dengan lancar.  Tak sangka tetamu yang datang sungguh teramat ramai.  Semuga majlis mendapat keberkatan Nya. 
Seperti yang sudah sudah... Alhamdullilah...kawan2 yang baik hati... datang membantu mori untuk menyediakan sajian.  Jasa mereka takkan mori lupa kan sehingga ke akhir hayat.  Ada juga kawan yang stay back ...tolong mengemas bila majlis dah berakhir...dan adik adik juga...tunggu sehingga ke akhir... mengemas apa yang patut... Dorang membantu apa yang patut semasa majlis... Kebetulan pulak... pinggang mori sakit sangat pada malam majlis... buatkan mori tak berapa nak laju buat kerja.   Tu lah untung nya adik2 ramai... mori arahkan jer...hehehe.. Alhamdullilah semua berjalan dengan lancar.

Dah dapat cukup rehat... Hari nie baru lah mori dapat menjenguk blog yang beberapa hari terpendam.  Entri kali nie...dengan resepi Ikan Cencaru Bakar Sumbat sambal..yang dah lama mori tak buat.  Bila bakar ikan, satu rumah bau aroma ikan bakar... seleranya.  Kali nie ikan di siang oleh anak dara mori...sampai terluka jari.  Ikan di belah belakang pun tak berapa cantik lagi....kena praktis lagi ...Resepi nie mori belajar dari MIL.  Arwah MIL tak suka guna mesin pengisar.  Jadi bila nak masak sambal.... lesung batu tu juga la yang di carinya.  Memang tak di nafikan masakan nya memang sedap. 


Resepi Ikan Bakar Cencaru Sumbat Sambal

Ikan cencaru yang telah di bersihkan dan di belah belakang nya.

Bahan-bahan cili untuk di sumbat ke dalam ikan.
2 gengam cili kering yang telah rendam dan di toskan.
1 sudu udang kering
5 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1/4 inci belancan
secubit garam
Sedikit air asam jawa

Cara-caranya:
Tumbuk hingga lumat kesemua bahan bahan untuk di sumbat ke dalam cili.
Mori akan tumbuk dulu cili hingga lumat, baru masukkan bawang putih, belacan dan garam,  tumbuk sehingga lumat.  Akhir sekali baru masukkan bawang besar dan tumbuk sehingga lumat.  Masukkan sedikit perahan air asam dan gaul rata.

Gaul kan garam dan kunyit pada ikan cencaru sehingga rata.

 Sudu  kan cili yang telah di tumbuk kedalam belahan ikan.

 Sedia untuk di bakar.  Alas dengan daun pisang, bila membakar ikan. 


Mori padan kan dengan tomyam cendawan dan brocoli dan juga kerabu nenas timun.


Resepi Tomyam Cendawan dan Brocoli.

Bahan-bahannya:
Cendawan Shitaki segar yang di hiris 
Cendawan Enoki
Sayur Brocoli yang di potong kecil
Bawang Holland yang di potong kasar
Cili Api di belah dua
Daun Limau purut 
Jus Limau nipis
Serai di titik
Lengkuas dititik
Pes tomyam
1 sudu cili kisar

Cara-caranya:
Didih kan air dalam periuk secukupnya.
Masukkan pes tomyam dan juga cili kisar dan biar kan mendidih.
Masukkan lengkuas, serai, cili api, bawang dan biarkan mendidih.
Masukkan sayur brocoli, dan juga cendawan shitaki.
Masukkan juga jus limau nipis dan garam secukup rasa.
Akhir sekali baru masukkan cendawan enoki.


Resepi Kerabu Nenas Timun

Bahan-bahannya:
1/2 biji nenas di potong kecil
1 biji timun di hiris nipis.
5 biji bawang kecil merah di hiris nipis
2 sudu sambal belacan
2 sudu udang kering yang di tumbuk
1 sudu jus limau nipis
2 sudu gula secukup rasa.

Caranya:
Gaul kan kesemua bahan-bahan sehingga rata.  Perasakan.  Jika rasa kurang manis atau masam bole di tambah ikut selera kita.


Wednesday 23 January 2013

Bercuti ke Saigon (Ho Chin Min City) Part 1

Kali nie tak der resepi nak di entri...... so mori syer kan gambar masa bercuti ke saigon bulan December yang tahun lepas.  Dasat tu...dah setahun baru nak entri gambar.  Kalau makanan kira dah basi kan..hehehe.  Bukan destinasi pilihan percutian mori sekeluarga sebenarnya....tapi atas kesibukan masing2... rancangan percutian ke tempat yang di idamkan terpaksa di bekukan buat sementara waktu.   Tak per lah kan...insya Allah ada rezeki tahun nie....sampai la mori ke negara yang mori idam kan untuk menjelajah. 

