Pages

Thursday, 29 November 2012

Udang Masak Kicap vs Sambal Gesek Tempoyak

Hari ni mori kongsi resepi udang masak kicap yang so so simple.... pejam mata pun bole buat....ye ker..bole buat... kalau merecik minyak...haru jadi nya.... jom layan resepi hari nie...


Resepi Udang Masak Kicap

Bahan-bahan:

1/2 kilo udang sederhana besar
1 biji bawang besar yang di mayang
3 biji bawang putih di hiris halus
1/2 inci halia di mayang halus
1 biji cili merah di hiris seperti mancis
3 biji cili api di hiris halus
 2 sudu kicap ABC
1 sudu teh Serbuk secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara-carannya:
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak.
Gaul udang bersama garam serta kunyit dan goreng separuh masak dan ketepikan.
Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan halia, cili merah dan juga cili api. Gaul rata.
Masukkan kicap ABC dan juga udang tadi.  Gaul sehingga udang masak.
Masukkan garam secukup rasa dan serbuk secukup rasa.
Dan sedia untuk di hidang.

Tapi apa pun menu ni la yang paling berselera....sambal gesek dengan tempoyak... punya la teringin nak makan sambal gesek tu bersulam dengan tempoyak...sanggup call Ita..jiran mori.   Mori tau dia baru balik dari kampung..bawa balik rambutan, manggis.  Hari tu dia dah jamu kita orang makan buah buah yang di bawa dari kampung... So mori agak2 la..tentu ada tempoyak nie...buat muka tak malu...call la..tanya dia kot kot...ada ke tempoyak.... rezeki ku hari ni... dia kata memang ada... apa lagi... petang tadi balik kerja dapat la makan sambal gesek ngan tempoyak.... hehehe... makan sorang2 tak best la pulak.... so kita ajak mak buyong...depan rumah kita...join sama makan... kebetulan husben kami ber2... gie trip memancing... apa lagi.. berkelah di depan rumah bersama sama mengadap sambal gesek ngan tempoyak...


Berselera nya sungguh makan... Adda tengok pon teringin... join sama makan ...hehehe..habis sambal ngan tempoyak.  Lagi pun nie air tangan anak dara nie....dia yang menumbuk buat sambal gesek nie....
rajin anak mama.....esok masak lagi yer..hehehhe

Photo credit to Adda using her new camera Nikon L810.

Monday, 26 November 2012

Mee Kari

Memang dah teringin nak makan mee kari dari semalam.  Husben pulak dinner di luar dengan kawan2 nya....  Tinggal la mori, adda dan maid.  So berani la sikit nak masak yang berlemak kan...hehehehe kalau dia ada...mori tak suka nak masak berlemak gini..... Diet dia kena jaga...karang... dia tengok mori masak cam nie...haru di buatnya.... dia nie dah la suka makan...tengok mori hidang makanan cam nie tak ke berselera dia nanti....hehehehe...walaupun lately ni cam naik aje selera dia...mungkin sebab dah kurang merokok kot.... 

Kali nie mori buat Mee Kari yang simple jer....

Resepi Mee Kari

Bahan (A)
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah kecil
(di kisar halus bahan2 ini)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Bahan (B)
1 sudu makan cili kisar
3 sudu makan rempah kari ikan jenama Faiza (sebenarnya dah kehabisan rempah daging)
(kedua2 bahan ini di gaul dengan sedikit air)
2 pelepah daun kari

Bahan (C)
1 genggam udang kering di tumbuk kasar
1 biji cili merah di hiris halus
3 biji buah pelaga
1 asam keping
air secukup rasa
1 biji telur
4 keping fish cake di hiris halus
1 cawan isi kerang
1 sudu teh serbuk secukup rasa
2 sudu santan pekat
garam secukup rasa

Bahan (D)
4 biji telur di rebus dan di belah 2
Sayur sawi di potong kecil dan di rebus sekejap.
5 keping isi ketam frozen di rebus dan ketepikan
4 biji limau kasturi di belah 2
Daun sup dan daun bawang di hiris halus.

Cara-carannya:
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak.
Tumiskan bahan A sehingga terbit bau wangi.
Masukkan bahan B iaitu rempah kari pes dan daun kari.  Tumis sehingga rempah masak sebati.
Masukkan bahan C iaitu udang kering, cili merah dan buah pelaga. Tumis sebentar.
Masukkan asam keping dan air secukup nya.  Biarkan mendidih sebentar.
Masukkan fish cake, isi kerang, serbuk secukup rasa da biarkan mendidih sebentar.
Masukkan serbuk secukup rasa dan gaul rata.
Pecah kan sebiji telur dan kacau perlahan.
Masukkan santan pekat dan biarkan mendidih sebentar.
Masukkan garam secukup rasa.
Dah cukup masak boleh la di matikan api dapur.
Hidangkan mee bersama dengan telur rebus, sayur sawi, isi ketam dan juga limau kasturi.
Tuangkan kuah dan taburkan daun sup dan daun bawang.

Nota:  Kalau ada tauhu goreng kering boleh la di masukkan ke dalam kuah sekali.  Mori tak letak sebab tak ada stock di kedai.

Kalau ada sambal tumis ...bole la makan sekali dengan mee kari nie... Teringat masa zaman persekolahan rendah dulu.  Mori bersekolah di Batu Road Girls School.. kat KL... Recess time..berkoyon koyon la kami berkejar ke kantin untuk makan.  Menu yang paling popular ialah mee kari.  So simple mee kari nya... dalam mangkuk tu cuma ada mee dan beberapa isi kerang. Nanti kami beraturlah untuk menunggu kuahnya.. orang kantin tu akan guna kan kole warna kuning tu untuk cedok kuahnya yang panas dan tuang ke atas mangkuk mee yang kami pegang tadi....pas tu kita sudukan la sambal sikit dalam mangkuk tadi.... peerggghhh memang mengancam mee kari masa tu...hehehe walaupun ringkas tapi sedap.  Tak der bahan2 lain...cuma mee, isi kerang dan kuah kari yang kosong tanpa bahan lain.  Tapi sampai sekarang... mori masih teringat kan mee kari tu....hehehehe menyingkap kenangan betul...

Buat Ria ... yang berasal Indonesia ...bole la cuba resepi nie yer...Insyallah menjadi....

Friday, 23 November 2012

Testing testing 1,2,3,... with Recipe Kuey Teow goreng seafood

Testing.... testing 1, 2, 3... dah bole upload gambar......hehehe..alhamdullilah... sengih sampai ke telinga bila dah bole upload gambar semula... Terimakasih la kat http://qaseyhoney.blogspot.sg/... atas tips tips yang di beri kan.. dan tutorialnya yang lengkap...  Problem juga bila menghadapi benda camnie... kita ingat suka2 just nak upload gambar dalam blog... upanya ada limit.. kalau ku tahu dari dulu lagi.. akan ku pikir kan nk teruskan blogging nie... tapi dah naik syok la pulak kan.... dari sekadar suka suka... tapi sekarang..masih suka suka gak...cuma a bit addicted...hehehehehe.  
Resepi kali nie...kira dah jadi tertunggak la yer...akibat tak dapat nak upload gambar hari tu... jom layan...resepi nya yang senang... anak mori suka kan kuey teow nie..tak pedas... dan yang pasti tak der telur... tapi fathernya pulak... banyak songeh... dia suka yang kue teow ala ala char kuey teow tu... nak ada telur... mana bole nak satisfykan semua orang kan kan...hehehehe.. so terima jer la ya cik abang.   Yang masak nya mori...muahahahahhaha...mori gelak kan jer... tapi abis gak di makannya.


Resepi Kuey Teow Goreng Seafood

Bahan-bahan:
1 paket kuey teow di kirai kirai dan ketepikan.
1 ekor sotong sederhana besar di hiris nipis
15 ekor udang di bersih kan
1 cawan kerang isi kerang yang telah di rebus dan di ambil isinya.
5 biji bawang putih di titik.
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili thai
1 sudu makan sos kicap ABC
1 sudu makan minyak bijan
1/2 cawan air
1 sudu teh garam
2 genggam tauge yang telah di bersihkan
1/2 biji bawang besar di hiris kasar.
1 genggam daun bawang
1 sudu makan bawang goreng

Cara-carannya:
Panaskan kuali dan masukkan 1 sudu minyak masak.
Tumiskan bawang putih sehingga wangi dan masukkan cili kisar.
Setelah cili masak, masukkan sos tiram, sos cili thai, sos kicap ABC dan minyak bijan.
Gaul rata dan masukkan 1/2 cawan air.
Biarkan mendidih sekejap.
Masukkan kuey teow, bawang besar dan tauge.  Gaul rata.
Masukkan garam, daun bawang dan jugal bawang goreng.
Gaul rata kesemua bahan dan sedia untuk di hidang.


Thursday, 22 November 2012

Tak bole upload gambar dlm blog... picasa web album penuh

Ini kali ke 2 kena cam nie...
Kali pertama... kita sendiri tak tau cam mana bole ok semula... godak sana godak sini... clear sana clear sini...hehehehe at last ok balik.. sebulan lebih gak menghadapi problem.

Ni kali ke 2... Cam mana nak buat nie... kononnya nak upload gambar menu dinner semalam... tapi ini pulak yang keluar...

Whoops! You're out of space. You are currently using 100% of your 1 GB quota for photos.
Upgrade storage
Photos are stored in your Picasa Web Albums account and are included in your 1 GB free quota for photos. Additional storage that
you purchase is shared between several Google products and is in addition to your free quota.
Learn more

pusing sana pusing sini...cuba nak rectify problem... apa kena la pulak kali nie...akhirnya give up...off laptop...pi tido dengan kepala dok pikir...cam mana gaya nya nak buat ini.....

sampai ke masa entri nie still cud't solve problem... call sis's..pls help pls help... apa nak buat sekarang nie..
dia suruh google dulu... type kan problem...

jumpa dari satu blog ke blog yang lain menghadapi problem yang sama...
last jumpa blog http://qaseyhoney.blogspot.sg/... nanti nak follow blog kawan nie..

InsyAllah malam karang nak cuba... semuga berhasil dengan baik...

Tq http://qaseyhoney.blogspot.sg/... for the info...


Sunday, 18 November 2012

My 1st pavlova...

Dah beberapa kali mori tengok pavlova nie kat bloggers2 lain....Tapi tak der rasa keinginan nak buat pun...mungkin fikir...rasanya yang manis...dan juga bentuk nya yang tak menarik......tu yang lom datang serunya kot.... hehehehe..... even my sister dah berjaya buat.  Bila lagi mori nak buat pavlova nie...tapi ...bila fren mori citer tentang pavlova yang anak nya buat..baru2 nie... buat kan mori rasa....teringin lak nak mencuba....hehehee...  rasa cam harus menyahut seruan nie..... .sometime mori perlu that extra push.....untuk menarik mori untuk mencuba juga baking this pavlova nie.... hehehe... jadi nie la rupanya my 1st pavlova....Taaraaa    .....   
Ugly looking kan... crack sana crack sini... tapi bila mori baca resepi tu...memang ada sebut ada crack di sana sini..... jadi kira ok la kan..... Masa gie menolong kat rumah jiran yang nak buat kenduri ....mori bagi la rasa separuh dari pavlova nie untuk makan bersama2 dengan kawan....Alhamdullilah.... semua kata scheeedaapp.....kira menjadi juga la kan.  Siap ada yang nak oder tu...hehehe.. eeeiii sori la dik oooii... cik kak nie buat untuk makan sendiri jer..suka suki jer.
Eeeiii panjang lak citer.... resepi mori googlee kat tenet...dapat dari Joy of Baking. Thankyou for sharing the recipe... The best.