 Ke saigon dengan flight MAS dan tiba di airport HCM... mori rasa cam terkejut sikit.  Kakitangan imigresen yang kurang mesra.... bahasa yang menyukarkan untuk berinteraksi.  membuat kan mori rasa kurang yakin untuk membuat sesuatu yang mengudang masaalah.  Sampai kan...mori tak berani nak amik gambar... atau pun ada papan tanda kata tak boleh amik gambar....tak berapa ingat. .. tak kisah lah kan... Tapi one thing for sure.... mori tengok...ramai betul rakyat malaysia yang sama join mori beratur menunggu passport di chop.  Di kiri kanan mori semua nya orang Malaysia.  hehehe... 
 Hotel dah di booked oleh kawan yang dah tiba lebih awal dari mori.   Hotel kami mengadap betul betul simpang nak ke Ben Than Market yang popular untuk tourist yang ingin shopping dan sudah tentunya untuk rakyat malaysia yang ingin berbelanja di sana.  Pasar Ben Than memang terkenal dengan barangan nya yang murah.  Tapi bila dah berada di sana....mori rasa cam berada di Petaling Street jer.   Masa di imigresen ada masalah bahasa....tapi di pasar Ben Than... senang pulak untuk berkomunikasi.  Mungkin peniaga disitu sudah biasa dengan rakyat Malaysia yang rajin datang untuk bershoping....sehingga dorang boleh bertutur dalam bahasa kita.  Bahkan kita bole menggunakan currency malaysia untuk membayar barangan.  Cuma kena pandai buat kira kira cam mana nak congak currency.  So jangan risau kalau duit dong yang kita tukar kehabisan.... bole guna duit RM...hehehe..itu mori tujukan pada yang shopin sakan.  En abang tukar duit ke dong.... mori pulak berbelanja ngan duit RM...hiihihihi..kira betul betul tau... mana lagi jimat...hehehe.. dan yang pasti ...bila membeli mesti buat tawar menawar lebih dari separuh.  Convert duit dong ke USD kemudian convert ke RM..hehehehe... baru la bayar... Kalau dah jumpa sesuatu yang berkenan beli jer lah terus.... buat lah tawaran yang terbaik.  
Selepas settle kan hotel dan relaks sekejap...(makan dulu ...solat)... kami dah mula kan menapak kat sekitar area Ben Thanh.  Jumpa sebuah kedai menjual baju kurung yang beraneka jenis.  Tokey kedai nie boleh berbahasa kita dengan fasihnya....dasatkan.  Cuma hati mori belum terbuka untuk memborong baju kurung yang dah siap terbentang....hanya menunggu kita pilih yang mana menjadi pilihan.  Mori paling cukup risau...bila beli baju kurung yang ada banyak sangat.  Pernah mori gie majlis kenduri... terjumpa orang yang sama kain nya ngan mori....hukhukhuk...nasib baik sempat melarikan diri....bukan sekali tau.... rasanya dah 3 kali... dan baju yang berbeza.  Stress betul di buatnya.  
 Makanan halal... memang ada di sekitar Ben Than.. cuma kena pandai mencari.  Di atas ni salah satu kedai yang meletakkan logo halal.  Cuma harganya mahal la sikit.  Nak menyediakan makanan halal payah sikit kat sana.  Jadi paham2 jer lah yer..bila nak makan tu...tengok dulu harga nya.  Mori bawa stok ready dari rumah...hehehe dah biasa buat cam tu ...kena rajin google tenet bila nak ke luar negara.  Mori suka bawa brand Tesco yang dah siap dalam packing.  Rasanya lebih sedap.  Tapi ada masa kami beli juga makan dari restoran halal.  Mori cari lauk ikan jer...hehehe and telur dadar.  2 ekor ikan kembung goreng sambal dan telur dadar dalam harga RM20 lebih.  
 Cuaca hari tu panas dan kering.  Kat malaysia hujan jer kan....kat sana kering berdebu.  Ready kan air sentiasa dalam beg.  Kesian tengok kawan yang ada bawa anak kecil..mori pi masuk dalam kedai Adidas nie...hehehe... konon nak membeli..  tu dia... En abang punya berlakon nak membeli....tapi yang sebenarnya bagi peluang kat anak kawan nie rehat dalam kedai yang beraircon nie..hehehehe...shhhhhh!!! jangan citer ngan orang...kantoi nanti...kihkihkih.
Akhirnya keluar dari kedai...tanpa membeli apa2 pun..hehehe... dan anak kawan tu ...dah puas rehat....  