Mori copy jer la yer recipe from joyofbaking.

Pavlova Recipe: http://www.joyofbaking.com/Pavlova.html


4 large (120 grams) egg whites
1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 teaspoon white vinegar
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)

Topping:
1 cup (240 ml) heavy whipping cream
1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated white sugar (or to taste)
1/2 teaspoon pure vanilla extract

Fresh fruit - kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple, or other fruit of your choice

Pavlova: Preheat oven to 250 degrees F (130 degrees C) and place rack in center of oven. Line a baking sheet with parchment paper and draw a 7 inch (18 cm) circle on the paper. Turn the parchment paper over so the circle is on the reverse side.
In the bowl of your electric mixer, with the whisk attachment, beat the egg whites on medium speed until they hold soft peaks. Start adding the sugar, a tablespoon at a time, and continue to beat, on high speed, until the meringue holds very stiff and shiny peaks. (Test to see if the sugar is fully dissolved by rubbing a little of the meringue between your thumb and index finger. The meringue should feel smooth, not gritty. If it feels gritty the sugar has not fully dissolved so keep beating until it feels smooth between your fingers). Beat in the vanilla extract. Sprinkle the vinegar and cornstarch over the top of the meringue and, with a rubber spatula, gently fold in. Spread the meringue inside the circle drawn on the parchment paper, smoothing the edges, making sure the edges of the meringue are slightly higher than the center. (You want a slight well in the center of the meringue to place the whipped cream and fruit.)


Bake for 60 to 75 minutes or until the outside is dry and is a very pale cream color. Turn the oven off, leave the door slightly ajar, and let the meringue cool completely in the oven. (The outside of the meringue will feel firm to the touch, if gently pressed, but as it cools you will get a little cracking and you will see that the inside is soft and marshmallowy.) 
The cooled meringue can be made and stored in a cool dry place, in an airtight container, for a few days. 
Just before serving gently place the meringue onto a serving plate. Whip the cream in your electric mixer, with the whisk attachment, until soft peaks form. Sweeten with the sugar and vanilla and then mound the softly whipped cream into the center of the meringue. Arrange the fruit randomly, or in a decorative pattern, on top of the cream. Serve immediately as this dessert does not hold for more than a few hours.


Yummyy yummmy licious.......so next time don't judge the book by its cover.... 
nampak jer cam tak cantik...tapi taste very delicious..gud lesson for me.

Saturday, 17 November 2012

Kerabu Ikan Bilis

Menu untuk lunch tadi...tak sempat nak masuk kan sekali dalam entri Ikan Pari Percik.  Sibuk sikit hari nie.  Tadi gie rumah jiran ....yang nak buat kenduri kawin anak nya...baru balik dari sana tu yang baru berkesempatan nak post kan resepi nie... Dah lama tak buat menu nie...bila Adda tengok lauk nie untuk tengahari tadi....suka dia... katanya dah lama mama tak buat.  Memula dulu rajin gak buat lauk nie...lama kelamaan tu rasa cam jemu... lupa la sekejap..hehehehe...
Resepinya copy and paste je la kan...


Resepi Kerabu Ikan Bilis

Bahan-bahannya:.
Ikan Bilis yang telah digoreng garing
Bawang besar yang di potong dadu
Cili Api yang di hiris halus.
Daun Ketumbar di hiris halus
Tomato di potong dadu
Serai di hiris halus

Cara-caranya.
Gaul ke semua bahan tadi dan perah kan limau kasturi dalam 5 atau 6 biji. 
Masukkan garam secukup rasa.
Sedia untuk di hidang.

Nota:  Kali nie mori kehabisan limau kasturi....mori guna limau nipis jer...



Tips untuk mendapat ikan bilis bila di goreng garing.
Ikan bilis di cuci dulu dan toskan air nya.  Kemudian disimpan dalam peti ais.  Kalau bole guna bekas yang ada lubang2.  Contoh bekas plastik yang cam raga tu.  Semasa dalam peti ais .... air dari ikan bilis tu akan di sejat oleh haba peti ais.  Selepas beberapa hari baru la sesuai untuk di guna dan bila di goreng ikan bilis akan garing.  Tapi jangan pulak biarkan terlalu lama terdedah dalam peti ais sebab lama kelamaan ikan bilis akan menjadi kering dan garing sendiri dalam petiais..huhuhuuhu... hancur la pulak bila digoreng.  Jadi bila agak2 dah kering .... masukkan dalam bekas bertutup pulak. Dan bole di guna bila2 masa tanpa perlu membasuh lagi.
Selamat mencuba


Ikan Pari Percik dan Bayam Tumis Air

Ingat kan nak bakar ikan dan cicah air asam jer hari nie...tapi tetiba jer bole tukar fikiran buat Ikan Percik lak.  Dah lama gak tak buat ikan percik....bila teringat tu...rasa berselera la pulak...hehehehe... so apa lagi..mula aar mori godak godak bahan di dapur... nasib baik bahan2 semua ada...untuk daun kunyit ngan limau purut...mori amik kat pokok jiran sebelah.... mintak izin dulu yer...nasib baik sempat tangkap si Dilla sebelum dia keluar.  Cantik pulak pokok kunyit dia....tak macam pokok kunyit mori.... cam hidup segan mati tak mau..hehehe.. mungkin tak cukup cahaya matahari kot.  Bila dah naik cantik..kena makan dengan ulat pulak. Jom layan resepi di bawah....


Resepi Ikan Pari Masak Percik

Bahan-bahannya:
1 keping ikan pari (sederhana besarnya)

1 biji bawang besar
5 biji bawang merah kecil
5 biji bawang putih
1 batang serai
1 inci lengkuas
(Kisar kan bahan2 di atas kecuali ikan pari)

1 kotak santan pekat
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan cili kering kisar
1 asam keping
1 sudu besar tepung beras
Garam dan gula secukup rasa.
1 helai daun kunyit dan 1 helai daun limau purut

Cara-carannya:
1.   Ikan di bersihkan dan di lumur dengan sedikit garam dan kunyit.  Balutkan dalam aluminium foil dan bakar sehingga separuh masak.
2.   Masukkan santan dan bahan2 yang di kisar ke dalam periuk.  Masukkan sekai kunyit, cili kisar dan asam keping.
3.  Masak sehingga mendidih dan masukkan garam dan sedikit gula.  
4.  Masukkan sedikit daun kunyit dan daun limau purut yang di hiris halus.
5.  Masukkan tepung beras yang telah di gaul dengan sedikit air dan masak kuah sehingga pekat.
6.  Tuang kan sedikit kuah ke atas ikan pari tadi dan bakar semula ikan sehingga betul2 masak.
7.  Bila nak menghidang ikan, tuang kan lagi kuah tadi ke atas ikan. 


Kali nie mori gandingkan dengan bayam tumis air jer... tapi mori pecah sebiji telur dalam kuah.  
Biasa mori letak rencah udang kering jer...tapi rasa jemu lak... so kali nie mori letak rencah telur jer.  


Resepi Bayam Tumis air.

Bahan-bahan:
1 ikat bayam yang telah di bersihkan dan di tos
5 biji bawang putih di ketuk dan dicincang halus
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu makan bawang goreng
1 sudu teh serbuk secukup rasa maggi.
Garam secukup rasa.

Cara-carannya:
Panaskan periuk dan masukkan sedikit minyak masak
Tumiskan bawang putih sehingga wangi dan masukkan secawan air.
Biarkan mendidih
Masukkan serbuk secukup rasa maggi dan juga garam.
Pecahkan telur sebiji ke dalam kuah.
Biarkan mendidih sehingga telur masak
Masukkan bayam dan kacau rata.
Bila bayam dah cukup masak, matikan api dan taburkan bawang goreng.
Boleh la di hidang.


Ada lagi satu lauk mori buat.... Kerabu ikan bilis...nanti mori post kan... nak kena keluar jap.  Lagi pun si Adda nak pakai laptop..hehehe..berebut la pulak..... tu yang leceh bila dekstop dah buat hal... 

Friday, 16 November 2012

Roti telur berintikan Salmon Fish ball

Petang tadi on the way balik rumah... mori layan mencari idea nak masak apa untuk dinner..hehehe.... At least kalau dah dapat idea senang nak prepare nak masak kan......Jadi tadi mori prepared kan Roti telur berintikan Salmon Fishball .....untuk dinner.... simple dish...tak heavy sangat.  Kekadang buntu gak nak masak apa untuk dinner.... semalam dah hidang oats untuk husben..hehehe... hari nie takkan nak hidang yang sama gak...kena la tukar menu tu... sian pulak kalau hari2 oats...mau jemu nanti...betul kan.

Mori suka tengok rancangan Good Chef Bad Chef with Chef Adrian and Janella.  

gambar ihsan dari google

Cara dorang masak very simple...tapi nampak menarik...nak cakap sedap tu...tak taulah..sebab tak merasa kan.  Tapi setakat nie mori belum pernah lagi mencuba resepi yang dorang buat..tapi one of this day...pasti nak mencuba juga. Tu yang mori mencuba resepi di bawah nie..bukannya dari rancangan doang...cuma mori berkreatif sendiri dengan bahan yang ada di dalam petiais. Komen dari juri master chef dalam rumah mori...masakan ni OK.....hehehehe..

Jom layan resepi yang mori buat tadi.  Simple mimple.... jer.hehehehe...

Resepi Roti telur berintikan Salmon Fishball

Bahan-bahannya:
Beberapa keping roti gardenia yang di potong bahagian tepinya.

10 biji Salmon fishball di hiris nipis.
1 biji bawang besar di potong dadu 
2 biji bawang putih di potong dadu
1 biji cili merah di cincang halus
2 biji cili api di cincang halus
1 sudu teh serbuk secukuprasa maggi
2 biji telur
secubit garam
Beberapa tangkai daun sup di hiris halus.

Cara-carannya:
Panaskan frying pan dan masukkan sedikit sahaja minyak
Tumiskan bawang besar dan juga bawang putih sehingga wangi.
Masukkan cili merah dan juga cili api dan gaul rata.
Masukkan serbuk secukup rasa maggi dan gaul rata.
Masukkan Salmon fishball.  Biarkan seketika sehingga Salmon fishball masak.
Pecahkan sebiji telur dan kacau rata.
Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan daun sup yang telah di hiris dan gaul rata.
Matikan api

Sediakan kuali bersih dan masukkan sedikit minyak.
Sediakan roti sekeping dan letakkan inti tadi di atas roti dan lipat menjadi kan segi tiga.
Tekan sedikit di bahagian hujung roti supaya bercantum.
Celupkan roti dalam telur yang di pukul dengan sedikit garam dan juga sedikit serbuk secukup rasa maggi. Gorengkan sekejap aje.  Angkat dan toskan minyak.
Sedia untuk dihidang.

Kalau nak makan gitu pun bole atau nak cicah ngan mayo dan sos pun bole.