En abang shopin raket badminton jenama yonex...hehehe...murah lerrr..rugi tak beli.... kat sana..beli dulu...pastu bayar ....jangan lupa amik resit...petang datang collect balik raket yang dah siap pasang talinya.  
Kalau terlupa... minta maaf jer la yer...nak datang balik sini...jenuh.
Jalan jalan sekitar kedai kedai di Ben Than.  Minat tengok baju baju kebangsaan dorang yang cantik... hati dok berdetik ..cam nak beli..jer...tapi tak beli gak..hehehe..mungkin dok pikir... bila masa la nak pakai baju glamer camnie... Amik gambar aje dah la kan..hehehehe
 Suka tengok buah buahan tempatan nya..hehehe besar besar......  Tengok buah ciku nya yang besar...sampai  en abang....  beli sekilo....bawa balik kat hotel makan.  Tak cukup.... beli satu kotak..bawa balik malaysia....hahahahaha... kat malaysia tak der buah ciku...besar cam tu ker..hehehehe...dah la nak bawa balik satu hal la pulak .... 
 Haaaaaa ... ni dia...buah yang mori suka... beli sekilo...mori makan sorang jer...hehehehe.. en abang ngan adda tak reti makan... mori sukaaarr loooorrr....makan bagi perabih... esok repeat lagi...kenyang makan tu jer...lama sungguh mori tak makan buah nona...
 Hari yang sama tiba Saigon... waktu malam keluar lagi berjalan jalan kat pasar Ben Than... pukul 7 baru pasar Ben Than mula beroperasi.  Waktu siang hari... cuma jalan raya yang biasa jer.... Kalau gie awal....belum ramai lagi orang berjalan jalan di sekitar pasar Ben Than ... tunggu lewat sikit....kita akan rasa cam berada di Petaling Street jer..atau di Pasar Malam TAR.  Ramai cik kak cik kak...macik macik dari malaysia bershopin.  Serius mori citer nie... mori tak berani la snap gambar doang...karang kena marah lak..kan...hhehehe... Bila dah ramai sangat jumpa rakyat jelata kat sana... bila bertembung tu...dah tiada senyuman lagi kat bibir masing2.  Masing2 sibuk mencari apa yang nak di beli.  Kita orang berjalan cuci mata jer....kena berhemah nak shopin nie....pastikan bila bawa balik...kita tak menyesal beli terlampau banyak sehingga kan kita terasa membazir...hehehe 
Tengah jalan....terbau haruman yang wangiiii menusuk hidung.... bila mencari....ternampak nyonya jual pulut bermacam macam warna.... sorry la...tarak berani mau beli...hehehehe.. 
 Ni la dia pasar Ben Than...masa nie lom ramai orang lagi...cuba tengok sebelah kiri gambar tu...tu la dia...pulut yang berbagai warna ..... Kat sini kalau shopin kena pandai tawar menawar.... berjalan kat sini cam jalan kat pasar malam jer....
  Penat berjalan..berpeluh peluh..muka memasing semua dah penat... bayang kan dari Malaysia...keluar waktu pagi selepas subuh...tiba airport... boarding flight... tiba HCM... beratur kat imigresen yang panjang menjela... pas tu naik teksi..gie hotel... petang tu bole keluar berjalan ..balik hotel...mandi...solat...lepas magrib..bole gie jalan pasar Ben Than... cam mana muka tu tak letih giler.... baru berbaloi kan..gie negara orang takkan nak duduk hotel jer kan....kena la jelajah tengok apa yang ada kat negara orang...
Pekena Kopi Vietnam....perrgghhh kow kow pekat giler...sampai tak tertelan....heheehehe..kena tambah gula lagi...kena tambah air kosong pulak....pekat betul....
 Tapi Kopi susu vietnam nie la yang buat mori tiap tiap hari pi pekena...naik ketagih tu....heheheh mahal lak tu.... satu gelas 50 dong.... lebih kurang RM5 kot...tak hingat la.... tapi ada tempat jual lagi murah... dah minum tempat lain....tapi kat kedai nie jugak la yang paling sedappp...hehehe... kedai tu halal yer....kat situ la kita orang jumpa dengan orang dari Parit Buntar yang dah kawin dengan orang Vietnam.  Dan dia menjadi tour guide kita orang kat sana..... 
 Hotel hotel di sekitar jalan Ben Than.  Hotel nie berdekatan dengan kedai yang kita orang lepak minum kopi.  Dekat dengan kedai tu ada sebuah kedai makanan islam....Kedai Basiroh....yang menyajikan makanan halal.  Ada nasi lemak jual kat situ... Goggle je kat tenet nama nama hotel nie...pasti jumpa.... cuma kat dalam tu..tak tau la cam mana rupanya... Alhamdullilah....hotel kami selesa... untuk kami bertiga walaupun pintu toilet nya.... di perbuat dari kaca....hehehehe...nasib baik kaca jenis kabur tu.... tak lah berapa nmpk sangat aktivit dalam toilet tu..hehehee.