Wednesday, 14 November 2012

Biskut Bijan Rangup

Yummyy yummmyy ...memang sedap biskut nie.... Resepi nie memang mori dah target nak buat selepas Siti Delima post kan dalam blognya.  So semalam... selepas settlekan semua kerja... mori baked biskut nie... Terimakasih lah pada Siti Delima kerana berkongsi kan resepi nie.  Patut la Siti Delima kata biskut nie takkan bertahan lama.. Sedaappp... tak jemu makan biskut nie.  Satu persatu dok masuk mulut...mengunyah.  Senang pulak tu cara-caranya...tak banyak bahan...simple and easy. 

Biskut nie sedap untuk di jadikan snack minum petang ataupun sambil tengok tv. 
Resepi Biskut Bijan Rangup
Sumber dari Dari Dapur CT - sitidelima

Bahan-bahannya:
1/3 cawan bijan putih (mori guna bijan putih jer sebanyak 1 cawan)
1/8 cawan bijan hitam (mori tak guna)
100 gm mentega - dilembutkan (mori guna buttercup)
1/2 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1 biji telur B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/4 sudu teh kayu manis (pilihan)

Cara-cara:
1.  Bijan di panggang sebentar di dalam oven dalam 3-4 minit. Keluarkan dan ketepikan.
     Alas dulang loyang dengan kertas minyak dan ketepikan
2.  Putar mentega, gula dan gula perang sehingga berkrim.  Tambah telur dan pukul sebentar.
3.  Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan kayu manis dalam mangkuk berasingan.
     Kemudian beransur-ansur menambah tepung ke dalam adunan mentega.
4.  Masukkan 1/2 dari bijan yang di panggang kedalam adunan dan gaul rata dengan spatula hingga rata.
5.  Bungkus doh dengan platik bersih dan masukkan ke dalam peti sejuk selama satu jam.
6.  Keluarkan doh dari peti sejuk, ambil anggaran 20 gm setiap adunan dan bentukkan bulat.
     Gulingkan pada bijan hingga rata.
7.  Letak di atas kertas minyak dan tekan dengan tapak tangan adunan hingga sedikit leper.
     Jarakkan adunan 2 inci setiap satu.
8.  Bakar pada suhu 190 degrees C selama kira2 15 minit atau hingga perang keemasan.
     Biarkan 2 minit di atas dulang dan pindahkan di atas rak dawai biar sejuk sepenuhnya.
     Simpan dalam bekas kedap udara.


Tuesday, 13 November 2012

Fried mushroom with eggplant

Gader2 jer...letak title in english...hahaha...tak kisah la... sedap pulak sebut eggplant... memula mori tak tau nama sayur terung in english..... bila tengok rancangan memasak kat tv...baru mori tau...terung nie nama nya eggplant dalam bahasa english... hahahaha... selain bole tengok cam mana doang masak... sebenarnya banyak gak bole kita pelajari...kira cam educational la juga kan...banyak info and tips yang di bagi tau dalam rancangan doang.  Tak yah mori nak semak2 dictionary kan ..malas gitew....
Jom layan resepi nya... simple but delicious....
Ni lauk tengahari tadi makan dengan Ikan bawal sambal kering.  

Resepi Cendawan goreng dengan terung.

Bahan-bahannya:
1 biji terung yang di potong selebar 1 inci.
15 keping cendawan shitaki di hiris nipis.
5 biji bawang putih di ketuk dan di cincang halus.
1 biji cili merah di belah 4 dan cincang halus.
10 ekor udang kering
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu makan minyak bijan
1/2 sudu teh serbuk secukup rasa
1/2 sudu teh garam

Cara-carannya:
Panaskan frying pan dan masukkan minyak masak.
Tumiskan bawang putih sehingga naik bau wangi
Masukkan udang kering dan cili dan tumis sehingga bau wangi.
Masukkan sos tiram dan kacau rata.
Masukkan terung dan juga cendawan.
Gaul rata sehingga terung dan cendawan masak.
Masukkan minyak bijan, serbuk sercukup rasa dan juga garam.
Gaul rata.
Sedia untuk di hidang.


Ikan Bawal masak sambal kering

Hari nie public holiday... sempena hari Deepavali bagi kaum Hindu.... tapi husben kena pergi kerja.  Pagi tadi mori dah prepared kan bekal untuk husben...nasi goreng merah dengan ayam goreng.  Nasi goreng tu ngam ngam jer untuk dia.  Lepas husben pergi kerja.... mori terus buat keja...mengemas laman ... cantas cantas pokok yang dah merimbun... buang kan daun daun kering... kemas sana kemas sini...tak sedar yang mori dan ipa, maid mori tu...lom bekfast lagi.....karang bangun lak si adda....mencari bekfast ......tapi rasa malas pulak nak kuar gie membeli... aarrhhh malas nak fikir nak pegi ke tidak ...terus mori tanak kan nasi...buat nasi lemak simple untuk kami ber3.  cincai cincai jer...janji nasi lemak tu...ada sambal, ikan bilis goreng dan telur goreng.....ok la kan... hehehe..
Lepas bekfast..sambung mengemas... susun atur dapur mori semula...ubah ini ubah itu.. ..memang mori tak leh duduk sajer...mesti kena ada sesuatu nak buat.....kalau tidak mori rasa cam malas giler... Jadi mori mengemas la dapur ...... kuar kan barang2 yang tak perlu... mori basuh dan asing kan...plannya nak bagi pada adik.  Tu yang untung nya ada adik beradik ramai... rasa rasa dah banyak sangat barang..mori transfer ke rumah adik2 lak.. hehehehe..ok la kan.....  
Tau tau jer...dah masuk Zuhur.... belum masak untuk lunch lagi...... buntu la pulak nak masak apa yer... at last...mori kuar kan ikan bawal dari peti ais... mori masak sambal kering cam mori masak ketam hari tu..... sedap sambal tu..... tak basah ...kering kering gitu sambalnya...ada rasa manis...ada rasa masin sikit dari udang kering tu.    

Mori salin semula nya resepi nya di sini.... senang nak rujukkan.

Resepi Ikan Bawal Sambal Kering

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan bawal di bersihkan dan di selar2.
Gaulkan dengan garam dan kunyit dan di goreng garing.

1 genggam cili kering di rendam sehingga kembang dan di toskan
1 biji bawang besar
6 biji bawang putih
15 ekor udang kering di rendam
1 biji putih telur
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa.

Cara-carannya:
Ikan yang telah di goreng kan dan di ketepikan.
Cili kering, bawang besar, bawang puth dan udang kering di tumbuk sehingga lumat.
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak secukupnya.
Tumiskan bahan2 yang di tumbuk sehingga terbit minyak dan berbau wangi.
Masukkan putih telur dan kacau rata sehingga telur masak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kalau bole sambal tu biarlah garing sedikit dan berwarna gelap.
Masukkan ikan ke dalam kuali dan gaulkan dengan sambal tadi.
Matikan api dan bole di hidang kan.


Monday, 12 November 2012

Shortbread Cookies with lots of Chocolate Chips for my girl

Biskut nie mori pernah buat masa nak menyambut hari raya yang lepas.... mori buat 1 adunan jer...so dapat sikit.  Rupanya biskut nie tak sempat sampai ke Hari Raya sebab habis di kerjakan oleh adda.  Dah abis tu abis lah kan...malas la pulak masa tu nak repeat buat lagi masa tu...hehehe..... Ni cuti sekolah dah start...jadi Adda ada kat umah... mesti mulut tu asik nak mengunyah aje kan...dah tak der kerja lain nak buat.... so mori buat kan biskut nie untuk dia.  Mori buatkan 1 adunan aje untuk Adda dan kali nie...mori letak banyak dan banyak dan banyak chocolate chips...hehehehe... 


Resepi Shortbread Cookies with Chocolate Chip

Bahan-bahan:
1 cawan butter
1/2 cawan gula halus
2 sudu besar gula perang
1 sudu teh esen vanila

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu kecil garam

Chocolate chips seberapa banyak yang kita suka

Cara-carannya:
Pukul butter dengan gula sehingga sebati dan hancur.  Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
Ayakkan tepung gandum, baking powder dan garam.
Masukkan tepung ke dalam adunan sedikit2 dan gaul sehingga sebati.
Masukkan chocolate chips dan gaul rata.
Sediakan dulang pembakar dan lapikkan dengan baking paper. 
Sudukan adunan ke atas dulang pembakar dan tekan sedikit supaya adunan menjadi leper.
Bakar selama 15 minit dengan kepanasan 160 degrees C.
Bila telah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.


Cruncy...full of chocolate chips.

Sunday, 11 November 2012

Japanese Cotton Soft Cheesecake with Raspberry Jam on top

 Cheese cake nie mori buat selepas balik dari kenduri petang tadi.  Resepi dapat dari dessertzhouse . Thankyou Dessertzhouse so much for sharing the recipe.  Mori saje letakkan jem raspberry on top... untuk lebih yummy.  Rasanya gebu dan lembut.  Cuma mori nak cepat sangat tengok hasilnya....mori keluarkan kek terlalu awal...menyebabkan kek mori macam berpinggang.  Sepatutnya kek harus di biarkan sejuk dalam oven dengan merenggangkan pintu oven sedikit.  Next time kena ingat nie....penting.
Resepi nya mori dah alih kan ke dalam bahasa di bawah.  

Recipe Japanese CottonSoft Cheesecake with Raspberry Jam on Top

Bahan-bahannya:

(A)
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
40 gm gula kastor

60 gm tepung naik sendiri *
20 gm tepung jagung *
1/4 sudu teh garam *
(ayak kan bahan bertanda *)

(B)
6 biji putih telur
100 gm gula kastor

Cara-carannya:
Sediakan loyang 8" yang di gris dan lapikan dengan baking paper.
Balut loyang dengan aluminium foil.  Ini untuk mengelakkan air masukkan ke dalam adunan.

Panaskan susu dan cream cheese secara double boiler.
Kacau menggunakan whisk sehingga adunan menjadi cair.
Masukkan butter dan kacau sehingga tiada lagi ketul dalam adunan.
Matikan api.  Kalau masih ada lagi ketul2... guna handmixer dan pukul sehingga hancur.
Sekejap sahaja - beberapa saat, jangan terlalu lama. Ketepi dan biarkan ianya sejuk.

Sementara tu di dalam bekas lain pukul telur kuning dan gula sehingga adunan sebati.
 Adunan akan kelihatan berbuih dan berwarna terang.
Masukkan adunan telur kuning kedalam adunan cream cheese tadi dan pastikan adunan cream cheese tidak panas. Pukul dengan handmixer sehingga adunan sebati.
Masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
Adunan mesti sebati dan ketepikan.

Pukul putih telur sehingga adunan menjadi kental.
Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga adunan menjadi kental.
Masukkan 1/3 dulu adunan putih telur kedalam cream cheese dan guna spatula kaedah kaup balik. 
Masukkan baki adunanan putih telur dan kaup sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di gris.
Bakar secara waterbath (adunan yang dalam loyang tadi di masukkan ke dalam dulang pembakar. Tuang kan air panas kedalam dulang pembakar, lebih kurang 3/4 dulang pembakar dan bakar pada 150 degrees selama 1 jam atau 1 jam 20 minit.