Sekian dulu.... Bahagian ke 2 akan menyusul nanti.

Sunday 20 January 2013

Tak habis habis mengemas ker?

 
Cuaca mendung jer hari nie.... nak keluar berjalan pun cam malas jer.... Ajak abang gie breakfast kat luar.  Sementara tunggu Adda siap.....(tuan puteri nie... memang lama betul nak bersiap.... kekadang sejam menunggu dia turun ke bawah).  Dah bole agak dia akan lambat nya.... jadi mori punggah barang2 dalam kabinet dapur dan mula mengemas apa yang patut....  buang kan apa yang tidak di perlukan... bersih kan apa yang patut.   Susun atur semula barang2 dalam kabinet.  Biasalah...bila nak cepat tu... main sumbat jer barang2 dalam kabinet yang tak tersusun lagi.   Bila dah mula mengemas.... abis semua mori selongkar... mau berjam jam nak susun semula... bole stop dulu mengemas... . gie brakfast dulu... balik continue mengemas...hehehe.. 

Breakfast tadi pekena tosai dan nescafe O....mabeles...walaupun servis lambat kali nie....sebab ramai pulak .... yang sama cam kami ....breakfast di luar hari nie.   Sebelum balik singgah dulu beli sayur untuk masak lunch nanti....plan nak buat pajeri untuk en abang... dah lama tak masak pajeri....untuk adda pulak...mori masak kan ayam goreng berempah.  Buat tumis air tauge dengan fishball dan sambal belacan dan hirisan limau kasturi...memang mabeles... 

Resepi Ayam Goreng Berempah

Bahan-bahannya:
Ayam yang di potong kecil
2 tangkai daun kari
1 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula

1 biji bawang besar *
5 biji bawang putih *
1 inci halia *
1 batang serai *
(*di kisar kesemua bahan2)

Cara-caranya:
Perapkan ayam bersama kesemua bahan termasuk sekali bahan kisar dan biarkan beberapa jam.
Goreng dengan api yang kecil.  


Resepi Pajeri Terung

Bahan-bahannya:
Terung yang di belah dua

Bahan A
3 biji bawang kecil dihiris
4 biji bawang putih dihiris
1/2 inci halia di hiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan B
1/2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
(di kisar bahan sehingga halus)
2 sudu makan serbuk kari daging
(campurkan bahan kisar dan serbuk kari menjadi kan pes)

Bahan C
1 sudu teh asam jawan di campur sedikit air
1 sudu makan udang kering di tumbuk halus
2 sudu makan kerisik
Santan pekat 1/2 biji
Garam secukup rasa.
Gula secukup rasa.
3 cawa air secukupnya

Cara-carannya:
Panaskan periuk dan masukkan minyak secukupnya untuk menumis.
Tumiskan bahan A sehingga naik bau wangi
Masukkan pes kari tadi dan masak sehingga garing.
Masukkan air ke dalam periuk dan gaul rata.
Masukkan air asam jawa.
Biarkan mendidih sebentar baru masukkan terung dan masak sehingga lembut.
Bila terung dah nak agak masak masukkan kerisik, santan pekat, udang kering dan juga garam secukup rasa.
Gaul rata dan biarkan mendidih sebentar.
Terakhir sekali masukkan gula dan perasakan. 


Rasanya semua tahu cam mana nak buat tumis air sayur kan...cuma tumis bawang putih yang di ketuk, masukkan hirisan bawang besar kemudian masukkan air secukupnya.  Masukkan perasa seperti kiub ayam ker... atau tumix ker..atau secubit rasa ker..hehehe ikut selera kita.  Mori tambahkan fishball dalam tumis nie... kalau nak letak ikan bilis pun bole..tak pun udang kering ker.... ikut kehendak kita atau ikut apa yang ada dalam dapur kita..hehehe dan juga sedikit minyak bijan.  Masukkan garam secukup rasa dan juga daun sup.  Masukkan tauge dan matikan api.  Ready to serve.  