Tips:  Bila kek telah cukup masak, biarkan kek sejuk dalam oven.  Renggangkan pintu oven sedikit.
Bila telah cukup sejuk baru keluarkan dari loyang.




Saturday, 10 November 2012

Roasted Black Pepper Chicken with Sesama Seed dan Fried Butter Rice

Alhamdullilah lah  pagi tadi cuaca cerah... memang mori plan nak pegi Keramat pagi tadi.... nak jumpa abah dan ziarah pusara arwah mak.  Mori masakkan asam pedas ikan jenahak untuk abah.  Mori letakkan bunga kantan dan sayur bendir.   Tapi sebelum jumpa abah... mori gie ziarah dulu pusara mak... wanginya kat situ...penuh dengan bunga.  Rindunya kat mak.
Dan yang bestnya budak kecil nie jadi peneman mori...hehehe.... 


Dia nie anak jiran depan umah...Dia nampak mori start engine kereta...terus dia cakap nak ikut aunti mori.... dia buat muka seposen..bila mak nya tak kasi... tapi biasalah si akid nie... memang kena ikut kehendak dia... so mori bawa lah ikut sama...kebetulan abah dia ada hal lain... dan husben mori lak kena pergi keje... yang Adda lak... masih tidur  lagi....apa lagi..mori bukak pintu kereta....jom akid...teman aunti..muahahaha...Kalau mak dia tak der sama...dia nie ok....mendengar kata... seronok bawa dia nie jalan2... Sampai kan gie jumpa adik mori... si Azelin pun ikut layan dia.  Pandai amik hati orang..... lebih2 lagi..bila aunti lin umpan dia ngan cd Upin dan Ipin... seronok la kawan tu...pas tu bila aunti Lin umpan dengan cd Transformer... dia nak juga...at last..semuanya dia dapat...thank you so much aunti Lin.. Bila abah mori datang... suruh dia salam atuk... dia tak takut...terus gie salam.  Senyum lebar atuk tu tengok budak nie friendly sangat.  Balik dari Keramat... dia layan tidur sambil peluk cd.  hahaha...yang best tu...sampai umah...mak nya keluar panggil balik....dia tak mau...terus jalan masuk rumah mori..hehehehe... agaknya seronok sangat dapat cd .....happening betul budak nie.


Lunch hari nie.... mori masak Roasted Black Pepper Chicken with Sesame Seed dan Fried Butter Rice..hehehe..... apasal pulak..letak nama menu dalam bahasa english nie.....tapi kan sedap sikit bunyi dalam bahasa english.... mai alih kan dalam bahasa melayu... Ayam Bakar Lada Hitam dengan Biji Bijan....ok ke... hehehe...tak kisah lah yer...apa pun nama nya..janji dapat makan..
Alhamdullilah..rezeki dari Allah s.w.t.  


Jom layan resepi....


Resepi Roasted Black Pepper Chiken with Sesame Seed

Bahan-bahan:
1 ekor ayam yang di bersih dan di tos sehingga kering airnya
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan biji bijan
1 sudu makan jus lemon
1 sudu teh minyak bijan.

Cara-carannya:
Lumurkan ayam dengan 1/2 sudu teh garam dan 1 sudu teh lada hitam sehingga rata luar dan dalam.
Perapkan ayam lebih kurang 1 jam.
Panaskan oven dan bakar ayam pada suhu 180 degrees selama 50-60 minit.
Pada setengah jam pertama, taburkan biji bijan rata ke atas ayam dan perahkan sedikit jus lemon.
Titiskan sedikit minyak bijan.
Dan bakar semula dengan kepanasan 20 degrees sehingga ayam kelihatan perang dan masak.

Mori saje goreng kan nasi tu ngan butter....ok lah kan...simple jer.. tak perlu banyak2 bahan...sebab dah ada lauk ayam..

Resepi Butter Fried Rice

Bahan-bahan:
3 pot beras basmathi yang telah di basuh dan rendam seketika.
2 sudu makan butter
1 sudu makan serbuk pati ayam
1 sudu teh garam
4 biji bawang putih di ketuk

Cara-carannya:
Tanakkan beras basmathi.  Sejukkan bila telah masak.
Panaskan kuali dan masukkan butter dan biar sehingga cair.
Masukkan bawang putih yang telah di ketuk dan tumis sehingga naik bau wangi.
Masukkan nasi dan gaul rata.
Masukkan serbuk pati ayam dan juga garam.
Gaul rata.


Resepi Kentang Bakar

Bahan-bahan:
5 biji kentang yang di buang kulit dan di belah 4
1 sudu makan minyak zaiton
1 tangkai daun ketumbar di hiris
1 sudu teh daun rosemary kering

Cara-carannya:
Gaul rata kesemua bahan2 di atas dan biarkan seketika.
Bakar kan sehingga kentang masak.
Boleh di hidang bersama dengan ayam.


Resepi Sos Black Pepper
Sumber resepi dari blog  Cahaya Cinta Ku... resepi nya bole klik SINI

Mori ada tukar dan tambah sikit bahan2...jadi kalau nak ikut resepi mori di bawah nie.

Bahan-bahan:
2 sudu makan butter
2 sudu makan tepung gandum
2 cawan fresh milk
2 sudu makan serbuk lada hitam
3 @ 4 sos botol black pepper
2 sudu makan kicap pekat (untuk kaler sos lebih gelap)
2 sudu makan sos cili
1 sudu teh serbuk pati ayam
Air panas secukupnya

Cara-caranya:
Panaskan kuali non stick  dan masukkan butter dan biarkan sehingga cair.
Masukkan tepung gandum tadi dan kacau rata menggunakan whisk atau garfu.
Bila dah berbuih-2 masukkan susu dan kacau lagi.
Masukkan pula serbuk lada hitam.
Masukkan kicap pekat, sos cili dan juga sos botol black pepper.
Masukkan pati ayam dan kacau sehingga agak pekat.
Kalau suka pekat...kita adjust la ikut rasa kita...tapi kalau nak cair...mori tambah kan sedikit demi sedikit air panas dan kacau rata sehingga sebati.