Saturday 19 January 2013

Minum petang dengan Goreng Pisang


Petang tadi... teringin nak makan pisang goreng... tengok jam dah kol 6 petang...dah lewat sangat nak mencari goreng pisang yang dah siap goreng.  Biasanya waktu gitu dah abis.... calling calling en abang yang kebetulan pergi ke kedai.... kirim beli sesikat pisang untuk di goreng.  Dibawanya balik pisang nangka... bila dah siap di goreng... 'emmmmm' sedap betul .... terasa manis. 
Kali nie...mori entri resepinya dengan gambar sekali..hihihihi.... mengekek gekek gelak ngan pembantu tengok mori amik gambar setiap langkah nak goreng pisang.... iye lah...apa tak nya.... ada ker.... tunjuk step by step cara goreng pisang...hehehehehe... kalau tunjuk step by step.. cara buat kek ker... ok la jugak kan...nie goreng pisang...hehehehe...  sajer jer.... meriah sikit.  Dah la cuaca petang...mendung jer... nasib baik gambar clear.... hehehehe.. lawak betul.  Iye lah... goreng pisang kan semua orang tau nak buat... Layan jer lah yer... giler2 sikit sekali sekala...tak per kan... 



 








Dah siap... makan panas panas...minum dengan kopi O...memang mabeles.... 


Kerabu Mangga dengan Gulai Daging Salai


Plan hari nie nak stay kat umah jer... nak mengemas apa yang perlu..... banyak perkara harus di selesai kan..... en abang tu pantang kita ajak keluar... dia ok jer... tapi kerja kerja rumah yang perlu di settle kan oleh dia... terbengkalai lagi.... so pagi tadi mori list down items yang perlu dia buat... hehehe...cam tu senang...kita tak perlu cakap banyak kali... perempuan nie bila cakap banyak kali dah jadi macam berleter... lelaki pulak tak suka dengar banyak kali..... hehehhe... so the best thing...cakap sekali jer... tak jalan juga..mori diam jeer... esok pepagi mori buat plan... list down apa yang perlu di buat...bagi kat en abang... hahahaha.. Alhamdullilah... separuh dari list item dah settle... mori pulak akan masak masakan yang dia suka ... upah buat kerja hehehe.. baru lah adil kan.....  Kerja2 yang di lakukan tu pun...bukannya mori boleh buat... salah satu nya... drill scru kat dinding untuk gantung frame... tukar mentol yang terbakar... betulkan akuarium yang berbunyi lain macam jer tu... kerja2 cam tu la..hehehehe...


Pagi tadi ke pasar tanie... beli daging untuk masak lomak cili api.  Buat pekat2 kuahnya... tentu sedap kan.. pas tu... letak cili api lebih sikit...biar berpeluh bila makan.....kihkihkih... baru la terangkat.... 
Mori salai dulu daging sehingga kering air nya...baru mori masukkan dalam kuah lemak.  Mori padankan dengan kerabu mangga, telur dadar mayonis dan juga sayur pucuk paku.  Tapi mori amik gambar daging masak lemak cili api dan kerabu mangga jer...hehehe.... jom layan resepi nya... 


Resepi Kerabu Mangga

Bahan-bahannya:
1 biji mangga sederhana besar.
1 genggam udang kering di basuh dan di toskan.
1//2 cawan kacang tanah goreng yang telah dikisar
5 biji cili api di hiris nipis
1 biji bawang besar di hiris nipis
1 biji limau nipis di ambil jusnya
1 sudu gula

Cara-carannya:
Mangga di parut halus dan masukkan ke dalam mangkuk.
Udang kering di goreng dalam non stick frying pan tanpa minyak sehingga kering.
Tumbuk udang kering hingga halus dan campurkan ke dalam mangga tadi.
Masukkan juga cili api, bawang besar, kacang tanah, jus limau dan  juga gula.
Gaul rata ke semua bahan dan perasakan.  Kalau rasa ada yang terkurang masam atau manis, tambah la apa yang perlu.


Kebetulan dalam peti ais ada ulam selom yang lebih2 hari tu... mori hiris sekali campurkan dalam kerabu.  
Kalau nak lebih pedas, tambah lagi hirisan cili api ke dalam kerabu.   


Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahannya:
1/2 kilo daging batang pinang yang di hiris nipis
1 genggam cili api
1 inci kunyit hidup
2 asam keping
2 batang serai di titik
1 helai daun kunyit
1 biji santan pekat.
Garam secukup rasa

Cara-carannya:
Daging tadi di salai atas api sehingga kekeringan airnya.
Cili api dan kunyit hidup di tumbuk sehingga lumat halus.
Masukkan ke dalam periuk bersama sedikit air dan juga daging salai tadi.
Masak kan sehingga daging hampir lembut,
Masukkan serai, asam keping, kentang dan masak sehingga kentang dan daging empuk.
Masukkan santan pekat serta garam dan biarkan mendidih.  Sentiasa kacau supaya tak pecah minyak.
Matikan api dan boleh di hidang kan.


Friday 18 January 2013

Minggu yang meletihkan

Lepak depan tv...menghadap maharaja lawak final.... baru la dapat relaks sikit.....  rasa release sikit stress dok layan lawak giler doang..hehehe... sambil tu tangan dok ketak ketuk entri kat blog... Cuma kali nie tak der menu masakan yang nak mori masukkan.  

Minggu yang amat meletihkan..... awal pagi ke tempat kerja terpaksa meredah kesesakan jalanraya yang teruk sangat rasanya.  Letih dok memikirkan cam mana nak mengelak datang lambat ke tempat kerja.  Tahun lepas tak de lah teruk cam nie.... tahun nie pulak makin menjadi jadi jem nie.  Keluar rumah dah la gelap....... memang bukan mori sorang menghadapi....tapi letih betul bila dah sampai ke tempat kerja.... terduduk keletihan.  Tu yang bila balik rumah ... mori dah malas nak buat apa apa.... bahkan masak pun ala kadar jer.  Nasib baik kerja rumah ada pembantu yang tolong kan.  

(gambar google)
Lepas dinner melayan Adda pulak buat kerja sekolah.  Suruh temankan dia buat kan homework.... takkan nak cakap mama letih adda ooiii..... duduk juga depan dia... tengok kan subject2 baru yang asing bagi dia.   bio, fizik, kimia, add math...semua tu subject baru bagi adda.  Kesian pulak kat adda....  walaupun di hati kita nie nak gak layan tengok bloger2 lain post apa dlm blog memasing...tapi terpaksa tolak tepi semua tu dulu buat sementara waktu.  Bila dia start suruh translate BM ke BI.... adduuhh adda oooii..kan kamus depan adda tu... dia kata malas nak tengok....lagi senang tanya kat kamus bergerak nie.... Kita nie ikut kan jer..... bagi dia biasakan diri dulu dgn subject baru pelajaran dia.  Bila dia dah bole handle sendiri...kita ni pon dia tolak tepi... hehehe... time tu mama dia bole la buat apa yang mama dia suka kan kan kan...hehehehe.

Study hard yer adda.... 

(gambar goggle)
Tapi dalam kesibukan ....sempat gak mori baked Butter Cake Cranberries untuk dua student dari Korea yang buat intership kat ofis mori.  Kelmarin last day intern doang...tak der souvenier nak kasi kat dorang bawa balik korea.  Rasa kesian pulak.... mori baked kan cake untuk dorang berdua..  Terkejut dorang berdua bila mori kata tu homemade.  Tersengih jer.  pas tu tunduk hormat.  Memang tu la kerja dorang bila jumpa mori pagi dan petang....rajin wish mori... pas tu doang akan tunduk hormat.  


Petang tadi sempat gak mori berposing ngan orang baru.... Saiful Ariq anak jiran mori yang baru dilahir kan 13 Januari lepas.  Balik kerja tadi mori gie jenguk lagi....suka sangat tengok baby...geram.  Tengok baby tu tengah terbaring... tak berbedung....hehehe...anak moden sekarang....tak yah bedung kot.... mori lak geram rasa nya...cam nak balut balut gak.... terus mori capai kain napkin tepi baby tu... mori bedung si Ariq nie.... yessss...lepas jugak hajat nak bedung baby.... teringin giler... maknya sporting.... kami dah berkawan rapat...sejak pindah keperumahan baru nie...kami sama sama masuk rumah baru.  Dari situ la kami berkawan...dah lebih 8 tahun.  Memasing dah tau hati budi.  Dah kenal perangai memasing..hehehehe...
Tunggu besar sikit yer Ariq...nanti aunti mori bawa jalan2 yer....hehehehe.. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...