Mori hidang kan sekali dengan tomato yang di gaul dengan sedikit mayonis.


Yummyyy yummmyy.... simple dish...tapi kecah satu dapur mori kerja kan tengah hari tadi... hehehe...tak tau la kenapa... tapi apa pun berbaloi baloi bila di hidang kan untuk famili kita makan bersama.


Wednesday, 7 November 2012

Vanila Sponge Kek

Mori baked cake nie...untuk minum petang ahad lepas.   Suka kan cake nie sebab ianya ringan dan tak berminyak.  Gebu.... dan sedap.  Esok tu..sebelum pergi ofis...sempat mori pesan ngan Adda... kalau kawan adda si qeha ada...ajak la datang rumah.. cakap mama ada baked cake.  Mori tau...dia suka makan cake. 
Petang tu mori balik... mencari la kek tu... nak sambung makan... tengok....dah licin.......emmmm agaknya sedap kot kek nie.. doang makan sampai habis.... hehehehe... memang mori suka buat kek nie sekarang..
 Rasa nya jumaat nie nak bake lagi cake nie... planning kalau ada masa..nak jenguk abah jap..
Bole bagi dia rasa cake nie.. ...
Agak2 dia suka tak cake nie... tak kisah lah... janji buat dulu... baru tau kan kan...!!!!!
 Resepi nya rasanya dah pernah mori post dalam blog nie... Dah beberapa kali mori buat.. tapi biasanya dengan berkrim.  Mori salin kan resepi nya sekali kat sini...so tak perlu nak mencari cari.  Resepi asal dari Alex Goh - Orange Sponge Cake.. dan sumber nya mori dapat dari blog Hearty Bakes.  Thankyou so much hearty bakes for sharing the recipes.  Tapi kali nie mori buat cake vanila. 

Resepi Vanila Sponge Cake
 
Bahan-bahannya:
4 telur kuning
16 gm gula castor
1/2 sudu kecil vanilla essence
100 gm Plain Flour (I used Self Raising Flour)
50 gm minyak jagung.
4 telur putih
100 gm gula castor

Cara-carannya:
1.   Panaskan oven.
2.  Whisk telur kuning dan gula sehingga ringan dan gebu.  
3.  Masukkan esen vanila dan teruskan pukul sehingga adunan kembang dan ringan.
4.   Di dalam mangkuk lain, pukul telur putih sehingga menjadi lembut dan kental, masukkan gula dan terus pukul sehingga adunan menjadi kental.
5.   Dengan perlahan, masukkan adunan putih ke dalam adunan kuning tadi gaul rata.  Mori masukkan dulu 1/3 dari adunan putih dan gaul rata guna spatula.  Kemudian mori masukkan yang baki adunan putih dan gaul kesemuanya sehingga rata.
6.   Masukkan tepung perlahan lahan dan menggunakan whisk atau spatula dan gaul adunan hingga menjadi sebati secara kaup balik.
7.   Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul sehingga sebati.
8.   Tuang kan adunan ke dalam loyang 7" .  Bakar dalam suhu 160 deg C selama 35 minit.
9.   Bila telah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.

Tuesday, 6 November 2012

Sambal Ayam Kisar

Hari nie mori nak kongsi menu yang mori buat untuk dinner semalam.  Simple jer...dan tak banyak guna bahan...tapi rasanya... sedap... (cam masuk bakul angkat sendiri ker)... hehehe.. tapi ....kalau anak mori....  Adda  kata sedap.....baru la mori yakin ianya sedap...budak tu cerewet betul bab makan2..ni.. Kalau kita kata sedap...tapi pada dia tak sedap...nanti kita tengok la cara dia makan... main2 aje... Kalau kita masak lain jer sikit...mula la dia makan nasi putih aje... cerewet kan... memang dari baby dia dah tunjuk skill memilih makan.... baby lain makan bubur nasi kan... dia makan nasi sebutir sebutir tu... kita bagi bubur nasi..dia luah kan .  Bila dah besar sikit 3 atau 4 tahun ... bawa makan kat luar... dia akan makan nasi putih jer... kita pulak rasa segan.. anak makan nasi putih kosong...mama abahnya makan sedap... jadi..nak cover line.. kita letak la isi ayam kat dalam pinggan nya.. tapi...sampai abis nasi...ayam tu tak berusik. Tapi dah besar nie... dah pandai la makan nasi ngan lauk... tapi tu lah...tetap memilih..


Menu nie sesuai juga kalau makan roti sandwich .. atau pon kita makan roti canai segera.
Bole repeat lagi buat resepi nie... memang senang.  Jom layan resepi nie... mori makan dengan nasi impit yang lebihan hari tu.

Resepi Sambal Ayam Kisar

Bahan-bahannya:
1 keping daging ayam kisar (mori guna jenama Ramly yang paket 4 segi)

1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
(kisar ke semua bahan2 nie..kecuali daging ayam cincang)

3 sudu makan cili kering kisar.

Cara-caranya:
Lenyekkan daging ayam kisar dan ketepikan.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.
Tumiskan bahan2 yang di kisar sehingga berbau wangi.
Masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak.
Masukkan daging ayam kisar tadi dan gaul rata sehingga masak.
Masukkan serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.  Gaul rata.
Masukkan gula dan gaul rata.
Sedia untuk di hidang bersama dengan nasi impit atau roti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...